با تمرین های خود مراقبتی خودتان را مجهز به زندگی بهتری کنید
پایگاه خبری تریتا نیوز ، سمیراسرایلو، اگر شما خودتان از خودتان مراقبت نکنید هیچ یک از فعالیت های کاهش دهنده استرس در دنیا به شما کمکی نمی کند. مدیتیشن تأثیری نخواهد داشت اگر شما خواب کافی نداشته باشید. در حقیقت، زمانی که مدیتیشن می کنید، ممکن است خواب تان ببرد چون به میزان خواب مورد نیاز بدن تان بی توجه بوده اید. به همین ترتیب باشگاه رفتن به شما کمکی نمی کند اگر مدام در حال خوردن هله هوبه و خوراکی های پر کالری هستید. اگر می خواهید فعالیت های کاهنده استرس مفید باشد، اول از همه باید به نیازهای اولیه خودتان اهمیت بدهید.
خود مراقبتی عبارت است از« یک فرایند چند جانبه، و چند وجهی مدیریت هدفمند در استراتژی هایی است که کارکرد سلامت و بهبود همه جانبه را به همراه دارد». خود مراقبتی برای ایجاد مقاومت در برابر عوامل استرس زای زندگی که قادر به حذف آنها نیستید بسیار حیاتی است. زمانی که قدم هایی را برای مراقبت از جسم و ذهن تان بر می دارید، می کنید.
متاسفانه، بسیاری از افراد خود مراقبتی را لاکچری می بینند تا یک اولویت. در نتیجه، همیشه احساس خستگی، و درماندگی دارند و در مقابل چالش های اجتناب ناپذیر زندگی بسیار ضعیف و ناتوان هستند. مهم است میزان خود مراقبتی تان را در چندین حوزه از زندگی بررسی کنید تا هم از لحاظ روحی، جسمی و ذهنی از خودتان بیشتر و بهتر مراقبت و محافظت کنید.
- خود مراقبتی فیزیکی
شما باید از بدن تان مراقبت کنید اگر می خواهید بدن تان کارکرد مفید و خوبی داشته باشد. به خاطر داشته باشید که ارتباط قوی بین بدن و ذهن تان وجود دارد. زمانی که از جسم تان مراقبت می کنید، فکر و احساسات تان هم به مراتب بهتر می شود.
خود مراقبتی فیزیکی شامل نحوۀ رسیدگی به جسم تان است، چقدر می خوابید، چه مقدار فعالیت فیزیکی دارید، و چقدر به نیازهای فیزیکی بدن تان توجه دارید. مراجعه منظم و به موقع به دکتر، خوردن داروهای تجویز شده به میزان و ساعت مناسب همگی بخشی از خودمراقبتی فیزیکی خوب است. داشتن رژیم غذایی و سبک زندگی سالم را هم اصلا فراموش نکنید. زمانی که پای خودمراقبتی فیزیکی به میان می آید این سوالات را از خودتان بپرسید تا ببینید آیا حوزه ای هست که نیاز به توجه و بهبود بیشتر داشته باشد:
- آیا به اندازه کافی می خوابید؟
- آیا رژیم غذایی شما متناسب با شرایط بدن تان هست؟
- آیا به اندازه کافی ورزش می کنید؟
- آیا مسئولیت سلامت تان را به خوبی به عهده گرفته اید؟
- خود مراقبتی اجتماعی
زندگی اجتماعی کلید اصلی خود مراقبتی است. اما اغلب دشوار است برای دوستان وقت گذاشت و هر زمان که مشغله زندگی فشار می آورد معمولااولین چیزی که نادیده می گیرید روابط اجتماعی تان است. ارتباطات نزدیک برای سلامت همه جانبه شما بسیار مهم است. بهترین راه برای ایجاد و حفظ روابط نزدیک صرف وقت و انرژی کافی برای ساختن روابط با دیگران است. کسی نمی تواند تجویز کند چه میزان ساعت و زمان صرف دوستان یا کار روی روابط تان کنید. هر فردی نیازهای اجتماعی کاملاً متفاوتی دارد. اول از همه باید نیازهای اجتماعی تان را مشخص کنید و در برنامه زمانی تان زمان کافی برای دست یافتن به زندگی اجتماعی مناسب و مطلوبتان را در نظر بگیرید.
برای ارزیابی خود مراقبتی اجتماعی از خودتان بپرسید:
- آیا زمان کافی با دوستان تان رو در رو وقت می گذرانید؟
- چه کاری برای تقویت و حفظ روابط خانوادگی و دوستانه تان انجام می دهید؟
- خود مراقبتی ذهنی
شیوه فکر کردن و چیزهایی که ذهن تان را با آنها مشغول می کنید تاثیر شگرفی بر سلامت همه جانبه فیزیولوژیکی شما دارد. خود مراقبتی ذهنی عبارت است از انجام کارهایی که ذهن تان را فعال و به روز نگه می دارد، مثل پازل یا آموختن چیزی جدید که به شما شادی و شعف می دهد. شاید خواندن کتاب یا تماشای فیلم به شما انگیزه و الهام می دهد و شما را بی نهایت شاداب و سرزنده می کند. خود مراقبتی ذهنی شامل انجام کارهایی است که به شما کمک می کند تا از نظر ذهنی و روانی سالم بمانید. تمرین خود شفقتی و خود پذیرشی از این دست است، برای مثال، سعی کنید گفتگوهای درونی تان را به سمت مکالمات مثبت و سالمتر هدایت کنید.
در اینجا سوالاتی آورده شده که با آنها می توانید متوجه شوید چقدر خود مراقبتی ذهنی دارید:
- آیا به اندازه کافی زمان برای فعالیت هایی که از نظر ذهنی و روانی باعث تحریک و برانگیختن شما می شود؟
- آیا شما فعالیت هایی انجام می دهید که به شما کمک کند از نظر ذهنی سالمتر بمانید؟
- خود مراقبتی روحی
تحقیقات نشان می دهد که سبک زندگی مذهبی و معتقد از نظر سبک زندگی سالمتر است. به هر حال، تغذیه روح صرفا خلاصه در دین و مذهب نمی شود. بلکه هر چیزی که به شما کمک کند تا معنی عمیق تر، درک و ارتباط قوی تری با جهان داشته باشید به سلامت روح شما کمک می کند. خواه مدیتیشن باشد، یا شرکت در جلسات مذهبی، یا عبادت کردن، خود مراقبتی روحی بسیار مهم است. از خودتان سوالات زیر را بپرسید:
- از خودتان درمورد زندگی و تجربه های تان چه سوالاتی می پرسید؟
- آیا به کارها و تمرینات روحی می پردازید که روح و روان تان را تغذیه کند؟
- خود مراقبتی احساسی
مهم است مهارت های مقابله ای سالمی برای مواجهه با احساسات ناخوشایند مثل خشم، اضطراب و غم داشته باشید. خود مراقبتی احساسی ممکن است شامل فعالیت هایی باشد که به شما کمک کند احساسات تان را به خوبی درک و ابراز کنید. خواه درمورد احساس تان با شریک زندگی یا دوستی نزدیک صحبت کنید، یا زمان بگذارید و فعالیتی انجام دهید که حال دل تان را خوب کند، مهم است که در زندگی راهکارهای مناسبی برای خود مراقبتی احساسی در نظر بگیرید. خودتان را از نظر خود مراقبتی احساسی پویش و پایش کنید، نیازهای احساسی تان را بشناسید و به کمک راهی برای رسیدن به آرامش احساسی باشید. برای ارزیابی خود مراقبتی احساسی می توانید این سوالات را از خودتان بپرسید:
- آیا راه سالمی برای ابراز احساسات تان دارید؟
- آیا کارهایی انجام می دهید تا به شما کمک کند زندگی خوب و شادی داشته باشید؟
برنامه خود مراقبتی داشته باشید
خود مراقبتی استراتژی نیست که بتوان نسخه اش را برای همه حوزه ها و افراد مختلف یکسان پیچید. برنامه خود مراقبتی شما باید متناسب با نیازهای شما باشد. یک برنامه خود مراقبتی برای دانشجویی که از نظر ذهنی همیشه فعال است و روابط اجتماعی بسیار زیادی دارد ممکن است خلاصه شود در خود مراقبتی فیزیکی. در حالی که، یک فرد بازنشسته ممکن است لازم باشد روابط اجتماعی اش را بیشتر و گسترده تر کند. ببینید کدام حوزه از زندگی تان نیاز به توجه و مراقبت بیشتر دارد. و تمرکزتان را در روی همان حوزه بگذارید. قطعا با تغییر کردن شرایط نیازهای شما هم تغییر می کند.
زمانی که متوجه شدید بخش خاصی از زندگی تان را نادیده گرفته اید برنامه خود مراقبتی تان را با تمرکز ویژه بر همان بخش تنظیم کنید. لازم نیست گامهای بزرگ و سخت بردارید، گاهی گامهای کوچک شما را به جایگاهی بزرگ می رساند. بعد برنامه زمانی متناسب با نیازهای تان را تنظیم کنید. برای خودتان اولویت بندی کنید و سعی کنید همه جوانب را بسنجید و در نظر بگیرید. خودتان را فراموش نکنید و همیشه به خودتان هم درز کنار سایر مشغله های تان فکر کنید!