در هنگام دردهای زایمان از چه مواد مغذی باید استفاده کرد؟
تریتانیوز- دکتر ناهید عزالدین – متخصص کودکان، مدیرعامل انجمن ترویج تغذیه با شیرمادر
سابقا” خانمی را که دچار دردهای زایمان بود به طور معمول از خوردن و آشامیدن منع کرده و مایعات داخل وریدی تجویز می کردند، چون ممکن بود بیهوشی عمومی برای انجام سزارین ضرورت پیدا کند و اگر مادر در طی بیهوشی دچار استفراغ شود غذاهای داخل معده ممکن است به داخل ریه ها استنشاق وباعث مشکلات فراوانی شود. در حال حاضربیشتر مادرانی که سزارین می شوند بیهوش نشده و بی حسی اپیدورال و یا اسپاینال می گیرند. بنابراین به خالی نگه داشتن معده به اندازه سابق اهمیت داده نمی شود. البته نگرانی که در این مورد وجود داشته به خاطر احتمال استفراغ در زمان بیهوشی و ورود محتویات معده به داخل ریه ها بوده است . به این دلیل است که ترجیح داده می شود مادران در حین دردهای زایمانی مقادیر کمی از مواد سریع الهضم را بخورند تا کمتر احساس ناراحتی داشته باشند.
ازطرف دیگرمی دانیم که هر فعالیتی نیاز به انرژی دارد . کار سخت زایمان و به دنیا آوردن نوزاد نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین خوردن و آشامیدن درهنگام زایمان نه تنها منع نمی شود که ضروری هم هست . اما باید سعی نمود از موادی استفاده کرد که به آسانی هضم شده و در حجم کم انرژی بیشتری داشته باشد. لازم به یادآوری است ، در مراحل اولیه شروع دردها غذا بخورید تا انرژی مورد نیاز برای زایمان را فراهم کنید . وقتی به مراحل دردهای شدیدتر و طولانی تر می رسید ، معده شما ممکن است پذیرای دریافت مواد غذایی نباشد . مواد غذایی کربوهیدراتی (مانند ماکارونی و مواد قندی) سرشار از انرژی بوده و طی ساعت هایی که دردهای زایمان طول می کشد ، انرژی مورد نیاز را فراهم می کنند.
مواد غذایی باید با مقادیر کمتر و در فواصل زمانی کوتاه استفاده و از پرخوری در یک وعده اجتناب شود. بهتر است از غذاهای سهل الهضم استفاده نمود .مثل ژله ، سوپ های سبک یا چند عدد نان شیرینی ساده . مواد قندی بهترین تأمین کننده انرژی بوده و به آسانی هضم می شوند. میوه ها و آب میوه ها سریعا” انرژی تولید می کنند . خرما ، عسل ، غلات و شیرینی های بدون کرم و چربی نیز بهترین انتخاب هستند.
بعضی از مادران در حین دردهای زایمان احساس تهوع داشته و تمایلی به خوردن و آشامیدن ندارند. در این موارد باید از خوردنی ها و نوشیدنی هایی که در زمان تهوع و استفراغ های اوایل حاملگی برایشان مطلوب و قابل تحمل بوده ، استفاده کنند ولی از غذاهای نفّاخ ، چرب ، سرخ کرده و نوشابه های گازدار باید پرهیز نمایند.
سعی کنید که آب لازم را به بدن خود برسانید چون اگر بدنتان دچار کم آبی شود فیزیولوژی آن به هم خورده ، انرژی شما تخلیه و سیر زایمان آهسته تر می شود و عضلاتی که آب و غذای کافی دریافت نکرده باشند کار خود را خوب انجام نمی دهند. در مراحل اولیه دردهای زایمانی با نوشیدن حداقل یک لیوان (۲۴۰ میلی لیتر) آب در ساعت مایعات را در بدن خود ذخیره کنید. در فواصل بین دردها نیز جرعه جرعه بنوشید (حداقل دو بطری آب)، به علاوه مایعاتی که دوست دارید را با خود به بیمارستان برده و در جایی در دسترس خود نگهدارید. مایعات مصرفی باید کربوهیدرات ها ، الکترولیت ها و مواد معدنی مورد نیاز برای حفظ تعادل بیوشیمیایی مادر را داشته باشند. شامل:
- یک سوم فنجان آب لیموترش تازه
- یک سوم فنجان عسل
- نصف تا یک چهارم قاشق چایخوری نمک
- یک تا دو قرص کلسیم خرد شده
شما می توانید به مواد فوق حدود ۲۵۰ میلی لیتر آب یا آب میوه ای که دوست دارید را اضافه کنید. مصرف مایعات زیاد تکرر در دفع ادرار ایجاد می کند که به علت راه رفتن و فشاری که عضلات شکم برای دفع ادرار ایجاد می کنند ، خود محرکی برای پیشرفت سیر زایمان محسوب می شود.
در شرایطی که شما خیلی حالت تهوع داشته باشید ویا پزشکتان احساس کند که دچار کمبود آب بدن شده اید، ممکن است مایعات وریدی را برایتان تجویز کند. البته این کار سیر زایمان را آهسته می کند.