همه چیز درباره هورمون های تیروئیدی
تریتا نیوز، عاطفه عباسی مقدم، تری یدوتیرونین هورمون تیروئید است که در سرعت متابولیسم بدن عملکرد قلب وهضم غذا،کنترل عضله رشد مغز، نگهداری استخوانهانقش حیاتی دارد.
تری یدوتیرونین فرم فعال تیروکسین:هورمون تیروئید است تقریبا”۲۰درصد آن مستقیما”از غده تیروئیدبه جریان خون ترشح می شودو۸۰درصد باقیمانده آن از تبدیل تیروکسین توسط ارگانهایی نظیرکبد وکلیه هاتولید می شود.
اگرمقدار زیادی تری یدوتیرونین داشته باشیم چه اتفاقی می افتد؟
مسمومیت ناشی از آن شرایطی است که افراد مقدار زیادی هورمون تیروئید در جریان خونشان دارندکه ممکن است نتیجه فعالیت زیاد غده تیروئید (هیپوتیروئیدیسم)به خاطر شرایطی مثل بیماری اتوایمیون یا تومور خوش خیم باشدیا در اثر ترشح آن در جریان خون به خاطر التهاب غده تیروئیدباشد که شرایط معمولا”ناپایداری است و باهایپرتیروئیدیسم کاملا”متفاوت است. مسمومیت ناشی ازتری یدو تیرو نین(T3) مخصوصا”پرکاری تیروئیدممکن است از روی تورم گردن که ناشی از بزرگ شدن سایز غده تیروئید است تشخیص داده شود.
علائم دیگر مسمومیت ناشی از تری یدو تیرو نین(T3) عبارتند از ؛عدم تحمل گرما،افزایش اشتها،افزایش حرکات روده ،سیکل قاعدگی نامنظم، ضربان قلب سریع یا نامنظم تپش قلب، خستگی، زودرنجی، رعشه، نازکی یا ریزش مووعقب رفتن پلک چشم که نتیجه آن ظاهر برجسته چشم است.
اگر مقدار کمی تری یدوتیرونین داشته باشیم چه اتفاقی می افتد؟هیپوتیروئیدیسم عبارتی است که برای تولید بسیار کم هورمون تیروئید از غده تیروئیدبکار می رود که ممکن است به خاطر بیماری اتوایمیون(مثل هاشیموتو)ویا جذب ید بسیار پایین براثر مصرف بعضی از داروها باشد.
از آنجاییکه هورمون تیروئید برای رشد مغز وبدن ضروری است هایپوتیروئیدیسم درمان نشده قبل از تولد ودر طول دوران کودکی می تواند به ناتوانی دریادگیری وکاهش رشد منجر شود.
هایپوتیروئیدیسم در بزرگسالان منجر به کاهش عملکرد بدن همراه با علائمی از قبیل خستگی، عدم تحمل سرما، ضربان قلب پایین، افزایش وزن، کاهش اشتها حافظه ضعیف، افسردگی ،سفتی عضلات وکاهش باروری می شود.