هر آنچه که باید در مورد کلسترول بالا بدانید!!
تریتا نیوز، دکتر پیام فرهبخش – متخصص تغذیه کلسترول بالا زمانی که چربی خون بسیار بالا است اتفاق می افتد. کلسترول نوعی چربی است که در شریان ها ایجاد می شود ، جریان خون را محدود می کند و شانس ابتلا به بیماری های قلبی ، سکته و سایر موارد سلامتی را افزایش می دهد. فاکتورهای متفاوت بسیاری می تواند شانس ابتلا به کلسترول بالا را افزایش دهد. برخی از این فاکتورها قابل پیشگیری نیستند(مانند سابقه خانوادگی)، اما سایرین قابل کنترل هستند ،مانند رژیم غذایی و ورزش.کلسترول بالا همیشه ارثی نیست، راه هایی وجود دارد که می توانید از آن پیشگیری یا آن را کنترل کرد. بسیاری از افراد که تشخیص کلسترول بالا برای آنها داده می شود می توانند سطح کلسترول شان را با رژیم غذایی سالم و فعالیت فیزیکی بیشتر و حفظ وزن سلامت کاهش دهند.
کلسترول | |
طبقه | سطح کلسترول mg/dl |
مطلوب | کمتر از ۲۰۰ |
مرز بالا | ۲۰۰ تا ۲۳۹ |
بالا | ۲۴۰ و بالاتر |
نشانه ها:داشتن کلسترول بالا به تنهایی به شما احساس بیماری نمی دهد، بنابراین بسیاری افراد نمی دانند مبتلا به کلسترول بالا هستند تا زمانی که دکترشان با آزمایشهای معمول خون این تشخیص را در آنها می دهد. در مواردی نادر، کلسترول بالا می تواند منجر به گره و غده های چربی زرد رنگی در زیر پوست نزدیک چشمها، آرنج و زانوها شود.
عوامل:کلسترول یک نوع از چربی موم مانند که بدن تان در کبد آن را تولید می کند، یا شما ازطریق خوردن غذاها آن را جذب می کنید. کلسترول برای سلول های بدن بسیار ضروری و حیاتی است و عملکردهای متفاوتی دارد مانند تولید هورمون و هضم مایعات. با این وجود فزونی کلسترول در خون می تواند عامل مهمی برای بیماری های قلبی و عروقی باشد. کلسترول بالا همیشه به خاطر دریافت زیاد کلسترول نیست؛ بلکه تا حد زیادی هم بستگی به عملکرد بدن دارد و اینکه در طی زمان چطور کلسترول را تولید و دفع می کند، و این مورد می تواند تحت تاثیر موارد بسیاری باشد؛ این عوامل عبارتند از سابقه خانوادگی، سن، شرایط بالینی، داروها و رفتارهای سلامت شما.
تشخیص:کلسترول خون بالا هیچ نشانه فیزیکی ندارد، بنابراین پزشک مربوطه باید از طریق آزماش خون آن را تشخیص دهد. آزمایش خون نشان می دهد که چه میزان کلسترول در خون وجود دارد.
درمان:برخی ازافراد می توانند با تغییراتی در سبک زندگی شان مانند بهبود رژیم غذایی و افزایش فعالیت فیزیکی میزان کلسترول خون شان را کاهش دهند. برخی دیگر نیازمند درمان دارویی هستند. هر آنچه که پزشک پیشنهاد می دهد بر اثر نتایج حاصل از آزمایش خون ، سابقه خانوادگی و سایر عواملی است که بر سلامت قلب و عروق تاثیر گذار است.
۵ چیزی که بر سطح کلسترول تاثیر می گذارد
کلسترول بالا بیماری است که علایم خاصی ندارد و با این وجود اگر آن را نادیده بگیرید باعث بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی است. کبد عضو اصلی بدن است که کلسترول را تولید می کند؛ باوجودی که کلسترول بالا به ضرر بدن است اما بدن برای عملکردهای بیولوژیک خودش به مقدار معینی از کلسترول نیاز دارد. در حقیقت کبد ، کلسترول بیشتری از نیاز روزانه بدن را تولید می کند.
باوجودی که انواع متفاوتی کلسترول وجود دارد اما دو نوع مهم کلسترول که در بیماری های قلبی و عروقی دخیل اند عبارتند از :LDL و HDL . تحقیقات نشان داده اند که افزایش کلسترولLDL و کاهش کلسترول HDL می تواند سبب آسیب بیماری های قلبی و عروقی باشد.
- درست و سالم غذا نمی خورید
یک رژیم غذایی با روغن اشباع شده، روغن ترانس و شکرهای تصفیه شده می تواند بطور جدی بر سطح کلسترول شما از طریق بالا بردن کلسترول LDL و کاهش کلسترول HDL تاثیر بگذارد. مصرف روغن های اشباع شده و ترانس و شکرهای تصفیه شده در غذاهای مختلف مانند شیرینی ها و کیک ها و چیپس باید محدود و یا کلا از مصرف آنها اجتناب کنید.
- به شرایط بالینی خود اهمیت نمی دهید
اگر برخی از بیماری های بالینی درمان نشوند می توانند بر LDL ,HDL تاثیر بگذارند. برخی از این بیماری ها عبارتند از: دیابت ، چاقی ، بیماری های متابولیک و غیره. گاهی با بهبود این بیماری ها و شرایط کلسترول هم تنظیم می شود.
- مصرف کدام داروها کلسترول تان را افزایش می دهد؟
برخی از داروهایی که برای درمان برخی از بیماری ها استفاده می کنید می تواند بر سطح کلسترول تاثیر بگذارد. از جمله این داروها، داروهای فشار خون و قرص جلوگیری از بارداری است.
- عادات بدی دارید
عادات روزمره هم می تواند بر سطح کلسترول تاثیر بگذارد.برخی از عادات زندگی بر کلسترول بالا تاثیرمی گذارند که عبارتند از: زندگی یا کار در محیطی با استرس بالا، عدم فعالیت فیزیکی ، سیگار کشیدن و عدم خواب کافی.
این سبک زندگی ضعیف می تواند باعث شود تا کلسترول LDL افزایش و کلسترول HDL کاهش یابد. ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی تان می تواند تاثیر شایانی بر کلسترول خون بگذارد.
سابقه کلسترول بالا یا بیماری های قلبی و عروقی در خانواده
افزایش کلسترول LDL و کاهش کلسترول HDL یا تلفیقی از هر دو آنها ممکن است از یک یا هر دو والدین تان به شما ارث رسیده باشد. اگرسابقه کلسترول بالا یا بیماری های قلبی و عروقی را در خانواده تان دارید حتما باید آن را با پزشک معالج تان درمیان بگذارید.
چطور تری گلیسیرید بر سلامت قلب تاثیر می گذارد؟
تری گلیسیریدها از معمول ترین فرم های چربی در بدن هستند. در حقیقت، بیشتر کالری های مازادی که شما مصرف می کنید، خواه با خوردن چربی آنها را دریافت کنید یا خوردن کربوهیدرات، تبدیل به تری گلیسیریدها می شوند و در بافت های چربی ذخیره می شوند. ارتباط بین تری گلیسیریدهای خون و احتمال بیماری های فلبی نسبت به سطح کلسترول خون مبهم تر است. اما تحقیقات اخیر نشان داده اند که ارتباطی روشن بین سطح تری گلیسریدها و خطر بیماری های قلب و عروقی وجود دارد.
آیا کمبود خواب باعث افزایش کلسترول می شود؟
زمانی که به تغییراتی در سبک زندگی فکرمی کنید، احتمالا ذهن تان بیشترمعطوف به تغذیه سالم و ورزش بیشتر می شود و کمتر به میزان خواب شبانه تان فکر می کنید. اما تحقیقات بسیاری ثابت کرده اند که میزان خواب شبانه تا حد بالایی در افزایش سطح کلسترول تاثیر می گذارد. خواب خیلی کم تاثیر منفی بر کلسترول شما دارد.
خواب چطور بر کلسترول تاثیر می گذارد؟
اگر چه مطالعات زیادی به منظور بررسی این ارتباط انجام نشده ، اما پژوهشگران عنوان می کنند که ارتباط بین خواب و کلسترول خون بالا یک منحنی U شکل است. به این معنا که خواب کمتر از ۶ ساعت در شب بر کلسترول و تری گلیسیریدتان همان تاثیری را دارد که خواب بیش از هشت ساعت می گذارد. این الگو برای دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و بیماری های قلبی نیز صادق است.
بهترین ورزش ها برای افرادی که کلسترول بالا دارند
کلسترول بالا مدت های مدید به عنوان عامل بیماری های قلبی در نظر گرفته شده که باعث مرگ و میر بسیاری در امریکا شده است. خوشبختانه، ورزش منظم می تواند کلسترول را پایین بیاورد. در کنار رژبم غذایی سالم و ترک سیگار یک برنامه ورزشی می تواند کمک کند تا کلسترول تان را پایین بیاورید، و احتمالا می تواند کمک کند تا برای کنترل این شرایط تان نیاز به داروهای شیمیایی نداشته باشید.
از بین ورزشها ایروبیک و حرکات کششی خیلی برای سلامت قلب و عروق مفید است، تحقیقات نشان داده اند که تلفیق این دو با هم بسیار تاثیرگذارتر است. یک پژوهش در ۲۰۱۲ نشان داده است که ترکیب این دو نوع ورزش تاثیر بسزایی بر کاهش وزن، کاهش چربی، و سلامت قلب و عروق دارد.
توصیه هایی برای کاهش کلسترول LDL
کلسترول LDL که به کلسترول “بد” شناخته می شود، می تواند افراد را در خطر بیماری های قلبی قرار دهد، اما خبر خوب این است که می توانید کلسترول بالای تان را کنترل و یا حتی پایین بیاورید.
باوجودی که درمان دارویی می تواند تا حد زیادی کلسترول خون را پایین بیاورد اما تغییراتی در سبک زندگی تان می تواند کمک بسیار بزرگی در این امر کنند؛ از مهمترین عوامل تاثیر گذار در کاهش کلسترول و حفظ آن می توان به کاهش وزن و رژیم غذایی مناسب و سالم و افزایش فعالیتهای فیزیکی مانند ایروبیک، دو، دوچرخه سواری، پیاده روی، شنا و یوگا می تواند در پایین آوردن کلسترول خیلی کمک کنند، در کنار ورزش سیگار را ترک کنید، ترک سیگار نه تنها کلسترول بد را پایین می آورد بلکه کلسترول “خوب” خون را هم بالا می برد، مصرف مشروبات الکلی هم می تواند احتمال بیماری های قلبی را افزایش دهد.
آیا استرس می تواند باعث کلسترول بالا و بیماری قلبی شود؟
مطالعات نشان می دهند که ترکیب استرس مزمن و کلسترول بالا می تواند باعث بروزبیماری های قلبی شود. سالها پزشکان عنوان کرده اند که حذف استرس می تواند تاثیر مثبتی بر سلامت کلی بدن داشته باشد. استرس مداوم و روزمره می تواند تاثیر بسزایی بر کلسترول و بیماری های قلبی بگذارد. طبق پژوهشی در سال ۲۰۰۷ که در امریکا منتشر شده، مردان سفید پوستی که توانایی مقابله با استرس را داشتند کلسترول “خوب” بالاتری (HDL) نسبت به همتایان شان که قادربه مواجه با آن نبودند را داشتند. برای کاهش استرس تکنیک هایی وجود دارد از جمله ریلکسیشن، ورزش، یوگا ، موسیقی و باغبانی، داشتن رژیم غذایی سالم، خواب کافی ۸ ساعت در شب و داشتن یک شبکه حمایتی متشکل از دوستان و اعضای خانواده.