تاثیر فوق العاده روزه داری بربهبود و درمان دو بیماری شایع
توجه به مسایل عبادی و امور معنوی بهترین درمان برای بسیاری از بیماریهای روحی و روانی انسان است. امروزه روانشناسان روزه را یکی از بهترین عوامل سلامتی شمرده اند که از جمله آنها کمک به بهبود عوارض برخی بیماری ها است.
روزه یکی از احکام انسان ساز اسلام است که فواید جسمی و روحی فراوان دارد. روزه شفابخش جسم و توان بخش جان است، پاک کننده آدمی از رذایل حیوانی است، در ساختن فرد صالح و اجتماع بسیار موثر است و در تهذیب و تزکیه نفس و رهاندن انسان از روزمره گی تاثیر بسزایی دارد. وقتی یک انسان موحد روزه می گیرد ، منظور و مقصود او جز طاعت امر الهی نیست که از آن می توان به ایمان وفاداری و ایمان فرمانبرداری یاد کرد.پیامبر اسلام (ص) فرمود: معده مرکز و خانه هر دردی است و پرهیز از غذاهای نامناسب و زیادخوری، اساس و راس هر داروی شفابخش است. همچنین ایشان فرمودهاند:روزه بگیرید تا سالم بمانید.
در ماه رمضان بدن تحت تأثیر فشارهای مختلف روحی و جسمی قرار میگیرد و به اصطلاح استرسهای مختلفی به بدن وارد میشود و بدن عکسالعملهای متفاوتی از خود نشان میدهد. این در تنگنا قرارگرفتن و دچارمضیقه شدن و تحمل استرسهای مختلف، در واقع امتحان و محکی است برای انسان که بتواند بنیه دفاعیاش را تقویت کند.
از مرتاضان، که از خودداری های مخصوص به تطهیر روح می پردازند، گرفته تا صوفیان، که چله نشینند و امساک از اصول آنها است، و عارفان که می گویند: «اندرون از طعام خالی دار تا در او نور معرفت بینی.» همگی نقش محوری روزه در خودسازی و تهذیب نفس را باور دارند؛ زیرا روزه، تمرین مقاومت و آمادگی روحی در خودسازی اخلاق و تهذیب نفس می باشد.
نقش کلیدی روزه داری در درمان افسردگی
بر اساس یافته های روانشناسان؛ نقش روزه در سلامتی روح و روان انسان به مراتب بیشتر از نقش آن در سلامتی جسم است، زیرا گرفتن روزه علاوه بر کاهش و حتی درمان بسیاری از بیماریهای روحی، منجر به تقویت روان افراد می شود.در واقع اعتقادات مذهبی و معنوی افراد یکی از عوامل فراهم کننده آرامش روح و روان انسان ها است، به وجود آوردن این آرامش روحی در افراد به مراتب آثار مطلوب اجتماعی نیز به همراه می آورد.
استرس و اضطراب در ماه رمضان نسبت به ماه های دیگر کاهش می یابد.مسلماً روزهداری و سایر عبادتهای اسلامی، با متوجه کردن افراد به سوی خداوند باعث میشود نوعی آرامش روحی و روانی در انسان ایجاد شود. که این امر منجر به کاهش استرس و همچنین انواع اختلالات روانی افراد می شود.در واقع کم خوابیدن یکی از روش های درمانی موثر در بیماران افسرده است، چرا که بیداری روزه داران برای سحری خوردن و انجام فرائض عبادی که ساعاتی را به خود اختصاص می دهد، در اصل نوعی کم خوابی تلقی می شود.
افزایش فضای ذهنی از طریق روزه داری
رویکردهای جدید روانشناسی بیان میکند که یکی از دلایلی که امروزه انسانها در مقابل رفتارهای دیگران و وقایع بیرونی واکنشهای سریع و نادرستی (که بعدا هم پشیمان هم میشوند) انجام میدهند، به زبان ساده، کوچک بودن فضای ذهنی بعضی از افراد است. افراد با فضاهای ذهنی اندک، از نگهداری افکار و احساسات ناخوشایند(همچون بازی کودک ۳ساله در آپارتمان ۱۰۰ متری) بسیار آزرده خاطر میشوند به همین دلیل در هنگام قرار گرفتن در موقعیتهای ناخوشایند میخواهند مانع ازورود این احساسات شوند که نتیجه آن واکنشهای سریعی همچون پرخاشگری، داد زدن، قهرکردن و … (همچون دعوت نکردن مهمان) است تا به صورت موقت دچار آرامش شوند در صورتی که پیامد بلند مدت برای هر دو شامل ناراحتی دیگران و مشکلات ارتباطی و شخصی میشود.
یکی از راههای موثر برای افزایش فضای ذهنی از طریق تجربه احساسات ناخوشایند، روزه داری است. زمانی که فرد روزه است گرسنگی و تشنگی به وی فشار می آورد و احساسهای ناخوشایندی(بی حوصلگی، خستگی، ناراحتی و …) در افراد روزه دار به وجود می آید که فرد در واقع با وجود این امیال و از طریق پاسخ ندادن به آنها(نخوردن و نیاشامیدن) به نحوی در حال گسترش فضای ذهنی خود است که نتیجه بلند مدت آن عدم واکنش سریع، تکانشی و نامناسب است که فرد در این حالت میتواند عملکرد موثرتری را در برخورد با افراد و اطرافیان داشته باشد.
در زمان روزه داری یک فرد؛از آن جایی که انرژی بدن، مصرف سوخت و ساز مواد غذایی نمی گردد، در نتیجه در تقویت سطح حافظه و عملکرد مغز به کار می آید.
ماه رمضان را از آن جهت ماه صبر نامیدهاند چون صابر و روزهدار خود را از تأثیر درگیریها، شکوه ها و آلام میرهاند و خویشتن را از آنها باز میدارد. صبر یکی از طرق سلامت و بهداشت روانی است که در روزهدار تجلی مییابد.یکی از مکروهاتی که شخص روزه دار نباید انجام دهد مشاجره و بد دهنی است و این خود باعث می شود علاوه بر اینکه خود را از استرس ها کنار بکشد ،تمرینی باشد تا بتواند پس از یک ماه دوری از تنش های گقتاری برای همیشه این گونه رفتار را ترک کند.
فواید روزه گرفتن از دیدگاه دانشمندان غیر مسلمان
دکتر ژان فرموزان در باره فواید روزه داری چنین می گوید:درآغاز روزه داری، زنان باردار است، عرق بدن زیاد می شود،دهان بو می گیرد،و همه،علامت شستشوی کامل بدن است.پس از سه،چهار روز،بو برطرف می شود،اسیداُوریک ادرار کاسته می شود و شخص احساس سبکی و خوشی خارق العاده ای می کند و در این حال اعضا هم استراحتی دارند.
دکتر کارلو :روزه ای که اسلام واجب کرده، بزرگترین ضامن سلامتی بدن است.
دکتر بندیکت :در این مدت (ایام روزه) در ترکیب خون، هیچگونه اخلاطی به هم نرسیده و آن نوری که در بعضی از روزه داران دیده می شود، یک حالت جوانی و نشاطی است که برای روزه داران رخ می دهد.
دکتر آلکسی سوفورین(پزشک روسی):تنها طریق برای قطع ریشه سرطان روزه است و بس.درمان از طریق روزه فائده ویژه ای در بیماری های کم خونی، ضعف روده ها، التهاب بسیط و مزمن، دمل های خارجی و داخلی، سل، نِقرس، بیماری های چشم، مرض قند، بیماری های جلدی، بیماری های کلیه، کبد، و اسکلیرور، روماتیسم، استسقا، نوراستنی، عرق النساء، خراز(ریختگی پوست) و بیماری های دیگر دارد.
دکتر کلوخ (پزشک مشهور آمریکایی):سرطان از تماس زیاد میکروب های عفونی و سم های آنها با بدن پدید می آید، سرطان ابتدا دمل کوچکی است که در روده یا معده می روید، این دمل ها را می توانیم به آسانی با یکی دو هفته روزه، معالجه کنیم. معالجه کم خونی معمولی، سیلیس، مالاریا، کثافت و چرک ریه، دمل ها ی بسیار بد که بوسیله ترک غذا، ترک خورامهای گوشت دار ممکن می شود.