چطور به کودکانی که ترس از مرگ از کرونا ویروس را دارند کمک کنیم؟
تریتا نیوز ، سمیرا سرایلو،احتمالا یکی از خیلی سخت ترین سوالات زمانی است که فرزندتان می پرسد” تو هم می میری؟” و شما نمی دانید چه باید جواب او را بدهید. شاید اولین چیزی که به ذهن تان می رسد این است که با جمله ای مانند” نه عزیزم، من هیچ وقت نمی میرم” پاسخ فرزندتان را بدهید.اما به هیچ وجه نباید این جمله را بگویید.
حقیقت این است که مرگ برای همه هست و هر کسی یک روزی می میرد. اما نباید به ترس و وحشت فرزندتان بیافزایید. در عوض، زمانی که فرزندتان ترس از مرگ دارد، سعی کنید صادقانه و دوستانه با فرزندتان صحبت کنید- خواه او از مرگ خودش یا مرگ شما وحشت داشته باشد.اگر فرزندتان ترس از مرگ دارد، خصوصا در این شرایط هولناک ویروس کرونا- واکنش شما به او وترسش تفاوت شگرفی می تواند ایجاد کند. خوشبختانه پاسخ درست و منطقی می تواند به آنها کمک کند تا احساس بهتری داشته باشند و درک آنها را از چرخه ی حیات به میزان زیادی افزایش دهد.
ترسهای فرزندتان را جدی بگیرید
فرزندتان ممکن است زمانی ترسش از مرگ را مطرح کند که شما دارید تفریح می کنید یا خیلی پر مشغله هستید. بنابراین در این شرایط هیچ وقت نگویید، “؟ الان به چنین چیزهایی فکر نکن.” در عوض، دست از کاری که می کنید بردارید. در مقابل فرزندتان بنشینید و یک گفتگوی کاملا جدی درمورد مرگ و زندگی داشته باشید. به فرزندتان نشان دهید که به ترسهای او اهمیت می دهید. فقط در مورد مرگ صحبت نکنید. آن را به گفتگویی سالم و درست تبدیل کنید. صحیح و درست واقعیت های مرگ و زندگی را برای کودکتان شرح دهید.
درک فرزندتان از مرگ را بسنجید
کودکان اغلب قبل از سن مدرسه ترس از مرگ را بیان می کنند. اما در این سن برداشت و درک آنها از مرگ با ما متفاوت است. شاید آنها بدانند که افراد مرده را در زمین دفن می کنند. اما ممکن است ندانند که این کار به معنای مردن است. ممکن است فکر کنند که مردن یعنی در جایی تاریک و ترسناک در زیر زمین تنها باشند. بنابراین احتمالا ترس اصلی آنها ممکن است بیشتر به حس مربوط به مرگ باشد یا خود ” مردن”. کودکان کوچکتر ممکن است این باور را داشته باشند که مرگ برگشت پذیر است. بنابراین ممکن است هنگام مرگ فردی زیاد ناراحت نباشند. حتی ممکن است فکر کنند فرد فوت شده الان مرده اما یک روز دوباره بر می گردد. مثلا کودکی ممکن است بگوید مادربزرگ مرده است اما تولدم بر می گردد. زمانی که کودکان بزرگتر می شوند درکشان از مرگ هم بهتر و بیشتر می شود مخصوصا بین سنین ۷ تا ۱۰ سال.
قبل از اینکه تلاش کنید تا به فرزندتان بقبولانید همه چیز خوب است، اول سعی کنید درک آنها از مرگ را تغییر دهید. مثلا می توانید بپرسید”: فکر می کنید اگر کسی بمیرد چه اتفاقی برای بدنش می افتد؟” یا ” فکر می کنی چرا افراد می میرند؟” بدانید که نمی توانید کودک قبل از سن مدرسه را قانع کنید که مرگ دائمی و همیشگی است. اما اگر فرزندتان فکر می کند که دفن شدن ترسناک و آزاردهنده است می توانید به او کمک کنید تا بفهمد که فرد فوت شده هیچ دردی را حس نمی کند.
به جای اینکه به دنبال زیاده گویی درمورد زندگی و مرگ باشید، شاید فرزندتان فقط می خواهد بداند که فرد فوت شده چرا دستش را تکان نمی دهد. بنابراین کوتاه و مختصر درمورد بدن ما و نحوه ی کار آن صحبت کنید. ممکن است فرزندتان بپرسد”آیا وقتی مردی می توانی چیزی ببینی؟” یا “؟چرا دکتر حال مرده را خوب نمی کند؟” مطالعات نشان داده است که درک بهتر کودکان از بدن و زیست اضطراب آنها را تا حد زیادی کاهش می دهد.
بنابراین موقع مرگ عزیزان نگویید” پدر بزرگ خوابیده” این حرف بچه ها را سردرگم می کند و احتمالا فکر می کنند که مردن مثل خوابیدن است. چون کودکان ممکن است فکر کنند شما هم بخوابید ممکن است بیدار نشوید. بنابراین از واژگان درست و سنجیده استفاده کنید، بگویید”مرده” یا “مرگ” . و برایشان بگویید که ” بدنش از کار افتاده است.”
در چنین مواقعی اصلا به کودکتان نگویید که شما هیچ وقت نمی میرید، شاید این جمله آنها را موقتا آرام کند. اما از جهاتی دیگر، آنها تفاوت را درک می کنند و متوجه می شوند که همه بالاخره یک روز می میرند و هیچ کس استثنا نیست و اینگونه شما دروغگو و غیر قابل اعتماد می شوید.
اگر شما از مرگ بترسید فرزندتان هم این ترس را از شما می گیرد. بنابراین درمورد زندگی مثبت فکر کنید، تا فرزندتان هم مثبت فکر کند. درمورد نکات مثبت زندگی و نعمتهایی که در زندگی دارید شاکر و قدردان باشید. سعی کنید فرزندتان کمتر در معرض اخبار و حوادث ناگوار باشد تا با این مسائل کمتر مواجه شود. قطعا در این ایام اخبار ناگوار کننده مخصوصا درمورد مرگ و میر ناشی از کرونا زیادی در همه جا تکرار و شنیده می شود بنابراین بچه ها بیشتر در معرض این اخبار قرار می گیرند و بیشتر به مرگ فکر می کنند. باید بدانید که ترس از مرگ طبیعی و درست است. بنابراین به کودکتان اطلاعات درست بدهید. و در صورت لزوم از مشاور خبره کمک بگیرید.