کرونا چطور بر سلامت روانی تاثیر می گذارد؟

پایگاه خبری تریتا نیوز ،مهناز خدادوست ، متخصصان سلامت روان نگران تاثیراتی هستند که همه گیری کوید ۱۹ می تواند بر سلامت روانی افراد هم در بلندمدت و هم کوتاه مدت داشته باشد. عمدۀ نگرانی های بلند مدت عبارت است از انزوا، تروما، بیکاری، دسترسی محدود به منابع حمایتی برای افراد مبتلا به بیماری های روانی و اعتیاد و همچنین افزایش میزان افسردگی، اضطراب، اختلال سو مصرف مواد و حتی اقدام به خودکشی است.
متخصصان همچنین اشاره می کنند که کرونا ویروس می تواند تاثیرات مثبتی هم بر زندگی افراد داشته باشد اگر آنها اولویت های شان را بازبینی کنند و حس عمیق همدردی و نوع دوستی در بین آنها عمیق تر و بیشتر شود.
خواه شما درمورد شرایط مالی تان استرس داشته باشید، یا با بچه ها سر و کله بزنید تا کار مدرسه را در خانه انجام دهند، شیوع کرونا احتمالا باعث آشوب و شورشی در زندگی تان شده است. اگر مراقب نباشید، استرس این شرایط می تواند خسارت های زیادی در سلامت روانی شما داشته باشد.
متخصصان معتقدند که نگرانی اصلی آنها به دلیل عوارض بلند مدتی است که افسردگی، اضطراب و تشویش، خشونت خانگی و مصرف مواد ممکن است بر زندگی افراد بگذارد. این موارد خصوصا زمانی که شرایط مالی افراد به هم می ریزد و تهدید بیکاری افزایش می یابد به مراتب شدیدتر و سخت تر می شود، در کنار این موارد وحشت ناشی از مرگ و میر گسترده و ابتلا به این بیماری همه گیر هم می تواند به همان نسبت آسیب زا باشد.
در این دوره ما با بحرانی مواجه هستیم که نیازهای طبیعی و اساسی ما را که بدون نیاز به مکانیسم های دفاعی معمول می تواند برای بهبود حال و درمان روانی به ما کمک می کند مانند همنشینی و مصاحبت با دوستان و نزدیکان و افراد خانواده، جامعه و همسایگان را نشانه رفته است!
یکی از نگرانی های عمده روان شناسان افزایش افسردگی افراد است که به خاطر انزوا و فاصله گذاری بلند مدت به مراتب بیشتر و شدیدتر شده است. ما به خاطر حفظ سلامت فیزیکی مان فاصله اجتماعی را حفظ کنیم تا مانع گسترش این بیماری شویم اما چه بر سر سلامت روان ما می آید؟
در این شرایط است که خشونت های خانگی بسیار افزایش یافته و کاهش دهنده های معمول استرس مانند رفتن به باشگاه، زندگی شبانه، استخر و مهمانی ها به همان میزان کاهش یافته است. افسردگی و اضطراب مانند یک جوسنج عمل می کند و به ما می گوید که چیزی اینجا درست نیست. چرا که زندگی مثل معمولش پیش نمی رود!
کروناویروس نه تنها بر افراد بزرگسال بلکه بر کودکان و نوجوانان هم می تواند تاثیرات بسزایی بگذارد؛ خشونت علیه کودکان و سو استفاده از کودکان به مراتب بیشتر شده است! ما همه می دانیم که کرونا ویروس اصلا به نفع کودکان نیست. کودکان در این شرایط تحت استرس زیاد، تنهایی، فقدان و از دست دادن عزیزان و ترس از مرگ و بیماری،و حتی وسواس شدید قرار دارند. افسردگی، اضطراب و حتی میزان خودکشی در بین نوجوانان در این دوره به شدت افزایش یافته است. کودکان و نوجوانان به شدت نگران و مضطرب سلامت خود، اعضای خانواده و ترس از دست دادن نزدیکان هستند و این همه فشار روانی می تواند برای آنها به شدت آسیب زا باشد. قطعا پس از برطرف شدن این همه گیری والدینی بر جای می مانند که از فرستادن کودکان به پارک، مهمانی و شاید حتی مدرسه و غیره وحشت داشته باشند.
آیا کروناویروس بر سلامت روانی افراد تاثیر مثبت دارد؟
کرونا ویروس باعث شد بسیاری از افراد در زندگی شان بازنگری عمیق تری انجام دهند؛ برخی اولویت ها و ارزشهای زندگی شان را دوباره بررسی کردند، آنها به این فکر افتادند که بیشتر دلشان می خواهد با چه کسانی وقت بگذرانند، چه چیزهایی و یا چه کسانی در زندگی شان ارزشمندتر هستند و غیره. یکی از مزایای این ویروس همه گیر و کشنده این بود که به همه فرصت قهرمان بودن را داد حتی به شیوه های کوچک و جزئی. برای مثال، ما با زدن ماسک، رعایت بهداشت و رعایت فاصله گذاری اجتماعی می توانیم از خودمان ، خانواده و دیگران را برابر این بیماری محافظت کنیم. یکی از موارد دیگری که به شدت افزایش یافته حس نوع دوستی و همدردی در بین افراد است. پژوهشها نشان می دهد که احساسات مثبت ناشی از نوع دوستی نسبت به انجام کارهای جالب و لذت بخش دوام طولانی تر و بیشتری دارند. به عبارت دیگر، نوع دوستی خلق و خوی تان را بهتر می کند و بیش از کارهای خوشایند دیگری مانند تماشای تلویزیون حال تان را بهتر می کند. افرادی هستند که زمان و اضطراب شان را با کارهای خیرخواهانه مانند تهیه و فرستادن مایحتاج برای نیازمندان، بیمارستان ها، خانه ی سالمندان و خیریه ها به بهترین شکل مدیریت و کنترل می کنند. الان در این شرایط راه های بسیاری برای نشان دادن همدردی، شفقت و خوبی وجود دارد. در این دوره بسیاری از ارزشها و خواسته ها تغییر می یابد، بسیاری قدر داشته ها و اطرافیان شان را به مراتب بیشتر می دانند. در این میان بسیاری از والدین متوجه شدند که نمرات مدرسه صرفا عدد هستند و ملاکی برای موفقیت نیستند. پرورش فرزندانی سالم، انسان با سلامت روانی باید اولویت اصلی والدین باشد و بتوانند کودکانی منعطف و مقاوم برای دنیای بی اعتبار اکنون و آینده تربیت کنند. بسیاری از افراد در این دوره سعی کردند کار، هنر و یا چیزی جدید و نو یادبگیرند و بر توانایی های شان بیافزایند و هر طور که می توانند باری از دوش جامعه و اطرافیان بردارند و دستی یاریگر برای دیگران باشند.
این ویروس همه گیر و خشن هم تبعات و پیامدهای مثبت و هم منفی بر زندگی همه ما داشته است. بنابراین می توان شرایط را به فرصت ایده آل تبدیل کرد. مراقب خود و اطرافیان تان باشید و سلامت جسم و روان تان را در اولویت قرار دهید. مهم این است که سلامت روانی خودتان و اطرافیان تان را زیر نظر بگیرید. اگر با استرس دست به گریبان هستید حتما از دیگران و مشاوران خبره کمک بگیرید.