با پروبیوتیک ها بیشتر آشنا شویم
تریتا نیوز، عاطفه عباسی مقدم،میکروبیوم روده چیست؟
در بدن ما ، مجموعه ای از موجودات زنده نظیر باکتریها و قارچ ها وجود دارند که به آنها میکروبیوم می گوییم.در حالت عادی تعداد میکروارگانیسمهای بد و خوب متعادل هستند اما در بعضی موارد نظیر برخی بیماریها، الگوی نادرست غذایی و مصرف آنتی بیوتیک، تعادل این میکروبیوم بهم می خورد و تعداد باکتریهای خوب کاهش یافته و باکتریهای بد شروع به فعالیت زیاد می کنند که در نتیجه آن مشکلاتی برایمان رخ می دهد.
پروبیوتیک چیست؟
به باکتریهای مفیدی که در بدن ما و مخصوصا در روده ما زندگی می کنند ، پروبیوتیک می گویند. برعکس تعریفی که برایمان جا افتاده است، همه انواع باکتری، به بیماری منجر نمیشوند، بلکه باکتریهای خوب هم در بدن هستند که پروبیوتیک ها از آن دستهاند. البته غیر از روده در بعضی نقاط بدن نظیر دهان، ریه ، پوست و…. نیز این باکتریها وجود دارند ولی بطور خاص ، وجود آنها در روده از اهمیت زیادی برخوردار است.
وظیفه پروبیوتیک ها چیست؟
این باکتریها بر اعصابی که حرکت روده را کنترل میکنند،تاثیر گذاشته و باعث انتقال راحت تر غذا در سراسر روده می شوند.در دفع دارو بسیار موثر بوده و باعث کنترل باکتریهای بد روده می شوند.تعداداین میکروارگانیسمها در بدن ما بسیار زیاد است و به بیش از میلیارد می رسد. جالب اینجاست که نوع آنها در افراد مختلف بسیار متفاوت است و مانند اثر انگشت از فردی به فرد دیگر فرق می کند.
چه غذاهایی باعث افزایش پروبیوتیک در بدن می شود؟
– مواد غذایی تخمیری مانند کفیر، ماست، ترشی های تخمیری، پنیرهای پروبیوتیک، وکلم تخمیر شده و نانهای تهیه شده با خمیر ترش و انواع چای تخمیری حاوی پروبیوتیک هستند. توصیه می شود لبنیات روزانه خود را از نوع پروبیوتیک دار انتخاب کنید
– بعضی مواد غذایی بعنوان تولید کننده پروبیوتیک در بدن بشمار می روند نظیر: موز، پیاز، پیازچه، سیر، موسیر، سیب، تره فرنگی، غلات سبوس دار، جو، جوی دوسر، دانه کتان و همچنین حبوبات مثل عدس، نخود و لوبیاها.
– رژیم غذایی پر فیبر میل کنید: رژیم حاوی غلات سبوس دار، میوه، سبزی، مغزها و دانه ها غنی از فیبر بوده و این فیبر به سلامت باکتریهای روده کمک شایانی می کند چون باکتریهای روده از فیبر بعنوان غذا استفاده می کنند.
چه عواملی باعث کاهش پروبیوتیک ها در بدن می شود؟
-چاقی:
محدوده وزن سالم خود را حفظ کنید. در تحقیقات نشان داده شده افراد چاق تعادل مناسبی از باکتریهای مفید را ندارند و میزان پروبیوتیک در روده آنها بسیار کم است.
– رژیم غذایی ناسالم:
مصرف بیش از حد غذاهای پر چرب به خصوص چربی های ترانس و اشباع ، فست فود ها، شیرینی ها، بیسکوئیت ها، کیک ها و مارگارین ، کره، گوشت های پرچرب، چربی های حیوانی و محصولات قنادی باعث بروز عدم تعادل در جمعیت میکروبی روده شده و تعداد باکتریهای بد روده را افزایش می دهند.
حتما شرایط نگهداری که روی بستهبندی ذکر شده است را با دقت بخوانید. برخی پروبیوتیکها باید در یخچال نگهداری شوند.
با گذشت زمان از تاریخ تولید، تعداد پروبیوتیک زنده موجود در مکمل کاهش مییابد بنابراین تاریخ انقضای مکمل پروبیوتیک را بدقت در نظر داشته باشید.