آیا می دانید غذا می تواند خلق و خوی شما را بهتر کند؟
تریتا نیوز :سیما رفیعی – کارشناس ارشد تغذیه ، آیا خوردن یک موز حالتان را بهتر می کند؟ یا احتمالا بعد از خوردن یک تکه شکلات احساس سرخوش می شوید؟ باور کنید یا نه، احتمالا پاسخ مثبت است. در حقیقت، غذاهای بسیاری وجود دارند که با خلق و خو ارتباط دارند، مخصوصا آنهایی که در درمان افسردگی موثرند. باوجودی که درمان قطعی غذایی برای بیماری ها وجود ندارد، مانند افسردگی یا سایر بیماری های روانی، اما شواهد کافی برای ارتباط بین رژیم و خلق و خو نشان داده شده است.
ارتباط بین غذا و خلق و خو
شرایط و موقعیتهای بسیاری وجود دارد که ارتباط بین غذا و خلق و خو را در آنها می توان دید. هر شخصی که رژیم غذایی دارد می تواند تصدیق کند که احساس زودرنجی و حساسیت از دلایل احساس گرسنگی است. یا پژوهشهای بسیاری نشان داده اند که غذاهای شیرین می تواند باعث زودرنجی و بیش فعالی در کودکان شود؟ حتی کارایی کارمندان در محل کار با خوردن یک میان وعده در عصر بیشتر می شود. بسیاری فکر می کنند که غذا تاثیر داروی کاذب را دارد، اما شواهد بیانگر این حقیقت هستند که غذا نقش بسیار مهمی در واکنش و عکس العملهای مغز دارد.
این غذاها که رژیم غذایی ما را تشکیل می دهند نشان داده شده است که هم تاثیر شیمیایی و هم فیزیولوژیک بر مغر ما دارند. و این تغییرات است که می تواند به تفاوت احساسی یا عملکردی ما منجر شود.
افسردگی بیش از ۱۹ میلیون امریکایی را درگیر کرده است، که ناشی از عدم توازن شیمیایی است بنابراین شاید تغییر در رژیم غذایی درست و مفید باشد. اوتیسم در مطالعات نشان داده شده است که با عملکرد و شیمی مغز ارتباط دارد، بنابراین جای تعجبی نیست که درمان گیهای بتواند در آن موثر باشد. شرایط بسیاری وجود دارد که تغییر رژیم غذایی می تواند در بهبود آنها موثر باشد.
یک قدم فراتر برویم، شیمی مغز برای فردی که آلرژی غذایی دارد چگونه عمل می کند؟ آیا ارتباطی با خلق دارد؟ پژوهشهای بسیاری نشان داده اند که در میان نشانگان خارش گلو، کهیر، شکم درد، و سر درد ، که به آن “مه معز” می گویند، و موضوعات مرتبط با خلق با آلرژی غذایی ملازم است.
در مورد آلرژی غذایی بدن تان این غذای خاص را دفع و شروع به جنگیدن با آن می کند، انگار که یک بیگانه است. این عکس العمل می تواند مستقیما بر شیمی مغز و تولید هورمون و انتقال دهنده های عصبی تاثیر بگذارد.
کودکانی که آلرژی به لبنیات دارند اغلب زودرنج و خشمگین هستند. در بسیاری از کشورها استفاده از رنگهای مصنوعی در غذاها ممنوع شده است، چرا که تاثیرات رفتاری بر کودکان دارند. برای افرادی که آلرژی غذایی دارند، خیلی مهم است که بدانند علایم آلرژی شان چیست اما باید به محتوای رژیم غذای تان هم دقت کنید. یک نوع غذا یا یک گروه غذایی را باید از رژیم تان حذف کنید، این احتمال وجود دارد که بتواند بر خلق و خو شما تاثیر بسزایی بگذارد.
مغز پیچیده ترین عضو ما است که بیشترین کار را انجام می دهد. مغز حتی زمانی که در خوابیم مشغول کار و فعالیت است. سروتنین انتقال دهنده ی عصبی است که مسئول تنظیم کارهایی مانند، اشتها، خلق و خو ، خواب و کنترل درد است. از آنجا که سروتنین بدن تان در دستگاه گوارش تولید می شود، هیچ جای تعجبی نیست که رژیم شما نقش حیاتی در تولید آن دارد. آدنوزین انتقال دهنده ی عصبی دیگری است که در مغز یافت می شود که می تواند مانند افسردگی طبیعی عمل کند. کافئین از سوی دیگر، مانع تولید آدنوزین می شود که مانع ایجاد افسردگی می شود و این هم دلیلی بر تاثیر غذا بر خلق و خو.
غذاهایی که خلق و خو را بهتر می کند
شخص باید چه چیزی بخورد تا رژیم سالم و خلق خوبی داشته باشد؟ غذاهای بسیاری وجود دارند که سلامت عمومی را بهبود می دهند. این موضوع برای افرادی که آلرژی غذایی دارند مهم است چون باید بدانند که چه چیزی می توانید به رژیم تان اضافه کنید تا شما را خوشحال تر کند.
شاید این غذاهای ساده ای که برای شما به عنوان نمونه آورده ایم بتواند لبخند ریبایی بر لب تان بیاورد:
موز
این میوه هم مغذی است و هم سرشار از تریپتوفان است که این ماده شیمیایی تبدیل به سروتنین می شود. از آنجا که تریپتوفان به سروتنین تبدیل می شود پس موز به شما حس شادی و آرامش می دهد.
ماهی سالمون
این ماهی غنی از امگا ۳ است. این امگا ۳ مغزتان را تقویت می کند و افسردگی را کاهش می دهد.
شکلات تلخ
خوردن شکلات تلخ قطعا خلق و خو شما را بالا می برد. این ماده خوراکی باعث تولید اندورفین می شود که در مغز احساس خوشحالی و لذت ایجاد می کند.
بلوبری و تمشک
هر دو اینها غنی از آنتی اکسیدان است که باعث می شود در مغزتان دوپامین تولید شود. دوپامین نقش مهمی در حافظه و خلق و خو دارد.
تخم مرغ
ارزش بیولوژیک بسیار بالای پروتئین آن می تواند به شما کمک کند تا قند خون تان را حفظ کنید و خلق خوب و خوشی داشته باشید.
ماست یونانی
این غذا سرشار از کلسیم است که خلق تان را بالا می برد. زمانی که در بدن تان میزان مناسبی کلسیم دارید، مغز سیگنالهایی را به بدن تان می فرستد که انتقال دهنده های عصبی را آزاد می کند که شما احساس بهتری داشته باشید. بدون میزان مناسبی از کلسیم اغلب دچار افسردگی و اضطراب می شوید. دفعه بعد که خواستید غذا یا میان وعده ای را میل کنید ببینید آیا باعث می شود حس و حال بهتری داشته باشید یا خیر؟