تدابیر طب سنتی به پیشگیری از بروز بیماری های پاییزی کمک می کند
به گزارش تریتا نیوز ،اقلیم های متفاوت، متناسب با شرایط آب و هوایی، خاک و سایر عوامل مربوطه، آثار متفاوتی را برای بدن انسان پدید می آورند. از سوی دیگر هر یک از فصلهای سال دارای مزاج مربوط به خود می باشند. فصل پاییز از نظر اغلب حکمای طب سنتی، سرد و خشک شناخته می شود. خشکی و ترک پوست، مشکلات گوارشی، مفصلی، بیماریهای روحی و روانی، آلرژیها و … در این فصل شیوع بیشتری دارند. بنابراین سیما سادات رفیعی، کارشناس ارشد سیستماتیک گیاهی ازدانشگاه تهران به خوانندگان عزیز می گوید که رعایت تدابیر مربوطه و مصرف خوراکیها و آشامیدنیهای مفید، متناسب با مزاج هر فرد، به پیشگیری از بروز بیماریهای شایع این فصل کمک می کند.
پرهیزها:
– حفاظت بدن از سرمای بامداد و گرمای میانه روز.
– پرخوری و پرنوشی و زیاده روی در مصرف میوه در پاییز زیانبخش تر است.
– بهتر است از خواب روز پرهیز شود.
– جماع زیاد در این فصل توصیه نمی شود؛ به ویژه برای افراد سرد و خشک و سرد و تر، چرا که منجر به غلبه سردی و ایجاد ضعف می گردد.
– پرهیز از مصرف مسهل های قوی، حجامت و فصد (به جز شرایط خاص و تجویز پزشک متخصص طب سنتی) که باعث کاهش خون در بدن میشود.
– غذاهای سرد و خشک که منجر به افزایش سودا در این فصل میشود باید هرچه کمتر مصرف شوند، از جمله: عدس، بادمجان، کلم، گوجه فرنگی، قارچ، میوه های ترش، آب سرد و لبنیات، غذاهای سرخکرده، رُب و سسها، غذاهای مانده و گوشت نمکسود، چای پررنگ، یخ، غذاهای شور، موادغذایی صنعتی مانند چیپس و پفک.
توصیه ها:
– مصرف بیشتر ملین ها برای جلوگیری از بروز یبوست. از جمله ملین های مفید انجیر و روغن زیتون و همچنین بذرهایی مانند قدومه شیرازی، تخم ریحان میباشد. مالیدن روغن بادام شیرین بر روی شکم نیز توصیه میشود. خیساندن انجیر در گلاب از شب تا صبح و سپس میل نمودن آن مفید است.
– مصرف سالاد فصل با مقداری جوانه گندم، شربت زعفران، فرنی بادام، نخود، نخوداب، کنجد، ارده، عسل، شیره خرما یا انگور، نان سنگک کنجدی با کره محلی گاوی و مربای بالنگ که در تهیه آن از عسل استفاده شده است.
– روغن مالی بدن در حمام با روغن هایی مانند بنفشه و بادام شیرین که باعث لطیف شدن پوست و جلوگیری از ترک خوردن پوست می شود.
– از آنجا که رطوبت مغزی در این فصل کم می شود، چکاندن روغن بادام شیرین در بینی و همچنین مالیدن آن بر پیشانی برای برطرف شدن مشکلات خواب و افسردگی توصیه میشود.
– استفاده از بوهای خوش مانند گلاب، عنبر و گلهایی مانند نرگس برای پیشگیری از مشلات روحی و روانی مفید است.
– مصرف گوشت های گرم مانند گوشت گوسفند، گنجشک و سار، مرغ محلی فربه، تخم مرغ محلی، گندم.
– خوراکیهایی مانند مویز، انجیر، توت، فندق، کشمش، خرما، هل، دارچین، زعفران، زنجبیل و زیره.
– میوه هایی مانند سیب با پوست و دانه، گلابس، طالبی، بادام شیرین، آب نارگیل، انجیر، انا و انگور.
نوشیدنی ها و دمنوش های مفید:
– آب عسل (ماءالعسل): یک کیلو عسل را با ۶ کیلو آب مخلوط کرده و روی حرارت ملایم جوشانده شود و کف آن مرتب گرفته شود تا آب آن نصف شود.
– شربت میوه های خونساز: آب انگور، آب به، آب آناناس، آب سیب، شیر نارگیل، آب انبه، آب لیموشیرین، از هرکدام ۲۵۰گرم، عرث بیدمشک، کاکوتی، بادرنجبویه، گاوزبان، گزنه، ریحان، هرکدام نیم لیتر. همه را با هم مخلوط کرده و ۱۰ دقیقه روی شعله ملایم جوشانده شود. سپس با عسل و زعفران (به مقدار لازم) مخلوط کرده و ۱۰ دقیقه دیگر جوشانده شود. روزانه ۳-۱ استکان یا لیوان میل شود.
– شربت سیب و زرشک و لیمو: مقدار ۴۰۰گرم آب زرشک، ۴۰۰گرم آب سیب رسیده و ۲۰۰گرم آب لیموی تازه را با هم مخلوط کرده و مقداری شکر قوام آورده شود. اگر زرشک تازه نبود، مقداری زرشک خشک را در ۴ برابر آن آب، یک شب بخیسانید و روز بعد بجوشانید تا یک سوم آب آن بماند و سپس صاف کنید.
– دمکرده هل و دارجین و زعفران: چوب دارچین خردشده ۱ قاشق غذاخوری، هل سبز خردشده ۱۰-۷ عدد، زعفران ۱ گرم، عسل ۲ قاشق مرباخوری به ازای هر لیوان، آب جوش ۴ لیوان.
هل، دارچین و زعفران را به همراه آب جوش در قوری چینی ریخته و روی حرارت ملایم به مدت ۶۰-۳۰ دقیق دم کنید. سپس دمکرده را در یک لیوان یا فنجان بزرگ بریزید، عسل را به آن بیفزایید و هم بزنید. تا کاملاً حل شود و به آرامی آن را میل کنید. این نوشیدنی برای درمان روماتیسم، دردهای استخوانی و آرتروز که در این فصل شایعتر هستند مفید است.
– فرنی مخصوص با شیر بادام: شیر بادام ۴ لیوان، آرد برنج قهوه ای ۸ قاشق غذاخوری، گلاب نصف استکان، عسل یا شکر به مقدار دلخواه، هل سبز ساییده۱ قاشف چایخوری، خلال پسته ۲ قاشق غذاخوری.
شیر بادام را را در ظرفی مناسب بریزید و آرد برنج را به مرور اضافه کرده مرتب هم بزنید تا یکنواخت شود. سپس ظرف را روی حرارت قرار دهیدی وضمن اینکه محتوی آن را مرتب هم میزنید، هل ساییده و گلاب و عسل یا شکر و در صورت تمایل یک قاشق غذاخوری خلال پسته را نیز اضافه نمایید. پس از یک جوش خوردن، فرنی را از روی حرارت بردارید، در ظرف مناسبی بکشید. سپس روی آن را با خلال پسته تزیین و میل کنید.