عادتهای مضر برای سلامت استخوانها
همان طور که در بالا اشاره کردیم ،پوکی استخوان یکی از بیماری های شایع در جهان است.به طوریکه بعد از یائسگی ۴ زن در هرماه و در مردان بالای ۶۰ سال ،۸ مرد در ماه به آن دچار می شوند.پوکی استخوان بیماری است که با اختلالات میکروارگانیسم استخوانی، کاهش توده استخوانی و افزایش خطر شکستگی شناخته می شود.
از آنجایی که تا زمانی که شکستگی ها در استخوان ها اتفاق نیفتد، درد ایجاد نمی شود، این بیماری بسیار مخفی و موذی است.متخصص فیزیوتراپی و توانبخشی دکترMeral Bayramoğlu در این مورد می گوید : که شکستگی می تواند حتی با سقوط جزئی یا ناگهانی وخم شدن به جلو رخ دهد.همچنین در ادامه می گوید :این شکستگی ها می تواند باعث درد و کاهش کیفیت زندگی فرد گردد، می تواند سبب معلولیت گردد ،این حتی می تواند باعث شود فرد برای مدت زمان طولانی در رختخواب باقی بماند.
افزایش سن ،زن بودن و عوامل ژنتیکی می تواند ریسک ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد.تا حدود زیادی با توجه به عادات های زندگی فردی می توان خطر ریسک ابتلا به پوکی استخوان را کاهش داد.اما ۷ عادت مضر برای سلامتی استخوان ها کدامند ؟
زندگی بدون فعالیت
متخصص فیزیوتراپی و توانبخشی دکترMeral Bayramoğlu اشاره می کند که با توجه به اینکه استخوان دریک چرخه تخریب مداوم است .تحریک کننده ترین عامل در پوکی استخوان ایجاد بار بر روی استخوان است.بنابراین ریسک ابتلا به پوکی استخوان در افرادی که فعالیت هایی مانند پیاده روی و دویدن دارند در مقایسه با افراد دارای عدم تحرک بسیار کمتر است.بنابراین افرادی که بیش ترین زمان در طول روز را به نشستن اختصاص می دهند باید حداقل روزانه ۳۰ دقیقه به پیاده روی بپردازند.
عدم مصرف کلسیم
در ادامه دکتر Meral Bayramoğlu بیان می کند که کلسیم بدن از دوران کودکی در استخوان ها ذخیره می شود و این روند تا ۳۰ سالگی ادامه دارد و پس از آن کاهش می یابد.بنابراین ، مصرف کافی کلسیم با مواد مغذی تا سن ۳۰ سالگی برای پیشگیری از پوکی استخوان که ممکن است در سنین بالا تر رشد کند بسیار مهم است.برای استخوان های سالم، توصیه می شود که هر بزرگسال روزانه یک میلی گرم کلسیم دریافت کند.این میزان می تواند در کودکان، زنان باردار و زنان بعد از یائسگی تا ۱۲۰۰-۱۵۰۰ میلی گرم افزایش داشته باشد.مهم ترین منبع کلسیم شیر ومحصولات لبنی هستند.سبزیجات سبز نیز همچنین حاوی کلسیم هستند.
عدم مصرف پروتئین
نیاز روزانه پروتئین، ۰.۸ گرم در هر کیلو وزن بدن است.با این حال، اثرات مقدار پروتئین در رژیم غذایی بر سلامت استخوان ها کمی پیچیده تر است.مصرف رژیم غذایی با پروتئین کم علاوه بر کاهش کیفیت استخوان ، رژیم غذایی با پروتئین بالا به خصوص اگر مصرف کلسیم کافی نباشد ،می تواند سبب پوکی استخوان گردد.مصرف متعادل پروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی، کربوهیدرات ها و روغن ها بر سلامت استخوان تاثیر می گذارد.
مصرف سیگار
سیگار کشیدن باعث کاهش تراکم مواد معدنی استخوان می شود.یکی دیگر از اثرات شناخته شده سیگار کشیدن، به تعویق انداختن بهبود شکستگی استخوان است.با این حال هنوز مشخص نشده است که دلیل این موضوع خود سیگار است و یا اینکه افراد سیگاری دارای تغذیه نامناسب و سیستم ایمنی ضعیف هستند.
استفاده ناکافی از نور خورشید
برای جذب کلسیم بدن از دستگاه گوارش بدن به ویتامین D نیاز دارد.مهم ترین منبع ویتامین D ، تخم مرغ و غذاهای دریایی مانند ماهی است.علاوه بر این نور خورشید یکی از بهترین راه ها برای جذب ویتامین D است.
مصرف بیش از حد قهوه
متخصص فیزیوتراپی و توانبخشی دکتر Meral Bayramoğlu هشدار داد که مصرف بیش از ۳۰۰ میلیگرم کافئین در روز باعث کاهش فعالیت سلول های درگیر در تشکیل استخوان می شود.کافئین علاوه بر کاهش جذب کلسیم از دستگاه گوارش باعث دفع کلسیم از طریق کلیه ها می شود.به همین دلیل در روز بیش از ۳ فنجان قهوه مصرف نکنید.
مصرف بیش از حد نمک
مقدار بیش از حد مصرف نمک باعث افزایش میزان دفع کلسیم در ادرار می شود.سازمان بهداشت جهانی اشاره می کند نمک علاوه بر آسیب رساندن به استخوان ها و همچنین ایجاد بسیاری از مشکلات سلامتی، مصرف نمک روزانه نباید بیش از ۵ گرم باشد.