بایدها و نبایدهای تغذیه برای روزه داری سالم
تریتا نیوز :مهناز خدادوست ، این نکات مهم را هنگام روزه داری در ماه رمضان برای سالم ماندن در نظر داشته باشید.در اینجا برخی از بایدها و نبایدهای رژیمی وجود دارد که باید هنگام روزه گرفتن در ماه رمضان رعایت کرد. روزه داری در ماه رمضان تاثیر مثبتی بر سلامتی دارد و بدن را از سموم مضر پاک می کند. با این حال، خوردن وعده های غذایی زیاد در طول وعده های افطار یا عدم آبرسانی کافی بین افطار و سحری می تواند منجر به مشکلات سلامتی یا تشدید مشکلات موجود شود.
دکتر وارشا گوری، متخصص تغذیه بالینی ارشد در بیمارستانهای آپولو، ناوی بمبئی، میگوید: “هدف از سحری این است که به ما قدرت، نشاط و پایداری بدهد. این وعده غذایی باید مفید و سیر کننده باشد. سحری منبع اصلی انرژی بدن در طول روز روزهداری است.” .
این کارشناس تغذیه می افزاید: هدف از افطار ایجاد تعادل و شارژ مجدد بدن است و باید تلاش کرد تا از همه گروه های غذایی اصلی غذا بخوریم. دکتر گوری میگوید: «برای بهینهسازی و بهرهمندی از روزهداری، باید یک رژیم غذایی متنوع شامل همه گروههای غذایی اصلی مانند سبزیجات، غلات کامل، آجیل، میوهها و محصولات لبنی (در صورت تحمل) بگنجانیم.
در اینجا برخی از بایدها و نبایدهای رژیم غذایی که باید هنگام روزه گرفتن در ماه رمضان رعایت شود، طبق پیشنهاد دکتر گوری آورده شده است.
بایدها
• آب فراوان بنوشید (بین افطار و سحری)
• در سحری یک وعده غذایی متعادل بخورید
• در افطار از نوشیدنی های گرم استفاده کنید
• غلات سبوس دار مانند جو و بلغور بخورید
• عسل را فراموش نکنید
• از میان وعده های سالم مانند بادام، گردو، زیتون و آووکادو استفاده کنید. پروتئین: شیر، ماست، تخم مرغ، حبوبات، آجیل؛ و ویتامینها و مواد معدنی: خرما، انگور، میوهها، سبزیجات، آجیل و دانهها.
نبایدها
• از نوشیدنی های سرد خودداری کنید
• بلافاصله بعد از افطار نوشیدنی یا مایعات خیلی سرد و خیلی گرم نخورید
• از مصرف غذاهای روغنی و سرخ شده به خصوص در افطار خودداری کنید
• از مصرف غذاهای پرچرب و پر کالری خودداری کنید
• از غذاهای تصفیه شده، فرآوری شده و بسته بندی شده دوری کنید
• هیدراته بمانید: سعی کنید بین افطار و سحری آب داشته باشید تا از کم آبی بدن به دلیل تعریق زیاد جلوگیری کنید. سعی کنید مصرف مایعات را افزایش دهید تا در طول روز هیدراته شوید. همچنین می توانید هندوانه را در وعده سحری انتخاب کنید یا بعد از افطار بخورید. مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه، چای و کولا را کاهش دهید، زیرا کافئین میتواند باعث دفع بیشتر ادرار و از دست دادن آب بدن شود. حتی نوشیدنی های گازدار با شکر نیز کالری را به رژیم غذایی شما اضافه می کند. بنابراین، از آنها دوری کنید.
• غذاهای انرژی زا را برای سحری انتخاب کنید: سعی کنید در طول روز از غذاهایی استفاده کنید که به شما انرژی می دهد. انجام این کار می تواند به شما کمک کند تا کارهای روزانه را به راحتی انجام دهید. میوه و سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، خیار و لوبیا، نخود و عدس، لبنیات کم چرب، آووکادو، آجیل، زیتون بخورید.
• در هنگام افطار غذاهای سالم را انتخاب کنید: سعی کنید با سوپ یا خرما افطار کنید. این به این دلیل است که خرما سرشار از فیبر است و به شما در هضم غذا کمک می کند. خرما یبوست را نیز برطرف می کند. برای دریافت پروتئین سالم، غلات کامل، مرغ بدون پوست و ماهی را انتخاب کنید.
این که شیر، ماست و تخم مرغ می توانند به شما در دریافت پروتئین کافی کمک کنند، بی خطر است. شما می توانید بدون هیچ فکر دومی این موارد را انتخاب کنید.
• به غذاهای سرخ شده، شور و فرآوری شده با چربی یا شکر نه بگویید. طبق توصیه متخصص در مقادیر کنترل شده غذا بخورید. پرخوری ممنوع است زیرا می تواند منجر به اسیدیته، سوء هاضمه، سستی و خستگی شود. غذاهای شور می توانند باعث نفخ شوند و باعث ناراحتی شما شوند.
• سعی کنید وعده های غذایی سبک تری بخورید. برای غذای اصلی، می توانید غذاهای مرغ یا سبزیجات کبابی، آب پز یا بخارپز میل کنید. خوردن مرغ سوخاری و سیب زمینی پخته بهتر از سمبوسه و چیپس سرخ شده است.
• اگر شرایط خاص/پزشکی دارید، بهتر است قبل از شروع هر نوع روزه با یک پزشک خود مشورت کنید.