برای سال جدید اهداف واقع بینانه ای تعیین کنید
پایگاه خبری تریتا نیوز ، مهناز خدادوست ، در آغاز هر سال جدید، ما لیست بلند بالایی از کارها و اهداف مان را آماده می کنیم: ورزش بیشتر، یادگیری زبانی جدید، کار بیشتر، استراحت و تفریح به اندازه کافی و غیره، اما چند نفر از ما به این اهداف می رسند؟
اغلب این اهداف خیلی مبهم هستند یا ما برنامه ریزی مناسبی برای آنها نداریم و امسال به ویژه ما تحت فشار مضاعفی هستیم تا سال ۱۴۰۰ را بهتر از سال ۱۳۹۹ شروع کنیم، قرنی جدید را آغاز کنیم، اما آیا واقع بینانه است؟
حتی با وجود آغاز واکسیناسیون، کووید-۱۹ به شدت در حال گسترش است. اقتصاد هنوز هم به شدت تحت تأثیر این ویروس است و از آن آسیب دیده است، هزاران نفر با این بیماری می جنگند و یا با عوارض بیکاری و اقتصادی ناشی از دست و پنجه نرم می کنند. همه ما تحت فشار استرس بالایی هستیم و مشکلات مالی بسیاری داریم، فاصله گذاری اجتماعی و قرنطینه هم سال نو ما را تحت تأثیر قرار داده و بسیاری از سوالات را بی جواب گذاشته است. تعیین اهداف و رسیدن به آنها در امسال برای بسیاری ممکن است چالش برانگیز و برای برخی دیگر ممکن است غیر ممکن باشد. باوجودی که همه ما می خواهیم امسال متفاوت از پارسال باشد، نباید واقعیت شرایط مان را نادیده بگیریم.
ما هنوز درگیر همگیری کرونا هستیم، هنوز هم با همان موانع پارسال و یا سالهای قبل دست به گریبانیم. این بدین معنی نیست که اصلا هدفی برای خودمان مشخص نکنیم بلکه نیاز به واقع بینی بیشتر است.
- ممکن است نتوانید همه چیز را کنترل کنید، اما می توانید افکار و عکس العمل های تان به عوامل استرس زا را کنترل کنید. بر آنچه خوب پیش می رود تمرکز کنید به جای اشتباهی که دید شما برای بهتر شدن را تغییر می دهد.
سوالات زیر می تواند ذهنت شما را دوباره شکل دهد:
- امسال چه کار متفاوتی می توانی انجام دهی؟
- چه چیزی می تواند امسال را سالی متفاوت کند؟
- آیا قبلا هم این اهداف را داشتید و به آنها نرسیده و یا عمل نکرده باشید؟
- آیا برنامه ریزی مناسب برای محقق کردن آنها داشته اید؟
- اگر نتوانید به آنها برسید چه حالی پیدا می کنید؟
به جای اهداف بلندپروازانه و سخت اهداف کوچک و دست یافتنی تعیین کنید
باوجودی که سال جدید فرصتی مغتنم برای تازه شدن و تأمل کردن است، ما بسیاری از عوامل استرس زای سال ۱۳۹۹ را هنوز هم داریم. این همه گیری بی رحم، در کنار سایر عواملی که با آن همراه است، مشتقیما بر توانایی ما در حفظ عادات جدید و برنامه های روتین تاثیر گذاشته و دارد بنابراین بهتر است اهدافی کوچک و دست یافتنی انتخاب کنیم تا اهدافی بزرگ و دور از دست رس. برخی از این اهداف سال جدید بسیار ناپایدار هستند و به محض پدیدار شدن از بین می روند و ماندگار نیستند. اهدافی مانند کاهش وزن، داشتن زندگی شادتر و بیشتر پس انداز کردن ممکن است به دلایل بسیار محقق نشود، از طرفی برخی از اهداف ممکن است آزار دهنده، غیرواقعی و زیادی مبهم باشد.
هر زمانی می توانید قصدها و اهداف کوچک تان را مشخص کنید. انها می توانند متناسب با تغییر شرایط تغییر کنند. برعکس اهداف آرمانی و بزرگ راحت تر قابل دست یابی هستند.
استراتژی های تعیین هدف
با مشخص کردن قصدها، ما زندگی که می خواهیم را به تصویر می کشیم، اما با اهداف، ما به خودمان جهت و مسیر می دهیم. در صورتی که هدف واقع بینانه باشد می توان بدان دست یافت. قصدهای خوب کافی نیستند اگر زمان کافی برای آنها نگذارید و برای عملی کردن و دست یافتن به آنها برنامه ریزی نکنید.
برخی تحقیقات نشان می دهد تعیین یک هدف ساده بسیار موثرتر از انتخاب یک هدف پیچیده است. اگر می خواهید یک هدف خوب تعیین کنید باید:
- مشخص
- قابل اندازه گیری باشد
- قابل دستیابی
- مناسب باشد
- محدودیت زمانی مشخص داشته باشد
بگذارید فکر کنیم قصد شما پس انداز بیشتر است. می توانید یک هدف با پس انداز هفته ای ۵۰۰ هزارتومن به مدت شش ماه در نظر بگیرید. این یک هدف مشخص است که به راحتی بطور هفتگی قابل اندازه گیری است. اگر هفته ای پس انداز نکنید می توانید از خودتان بپرسید چرا این هفته نتوانستید این مبلغ را پس انداز کنید و هفته بعد آن را جبران کنید یا شاید فکر کنید ۵۰۰ هزارتومان در هفته غیرواقعی است و ۲۰۰ یا ۳۰۰ تومان منطقی تر است. در پایان شش ماه شما به قصدی که داشتید می رسید.
دکتر میشل براون برای تعیین اهداف شکل زیر را پیشنهاد می دهد که فقط سه جزء ساده دارد:
- بزرگ فکر کنید
- کوچک عمل کنید
- سریع اقدام کنید
برای مثال اگر می خواهید رژیم غذایی سالم داشته باشید، شما باید هر روز باید یک سبزیجات به غذای روزانه تان اضافه کنید. این کاری است که می توانید به سادگی و فوری انجام دهید.
توصیه هایی برای تعیین و دست یابی به اهداف
آنچه برای شخصی مفید است ممکن است برای دیگری مفید نباشد، بنابراین زمانی که اهداف تان را دنبال می کنید، توجه تان را کارهایی که دارید انجام می دهید و آنچه انجام نمی دهید بگذارید. شاید تهیه یک لیست هفتگی به شما کمک کند تا بهتر وظایف و کارهای تان را انجام دهید. شاید صحبت کردن و پیامک زدن به یک دوست کمک کند تا انگیزه لازم را داشته باشید. در اینجا چند پیشنهاد برای دنبال کردن اهداف آورده شده است.
اهداف تان را محدود کنید
دکتر میشل براون پیشنهاد می دهد هر بار یک یا دو هدف در نظر بگیرید، چوت داشتن اهداف زیاد احتمال نرسیدن به آنها را به مراتب بیشتر می کند. این بدین معنی نیست که اهداف بزرگ تان را به اهداف کوچکتر تقسیم نکنید بلکه داشتن اهداف بزرگ باعث کلافگی و سرخوردگی بیشتر می شود و شما را از ادامه راه باز می دارد. یکی از این شیوه ها را امتحان کنید، اگر جواب داد یکی دیگر را هم امتحان کنید.
افراد قابل اعتماد
دوستان، اعضای خانواده، مشاورن و درمانگران می توانند مفید باشند. آنها می توانند اگر طبق برنامه پیش نرفتید و به هدف تان نرسیدید به شما کمک و از شما حمایت کنند. وقتی اهداف تان را با دیگران در میان می گذارید می توانید تعهد بیشتری برای انجام آن پیدا کنید و از کمک و هم فکری آنها استفاده کنید.
یادداشت کنید
نوشتن فواید سلامت ذهنی و روانی بسیاری دارد و از آن برای نوشتن اهداف و استراتژی های تان هم می توانید استفاده کنید، تشکر و قدردانی تان را ابراز کنید و روی چالش های تان کار کنید و همین طور قصدهای تان را به طور روزانه و هفتگی مشخص کنید. گاهی موانع و مشکلات لاینحل به نظر می رسند اما با کمی حوصله و نوشتن آن مشکلات و تأمل روی آنها ناگهان راه های حل مشکل خودبخود آشکار می شوند.
هنر «نه» گفتن را یاد بگیرید
ممکن است برای رضایت دیگران، حفظ رابطه، یا اجتناب از ناراحتی کاری انجام دهید، اما این کارهای اضافی و بی مورد زمان و انرژی شما را می گیرد و مانع رسیدن شما به خواسته های تان می شود و زمان کمی برای تان می ماند. بنابراین وقت با ارزش تان را صرف خواسته های بی حد و حصر دیگران نکنید.
موبایل تان را خاموش کنید
امروزی گوشی موبایل و شبکه های اجتماعی گسترده باعث شده که کمتر تمرکز حواس داشته باشیم و حتی استفاده زیاد از این شبکه های مجازی باعث استرس و اضطراب زیاد در ما شده است. بنابراین گاهی بد نیست یک روز کامل گوشی تان را خاموش کنید و به دنیای واقعی پیرامون تان بیشتر تمرکز کنید. به طبیعت بروید، صدای پرندگان را بشنوید و حتی با افراد دور و برتان تعامل بیشتری کنید. این کار می تواند به شما لحظه آگاهی درمورد خودتان را یاددهد. گاهی فاصله هر چند کوتاه از گوشی موبایل می تواند بر آرامش جسم و روح تان بیافزاید.
انتظار غیر منتظره ها را داشته باشید
نگذارید اتفاق های غیر منتظره، و نیاز به خود مراقبتی مانع رسیدن به اهداف تان شود. در عوض زمان بگذارید، به خودتان فرصت کوتاهی بدهید یا فقط یک نفس عمیق بکشید و دوباره برگردید سراغ اهداف تان. به خودتان بگویید که زندگی سرشار از فراز و نشیب است پس برای رسیدن به اهداف تان شما خودتان را باید با زندگی تان همراه و همساز کنید. اهداف تان را عاقلانه و منطقی تعیین کنید، رسیدن به آنها را لذت بخش کنید، و وقتی به اهداف تان رسیدید به خودتان پاداش بدهید، و اگر به هر دلیلی از مسیر خارج شدید دوباره به مسیر اصلی برگردید و راه تان را ادامه دهید.
می توانید از چیزهایی که تمرکز شما را به هم می ریزد و مانع رسیدن به خواسته ها و اهداف تان می رسد لیستی تهیه کنید و به آنها رسیدگی کنید.