این عادات روزانه سلامت تان را به یغما می برد!!
تریتا نیوز، مهناز خدادوست ، با وجودی که همه می دانند که سیگار کشیدن برای سلامتی مضر است و پر خوری و خوردن هله هوله سایزتان را بالا می برد، اما عادات بد دیگری هم وجود دارند که سلامتی تان را علی رغم تصورتان به شدت به خطر می اندازد. برخی از این عادات چنانچه بخشی از برنامه زندگی شما شده باشند تغییرشان سخت می شود. شما مکناست متوجه صدمات این عادات نشده باشید. اما در طی زمان متوجه تاثیر مخرب آنها بر روابط، سلامت جسمی و سلامت روانی تان خواهید شد.
۱. مرور رویدادهای استرس زا
فکر کردن در مورد رویداد استرس زایی که داشته اید- خواه پنج سال پیش یا پنج دقیقه قبل- قطعا برای سلامت و بهروزی تان به هیچ وجه خوب نیست. اکثر افرادی که درمورد رویدادهای استرس زای زندگی شان زیادی فکر می کنند، احتمال ابتلا به افسردگی در این افراد بیشتر می شود. پژوهشگران دریافتند که کاهش تفکر و تامل می تواند تاثیر بسزایی بر کاهش ابتلا به افسردگی داشته باشد.
حواس تان باید به مدت زمانی که به رویدادهای استرس زا در زندگی تان فکر می کنید باشد. از آنجا که شما توانایی تغییر گذشته تان را ندارید، پس بهتر است زمان و انرژی تان را صرف برنامه ریزی و ساختن آینده یا لذت بردن از لحظه حال کنید.
۲. درد و دل کردن با دوستان تان
به نظر می رسد تلفن زدن به یک دوست و شکایت کردن درمورد روز بدی که داشتید به شما کمک می کند تا احساسات منفی فرو خورده تان را تخلیه کنید.اما به جای تخلیه احساسات بد، پژوهشها نشان می دهد که درد و دل به احتمال زیاد باعث تقویت و شاخ و برگ دادن به احساسات منفی تان می شود. مطالعات ارتباط تنگاتنگی بین گفتگو ها و مکالمات منفی و افسردگی پیدا کرده اند. حتی کودکانی که تمایل دارند با همسالان شان درمورد احساسات منفی شان را بازگو کنند به احتمال زیاد مبتلا به افسردگی هستند. البته که درد و دل کردن برای کودکان کار بدی نیست. اما پژوهشی نشان داده است که صحبت درمورد مشکلات با دوستان سطح هورمون استرس را در زنان بالا می برد. بنابراین با وجودی که شما ممکن است تصور کنید که اگر با دوستان تان مشکلات تان را مطرح کنید استرس تان کمتر می شود، اما این ابراز احساسات باعث افزایش هیجانات منفی و حال بد برای شما خواهد شد.
۳. استفاده از خود انتقادگری
خواه هر زمان که مرتکب اشتباهی می شوید خودتان را احمق بنامید یا هر زمان که جلو آینه می روید به خودتان بد و بیراه بگویید، خود انتقادگری می تواند عادت همیشگی شما شود. تحقیر و توهین خودتان برای سلامت روانی تان مخرب و مضر است. پژوهشی که در سال ۲۰۱۴ انجام شده نشان می دهد که خودانتقادگری های زیاد و خشن باعث افزایش علایم افسردگی می شود. خود شفقتی از سوی دیگر، باعث بهبود و تقویت سلامت روان شناختی می شود. تغییر نحوه ی تفکرتان می تواند به احساس بهتر شما کمک کند. ترک این عادت بسیار سخت و دشوار است، اما با تلاش مداوم و همیشگی می توانید با خودتان مهربان تر باشید.
۴. بی دلیل وقت گذراندن در شبکه های اجتماعی
خواه بی دلیل در فیس بوک، تلگرام یا اینستا بگردید، یا وقت زیادی را صرف بازی کنید برای سلامت روانی و ذهنی شما اصلا خوب نیست. مطالعات نشان می دهد که شبکه های اجتماعی می تواند باعث انزوای فرد شود. افراد هر چه زمان بیشتری را صرف شبکه های اجتماعی کنند بیشتر خودشان را منزوی و از جمع دور می کنند. و انزوای اجتماعی برای سلامت جسمی و روانی شما خوب نیست. خواه دیدن عکس ماشین جدید یا فیلم تعطیلات دیگران در شبکه های اجتماعی ممکن است این حس را به شما تلقین کند که زندگی شما در حد دوستان و اطرافیان تان نیست. و حسرت خوردن زندگی دوستان و اطرافیان تان در شبکه های اجتماعی می تواند احتمال افسردگی شما را بالا ببرد. به علاوه افراد تصور می کنند با وقت گذراندن بی هدف در شبکه های اجتماعی حال بهتری پیدا می کنند اما محققان نشان داده اند وقتی که شما در شبکه های اجتماعی صرف می کنند خلق و خوی شان را تحلیل می برد. به جای اینکه ساعتها صرف شبکه های اجتماعی کنید بهتر است انرژی و زمان تان را صرف درون نگری و تعاملات درونی و بین فردی تان کنید. با دوستان تان بیرون بروید، یا تلفن کنید یا با خانواده تان وقت بگذرانید. تعاملات اجتماعی واقعی می تواند سلامت تان را به بهترین شکل بهبود دهد.
۵. تا دیر وقت بیدار ماندن
شاید فکر کنید اگر نیم ساعت بیشتر بیدار بمانید بهتر می توانید کارهای تان را پیش ببرید و چند تا کار را قبل از خوابیدن انجام دهید. و ممکن است با خودتان فکر کنید به جای آن فردا کمی دیرتر بیدار می شوید. اما تحقیقات نشان می دهند که زمان خواب به اندازه میزان خواب شما مهم است. تا دیروقت بیدار ماندن و دیر از خواب بیدار شدن ممکن است باعث شود شما در طول روز تصمیمات ضعیف تری بگیرید. یک پژوهش در امریکا نشان داده که افرادی که تا دیر وقت بیدار هستند تمایل بیشتری برای خوردن فست فود و تمایل کمتری برای مصرف سبزیجات دارند. به علاوه افرادی که شبها دیر می خوابند و روز دیر از رختخواب بلند می شوند احتمالا فعالیت فیزیکی کمتری هم خواهند داشت. چنانچه شما عادت به شب بیداری دارید، به موقع خوابیدن و بیدار شدن صبح زود ممکن است اوایل برای تان سخت باشد. اما طی زمان، خودتان را با شرایط جدید وفق می دهید و باعث می شود در طول روز تصمیمات سالمتری داشته باشید.
۶. ول خرجی
باوجودی که خرید خواربار بدون دلیل یا خرید آن لاین در آخر شب ممکن است حال خوبی به شما بدهد، اما به باد دادن بودجه تان ممکن است در بلند مدت تاثیرات منفی و مضری برای تان داشته باشد. یک پژوهش در ۲۰۱۳ نشان داده است که مشکلات روانی ارتباط مستقیم با مشکلات مالی دارد. پژوهشگران نشان داده اند که مشکلات روانی در بین افراد بدهکار سه برابر بیشتر از سایر افراد است. ارتباط تنگاتنگ بین افراد بدهکار و خودکشی وجود دارد. افراد بدهکاری که دست به خودکشی می زنند هشت برابر افراد بدون بدهی هستند. بدهی باعث استرس زیاد می شود و استرس زیاد برای سلامت شما مضر است. بنابراین برای بودجه تان برنامه ریزی کنید و کنترل خرج و مخارج تان را به دست بگیرید. طی زمان با کنترل دخل و خرج و کنار آمدن با محدودیت های تان شما می توانید تاثیر مثبتی بر رضایتمندی تان از زندگی بگذارید.
۷. تماشای تلویزیون
در حالیکه همه می دانند اصلا خوب نیست فقط جلوی تلویزیون دراز بکشید و آن را تماشا کنید، پژوهشها نشان می دهند که تماشای زیاد تلویزیون برای مغز شما بد است. از آنجا که تماشای زیاد تلویزیون با فعالیت فیزیکی کم همانند است بنابراین بر عملکرد بدن تاثیر مخربی دارد. پژوهشگران عنوان می کنند که افرادی که به طور متوسط بیش از ۳ ساعت در روز به مدت ۲۵ سال تلویزیون تماشا می کنند عملکرد ضعیف تری در آزمونهای شناختی دارند. اگر زمانی که صرف تماشای تلویزیون می کنید را با فعالیت فیزیکی جایگزین کنید می توانید سلامت مغزی بهتری داشته باشید. بنابراین به جای اینکه بعد از یک روز کاری سخت جلوی تلویزیون لم بدهید پیاده روی کنید یا به باشگاه بروید. این کار هم برای بدن تان خوب است و هم برای مغزتان.
۸. غذا نخوردن
خواه بدون صبحانه خانه را ترک کنید یا به امید کاهش سایز ناهارتان را حذف کنید، حدف وعده های غذایی مضرتر از آن چیزی است که تصورش را می کنید. یک پژوهش در سال ۲۰۰۷ در خصوص متابولیسم نشان داده که حذف وعده غذایی به معنی کالری کمتر خوردن نیست. اکثر افراد در عوض وعده غذایی که نخورده اند در وعده غذایی بعدی شان پرخوری بیشتری می کنند. نخوردن وعده غذایی باعث تغییرات متابولیک در بدن تان می شود. بعد از حذف یک وعده غذایی، سطح گلوکز بدن فرد به سرعت بالا می رود و واکنش انسولین با تاخیر همراه می شود که نهایتا منجر به دیابت می شود. برای وعده های غذایی تان زمان بگذارید و رژیم سالمی برای خودتان در نظر بگیرید. سعی کنید به طور منظم و سالم غذا بخورید تا در طول روز انرژی لازم را داشته باشید و همزمان وزن سلامت تان را هم حفظ کنید.
۹. وقتی گرسنه نیستید غذا بخورید
خیلی مواقع پیش می آید بدون اینکه احساس گرسنگی کنید یک میان وعده بخورید یا برای خودتان دوباره غذا بکشید. پرخوری احساسی، پرخوری شبانه و پر خوری عصبی باعث خوردن بیش از نیاز شما است. دریافت کالری بیشتر و مازاد باعث چاقی و اضافه وزن شما می شود. و اضافه وزن خطر ابتلا به مشکلات و بیماری ها را زیاد می کند، مانند:
• دیابت نوع ۲
• فشار خون بالا
• حملات و بیماری قلبی
• آپنه خواب
• بیماری کلیوی
• برخی سرطانها
به منظور حفظ وزن سلامت تان، لازم است که با غذا خوردن به بدن تان سوخت برسانید، به جای اینکه به خاطر کاهش استرس و عصبی بودن پرخوری کنید. برای مقابله با احساسات و هیجانات منفی سعی کنید پیاده روی کنید، فعالیت های اجتماعی تان را بیشتر کنید یا حتی از مدیتیشن استفاده کنید تا بدن تان را آرام کنید و آرامش تان را حفظ کنید. با کاهش کالری دریافتی قطعا طول عمر بیشتری خواهید داشت و سالمتر زندگی خواهید کرد.
۱۰. زیادی نشستن
اگر مجبورید به خاطر کارتان زیادی پشت میز بنشینید، قطعا می دانید که نشستن طولانی مدت برای بدن و سلامت تان مضر است. فعالیتهای نشسته با احتمال مشکلات سلامت فیزیکی مانند چاقی، دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی و عروقی همراه است. نشستن طولانی مدت در محل کار برای سلامت ذهنی و روانی شما هم مضر است. مطالعات نشان می دهد افرادی که طولانی مدت پشت میز می نشینند احتمال ابتلا به افسردگی در آنها بیشتر است.
برای مقابله با خطرات زیادی نشستن سعی کنید در طول روز حداقل یک ساعت به فعالیتهای فیزیکی متفاوت و متنوع بپردازید.هر نیم ساعت از جای تان بلند شوید و چند قدمی راه بروید تا هم جسم و هم ذهن تان عملکرد بهتری داشته باشند.