تاثیر تمرین های خود مراقبتی بر سلامتی ذهن
پایگاه خبری تریتا نیوز ،سمیرا سرایلو، اگر از خودتان مراقبت نکنید هیچ کاری در دنیا استرس را از بین نمی برد. اگر خواب کافی نداشته باشید مدیتیشن تاثیر مثبتی روی شما نخواهد داشت. در حقیقت، زمانی که سعی می کنید مراقبه کنید، ممکن است در وسط مراقبه خواب تان ببرد چون نیاز بدن تان به خواب کافی را برآورده نکرده اید. و همچنین، اگر همیشه غذاهای فست فود و هله هوله می خورید انتظار نداشته باشید گاهی ورزش کردن بتواند به کاهش استرس تان کمک کند. اگر می خواهید فعالیت های کاهش دهنده استرس مفید باشند، باید اول از نیازهای اولیه تان مراقبت کنید.
خود مراقبتی عبارت است از «فرایندی چندبعدی و چندجانبه از استراتژی هایی هدفمند که عملکرد سلامتی و بهزیستی تان را بهبود می دهد». خود مراقبتی برای حفظ مقاومت در برابر عوامل استرس زای زندگی که نمی توانید آنها را حذف کنید بسیار حیاتی است. زمانی که گامهایی را برای مراقبت از جسم و ذهن تان بر می دارید، بهتر می توانید مهیای زندگی بهتری باشید. متاسفانه، افراد بسیاری خود مراقبتی را به جای اولویت یک کار لاکچری می دانند. در نتیجه، آنها در مقابل چالش های اجتناب ناپذیر زندگی احساس خستگی، سرخوردگی و بی انگیزگی دارند. لازم است در چندین حوزه مختلف از خودتان مراقبت کنید تا مطمئن شوید از ذهن، بدن و روح تان مراقبت می کنید.
- خود مراقبتی فیزیکی
اگر می خواهید بدن تان عملکرد بهتری داشته باشد باید از آن مراقبت کنید. به خاطر داشته باشید که ارتباط تنگاتنگی بین جسم و ذهن تان وجود دارد. زمانی که از جسم تان مراقبت می کنید بهتر فکر می کنید و احساس بهتری دارید. خود مراقبتی عبارت است از چه می خورید، چه مقدار می خوابید، چقدر فعالیت فیزیکی دارید، و تا چه حد نیازهای فیزیکی بدن تان را برآورده می کنید. مراجعه به موقع به پزشک، مصرف داروهای تجویزی و مدیریت سلامت همگی بخشی از خود مراقبتی خوب است. زمانی که پای خود مراقبتی فیزیکی به میان می آید، سوالات زیر را از خودتان بپرسید تا ارزیابی کنید آیا حوزه ای هست که نیاز به بهبود داشته باشد یا خیر:
- خواب کافی دارید؟
- آیا رژیم غذایی تان متناسب بدن تان است؟
- آیا حواس تان به سلامت تان هست؟
- آیا به اندازه کافی ورزش می کنید؟
- خود مراقبتی اجتماعی
اجتماعی بودن کلید خود مراقبتی است. اما اغلب وقت گذراندن با دوستان سخت است و گاهی به خاطر مشغلۀ بالا ترجیح می دهید قید ارتباط با دوستان تان را بزنید. ارتباطات نزدیک برای سلامت و بهروزی تان مهم است. بهترین راه برای توجه و حفظ روابط نزدیک صرف وقت و انرژی برای ساختن روابط تان با دیگران است. تعداد ساعات مشخصی وجود ندارد که صرف دوستان یا کار روی روابط تان کنید. هر کسی نیازهای اجتماعی کاملا متفاوتی دارد. بنابراین باید اول نیازهای اجتماعی تان را مشخص کنید و زمان کافی در برنامه زمان بندی تان در نظر بگیرید تا زندگی اجتماعی مطلوبی فراهم کنید.
برای ارزیابی خود مراقبتی اجتماعی مد نظر داشته باشید:
- زمان کافی صرف ملاقات حضوری با دوستان تان می کنید؟
- چه کاری برای بهبود روابط با دوستان و خانواده می توانید انجام دهید؟
- خود مراقبتی ذهنی
شیوه فکر کردن و چیزهایی که ذهن تان را به خودش مشغول کرده تاثیر بسزایی بر سلامت روانی شما دارد. خود مراقبتی روانی و ذهنی شامل انجام کارهایی است که ذهن تان را هوشیار و باذکاوت نگه می دارد، مانند حل پازل، یا یادگیری موضوعی که شما را محو و مسحور خودش می کند. می توانید کتاب بخوانید، یا فیلم هایی تماشا کنید که الهام بخش هستند و ذهن تان را درگیر می کنند. خود مراقبتی ذهنی می تواند شامل انجام کارهایی باشد که به شما کمک می کند تا سلامت ذهنی تان را حفظ کنید. برای مثال، تمرین خود شفقتی و خود پذیرشی کمک می کند تا مکالمات درونی سالمتری داشته باشید. در اینجا چندین سوال آورده شده که درمورد خود مراقبتی درست از خودتان بپرسید:
- آیا زمان کافی برای فعالیت هایی که از نظر ذهنی شما را تحریک می کنند صرف می کنید؟
- آیا کارهایی می کنید که از نظر ذهنی سالم بمانید؟
- خود مراقبتی روحی
تحقیقات نشان می دهد سبک زندگی مذهبی یا معنوی عموما سبک زندگی سالمتری است. به هر جهت، پرورش روح تان برای حفظ سلامت عمومی تان بسیار ضروری است. خود مراقبتی روحی و معنوی عبارت است از هر چیزی که حس، درک یا ارتباط عمیق و معناداری با جهان هستی ایجاد می کند. خواه به دنبال مدیتیشن هستید، یا دنیاب گروه های مذهبی، عبادت و هر چه که روحتان را جلا می دهد، خود مراقبتی معنوی و روحی بسیار مهم است.
برای حفظ خود مراقبتی روحی سوالات زیر را از حودتان بپرسید:
- از خودتان درمورد زندگی و تجارب تان چه سوالاتی می پرسید؟
- آیا کاری انجام می دهید که از نطر روحی و معنوی شما را ارضا کند؟
- خود مراقبتی احساسی
مهم است تا مهارت های مقابله ای سالمی برای مواجهه با هیجانات ناخوشایند مثل خشم، اضطراب، و غم داشته باشید. خود مراقبتی احساسی ممکن است شامل فعالیت هایی باشد که به شما کمک می کند تا احساسات تان را بپذیرید و آنها را به بهترین شکل ابراز کنید. خواه صحبت کردن درمورد احساسات تان با همسر یا دوست نزدیک تان باشد، یا پرداختن به فعالیت هایی که به شما کمک می کند هیجانات تان را پردازش کنید، لازم است خود مراقبتی احساسی را بخش تفکیک ناپذیری از زندگی تان کنید. زمانبررسیاستراتژیهای خود مراقبتی احساسی این سوالات را مد نظر قرار دهید:
- آیا می توانید به شیوه ای سالم هیجانات تان را بروز دهید؟
- آیا کارهایی در زندگی انجام می دهید که به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید؟
برنامه ای برای خود مراقبتی تنظیم کنید
خود مراقبتی استراتژی نیست که بتوان نسخه یکسانی از آن را برای همه پیچید. برنامه خود مراقبتی شما باید مطابق و متناسب با نیازهای تان باشد. برنامۀ خود مراقبتی برای دانشجویی که مدام از نظر ذهنی درگیر است و زندگی اجتماعی بسیار شلوغی دارد صرفا در خود مراقبتی فیزیکی و جسمی خلاصه می شود. از سوی دیگر، فرد بازنشسته شاید لازم است که خود مراقبتی اجتماعی اش را به مراتب بیشتر کند.
جوانب مختلف زندگی تان را بسنجید تا حوزه هایی که نیاز به خود مراقبتی بیشتری دارد پیدا کنید. و هر از چند گاهی زندگی و سبک زندگی تان را دوباره ارزیابی کنید. همان طور که شرایط تغییر می کند، نیازهای خود مراقبتی شما هم به میزان زیادی تغییر می کند.
زمانی که متوجه شدید به کدام جنبۀ زندگی تان کم توجهی کرده اید، برنامه ای برای تغییر ایجاد کنید. نباید یک باره قدمهای بزرگ بردارید. می توانید برایتوجه بهتر به خودتان گامهای تان را کوچک تر و مطمئن تر بردارید. بعد، برنامه زمانی تان را با نیازهای تان همسو کنید. زمانی که از همه جوانب خودتان مراقبت انجام دادید، متوجه عملکرد مفید و کارآمدترتان خواهید شد.