ضرورت تزریق واکسن زنانه «اچپی وی»
چند ماهه قبل تبلیغات یک برنامه تلویزیونی با هدایت وزارت بهداشت برای یک واکسن آنچنان گرد و خاکی به پا کرد که بسیاری از حقایق و اظهار نظر کارشناسان، دستخوش فضاسازیها شد و در فضای ایجاد شده این مردم بودند که سردر گم، نمیدانستند باید به چه کس و کدام مطلب اعتماد کنند؛ حالا بعد از گذشت سه ماه و دور شدن از فضای احساسی و عجولانه، دوباره موضوع واکسن «اچپیوی» را از منظر کارشناسان بررسی کردهایم.
موضوع ویروس Human papillomavirus ) HPV) اگرچه موضوع جدیدی در دنیا نیست، اما طرح آن در یک برنامه تلویزیونی با چندین میلیون بیننده، این بیماری و واکسنش را وارد فاز جدیدی کرد؛ دختر جوانی در برنامه ماه عسل، از این بیماری به عنوانِ عاملِ برخی سرطانها یاد کرده و مدعی میشود که زنان ایرانی، طی ۱۰ سال آینده با سونامی این بیماری مواجه خواهند شد.
وی همچنین از واکسن hpv به عنوان تنها راه جلوگیری از زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم نام برد. از آن زمان، تا هفتهها، بحث درباره این بیماری، بسیاری از زنان را که از آن بی اطلاع بودند را بهوحشت انداخت، فضای ملتهبی در جامعه شکل گرفت و بسیاری از پزشکان و متخصصان زنان و برخی نهادهای علمی و حتی غیرعلمی، به منظور آگاهی بخشی و ارائه راه های پیشگیری از این بیماری، به موضوع ورود کردند.
با گذر از مباحث سیاسی و اجتماعی پیرامون اچ وی پی، آن چه بیش از هر چیز اهمیت دارد، یافته های علمی و پزشکی درباره این واکسن، زمان تزریق و عوارض آن است. آمارها نشان می دهد واکسن اچ پی وی، از سال ۲۰۰۶ وارد بازار شده و حدود ۱۲ سالی است که در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد؛ از سال ۲۰۰۸ این واکسن وارد ایران شد و در حالی که ۸۰ کشور دنیا اچ پی وی را جزو واکسیناسیون ملی شان قرار داده اند، در ایران اما هنوز این امر محقق نشده است؛ البته در گزارش پیش رو به این سوال پاسخ خواهیم داد که ورود آن به واکسیناسیون ملی ایران، چه میزان ضروری است؟
براساس تاکید سازمان جهانی بهداشت (مرجعیت سازمان دهنده بر بهداشت جامعهٔ جهانی) تزریق این واکسن در سنین ۹ تا ۱۴ سالگی توصیه شده و در حال حاضر در مدارس برخی از کشورهای دنیا در سنین ۹ تا ۱۱ سال این واکسن به دختران تزریق می شود. برای پسرها نیز لازم است که در سنین ۹ تا ۱۱ سالگی تزریق صورت گیرد.اما بنا بر گفته پزشکان، چنانچه فرد تماس جنسی نداشته باشد ، میتواند از بعد از ۲۶ سالگی تا ۴۰ سالگی از این واکسن استفاده کند.
برای دستیابی به اطلاعات دقیق علمی و پزشکی در ایران درباره مواجهه با این بیماری و لزوم تزریق واکسن، بهترین و مطمئن ترین راه، بهره گیری از نقطه نظرات رسمی برخی مسولین و مراجع پزشکی کشور است. یکی از همین افراد رییس انجمن سرطان های زنان ایران است. اعظم السادات موسوی، در آغاز گفتوگو، ۲ راهِ را برای مقابله با ویروس اچ پی وی عنوان می کند؛ نخست تزریق واکسن، دوم غربالگری! تا بتوان ضمن شناسایی و تعقیب به موقع بیماری، بیمار را کنترل کرد.
حدود ۱۰۰ نوع ویروس اچ پی وی وجود دارد
وی اچ پی وی ۱۶ و ۱۸ را ۲ نوع ویروسی برشمرد که باعث ایجاد سرطان در زنان و مردان می شود و همینطور به این موضوع اشاره میکند که مهمترین سرطانی که ایجاد میکند، سرطان دهانه رحم در زنان است. سرطان دهانه رحم، چهارمین سرطان شایع در میان زنان سراسرِ دنیاست ولی توزیع آن در مناطق مختلف دنیا متفاوت است و خوشبختانه در ایران، نهمین سرطان شایع در بین زنان است.
وی این سرطان را کاملاً به چگونگی رفتارهای جنسی مرتبط میداند و میگوید: عامل سرطان دهانه رحم، ویروسی ست به نام «اچ پی وی» که حدود ۱۰۰ نوع از این ویروس وجود دارد؛ که فقط ۲۰ نوع آن در انسان ایجاد بیماری می کند؛ ۱۴ نوع از این ویروس، پرخطر محسوب میشوند و ۶ نوعِ دیگر، منجر به ایجاد زگیل دستگاه تناسلی می شود.
در این بین “واکسن دوگانه” فقط بر علیه سرطان دهانه رحم و انواع پرخطر ویروس اچ پی وی یعنی؛ ویروس های نوع ۱۶ و ۱۸ و “واکسن چهارگانه” برای مقابله با ویروس های ۶ و ۱۱ و ۱۶ و ۱۸ مورد استفاده قرار میگیرد که ویروس ۶ و ۱۱ درواقع باعث ایجاد زگیل در دستگاه تناسلی می شود.
رییس انجمن سرطان های زنان ایران از ساخت واکسن ۹ گانه اچ پی وی خبر میدهد و میگوید که هنوز فروش آن آغاز نشده است؛ با این وجود اما برخی کشورها مثل آمریکا و استرالیا برای خرید این واکسن قرارداد منعقد کرده اند. بنابراین مشخص است که این نوع واکسن وارد ایران نشده است.
این واکسن بیش از ۱۲ سال است که در دنیا توزیع می شود
از موسوی پرسیدم که چه نوع واکسنی از اچ پی وی به ایران وارد می شود؟ در پاسخ می گوید “گارداسیل” واکسن ۴ گانهِ موجود در ایران بوده که در ۳ نوبتِ ماه صِفر، ۲ و ۶ تزریق میشود.
همچنین نظر او را درباره عوارض تزریق واکسنِ اچ پی وی و اینکه پیش از این در فضای مجازی مباحث زیادی درباره نارسایی تخمدان و نازایی ناشی از تزریق آن مطرح شده بود، جویا شدم اما آنچه که او بر آن تاکید داشت این بود که تمامی عوارض آن در دنیا، موردی و تصادفی بوده و عمومیت صحت ندارد. وی میگوید: ببینید این واکسن بیش از ۱۲ سال است که در دنیا توزیع می شود و تا کنون ۲۷۰ میلیون دوزِ آن تزریق شده است.
عوارضی که عنوان شده ناشی از تزریق این واکسن بوده، صرفاً عوارضِ تصادفی بوده و نه به مشخصاً به دلیلِ تزریق واکسن! به طور مثال وقتی این واکسن به دختران ۹ تا ۱۴ ساله کشوری در جمعیت چند میلیونی تزریق می شود، ممکن است برخی از ان دختران به بیماری های پنهانی مبتلا باشند که پس از تزریق به علت بروز برخی عوارض، این بیماری شناخته می شود. اما در عین حال مهمترین عارضه تزریق این واکسن، افت فشار خون است و توصیه می شود که بعد از تزریق، حدود ۱۵ دقیقه در همان محیط بمانند.
وی ادامه میدهد: اینکه عنوان شده تزریق این واکسن نارسایی تخمدان و نازایی ایجاد می کند، اصلاً صحیح نیست. در کشور ژاپن و و هند این واکسن هنوز جز واکسیناسیون ملی قرار نگرفته است؛ چرا که یک سری عوارضی در سال ۲۰۱۳ بروز پیدا کرد. اما در سال ۲۰۱۷ مجدداً دولت ژاپن به ۷-۸ انجمن معتبر ماموریت داد که موضوع را بررسی کنند و در نهایت مشخص شد که عوارض مشاهده شده، وابسته به واکسن نبوده است. در ادامه سازمان بهداشت جهانی نیز علاوه بر سال ۲۰۰۶، در سالهای ۲۰۱۵، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ عوارض واکسن را رصد و بررسی کرد و در نهایت بیانیه ای مبنی بر امن و مطمئن بودنِ واکسن، صادر کرد.
پس باید با توجه به اینکه مرجعی بالاتر از سازمان بهداشت جهانی برای اظهار نظر درباره امنیت یک دارویی و روش درمانی وجود ندارد، با اطمینان خاطر به استفاده از این واکسن نگاه کنیم.
ویروس اچ پی وی به سیستم دفاعی بدن انسان حمله نمیکند
وی با بیان اینکه توصیه سازمان بهداشت جهانی این است که این واکسن بهتر است در زمرهء واکسیناسیون های ملی کشورها باشد، به قیمت نسبتاً بالا و نیاز به صرف بودجه زیاد برای قرار گرفتن آن در واکسیسناسیون ملی نیز اشاره کرد و گفت: از تعداد تزریق این واکسن در ایران اطلاعی ندارم اما قطعا می شود در صورت ضرورت این واکسن را پیدا کرد.
این فوق تخصص بیماریهای زنان، درباره زمانِ تزریق، قیمت آن در ایران و میزان ضرورت تزریق آن میگوید: ما به همه زنان و دخترها توصیه می کنیم که این واکسن را تزریق کنند، اما از آنجا که هزینه تهیه واکسن بالاست، برخی امکان تهیه آن را دارند و برخی دیگر خیر. این واکسن سه دوزه و قیمت آن (برای ۳ دوز) ۱۲۰ دلار است و باید قبل از هرگونه تماس جنسی تزریق شود. اگر در این زمان واکسن تزریق شود، سیستم ایمنی بدن آن را به عنوان یک بیگانه شناسایی و بر علیه آن “آنتی بادی” تولید می کند که در نتیجه، سطح ایمنی خوبی ایجاد خواهد شد.
این در حالی ست که بعد از تماس با ویروس، اثربخشی آن کمتر خواهد بود؛ بنابرین توصیه این است که در سنین ۹ تا ۱۴ سالگی در دختران تزریق شود، البته باز هم بستگی به کشورها، فرهنگ، رسومات و … دارد. چنانچه فرد تا ۲۶ سالگی ارتباط جنسی نداشته باشد، این واکسن اثر بخشی موثر و مفیدی دارد.
او با ارائه این آمار که حدود ۸ تا ۱۱ درصد و در بعضی جوامع تا ۱۶ درصدِ افراد آلودگی به این ویروس دارند، انتقال این ویروس را بسیار راحت و حتی از طریق پوست با پوست عنوان میکند و به همین دلیل آن را شایع ترین بیماری مقاربتی می داند.
موسوی در پاسخ به این سوال که آیا نباید این واکسن در برنامه کشوری واکسیناسیون گنجانده شود؟، آن را منوط به اولویت سنجی ها عنوان کرد: به طور مثال در نوزادان “روتاویروس” می تواند منجر به اسهال شدید و مرگ شود و به همین دلیل شاید اولویت آن خیلی بیشتر از واکسن اچ پی وی باشد.
بنابرین شاید از این جهت مسئولین حق داشته باشند که واکسیناسیون اچ پی وی را به صورت ملی اجرا نمیکنند.
در برنامه تلویزیونی ماه عسل، یاسمن اشکی از سونامی ویروس اچ پی وی گفت؛ او در این برنامه این ویروس را حتی از ویروس اچ آی وی نیز خطرناک تر عنوان کرد و گفت که «باید هرچه سریع تر واکسن این بیماری در کشور ایران ساخته شود» آیا شما با این خانم هم نظر هستید؟
اشکالی که در مصاحبه خانم اشکی رخ داد، مقایسه این ویروس با ویروس ایدز و اختلال سیستم ایمنی بود. به این دلیل که تنها شباهت این دو بیماری فقط انتقال از طریق ارتباطات جنسی است؛ ویروس ایدز با ارتباطات جنسی و تزریقات خونی آلوده منتقل می شود و سیستم ایمنی بدن را از کار می اندازد.
سالیان سال با هزینه های بسیار زیادی بر علیه ایدز، داروهای ضد ویروس ایذر ساخته شد که فقط می تواند آن را کنترل کند و نه درمان! اما ویروس اچ پی وی به سیستم دفاعی بدن انسان حمله نمیکند، بلکه در سلول های بعضی از قسمت های بدن و مخاط دستگاه تناسلی (مثل مقعد و دهانه رحم) نفوذ کرده و اگر سیستم دفاعی بدن ضعیف بوده و نتواند ویروس را پاک کند، تا بیش از ۹۰ درصد موارد، آلودگی با ویروس خود به خود خوب میشود.
وی درباره نحوه مقابله بدن با این ویروس و میزان خطر آن توضیح می دهد: در درگیری با ویروس اچ پی وی، در طول یکسال بدن مقاومت و آن را دفع می کند. این ویروس وقتی وارد سلول می شود، با غربالگری سرطان دهانه رحم قابل شناسایی است. اگر فرصت دهیم تا بدن دفاع کند تا این زمان هیچ اقدامی هم نمیکنیم؛ اما وقتی وارد هسته سلول شد و بدن شروع به ساختن سلول ها غیر طبیعی کرد باز هم تا ۵ -۶ سال بیمار را می توان با غربالگری درمان کنیم. اما وقتی به سمت سلول های سرطانی رفت، درمان کمی مشکل میشود و ممکن است در باروری خانم ها تاثیر بگذارد.
آلودگی این ویروس خیلی شایع است و در درصد بالایی از جوانان ممکن است، مثبت باشد، این ویروس می تواند پرخطر باشد یا کم خطر! که ویروس کم خطر، همان زیگل تناسلی است و ممکن است خارش های پوستی ایجاد کند. ولی ویروس پرخطر اصلاً علائمی ندارد و فرد متوجه آن نمی شود و فقط با غربالگری قابل شناسایی است؛ بنابرین خانم ها باید حتماً این واکسن را تزریق کنند و حتی بعد از تزریق واکسن، تست غربالگری را در برنامه خود نیز داشته باشند؛ چرا که واکسن، تنها ۷۰ درصدِ موارد از سرطان جلوگیری می کند و ۳۰ درصد موارد سرطان دهانه رحم هنوز معلوم نیست .
مقایسه مطالعات درباره اچ پی وی و نتایج واکسیناسیون آن در اروپا و ایران
این ویروس، سرطان و بیماری ناشی از آن اما در کشورهای توسعه یافته به دقت مورد بررسی قرار گرفته است؛ بطوریکه آخرین تحقیقات مرکز اطلاعات اچ پی وی در سال ۲۰۱۸، حاکی است که آلودگی به اچ پی وی، در حال حاضر یکی از عللِ ثابت شده برای ابتلا به سرطان دهانه رحم (سرویکس) است و شواهد رو به رشدی در مورد اچ پی وی وجود دارد که این ویروس، عامل مرتبط با سرطان های دیگری مثل آنژیوتانسین/ آنژینیتال (anogenital) مقعد، بخش بیرونی سیستم تناسلی مرد وزن است .
اچ پی وی های نوع ۱۶ و ۱۸ باعث بروز ۷۰ درصد از موارد سرطان دهانه رحم در سراسر جهان است. واکسن اچ پی وی که از عفونتهای اچ پی وی نوع ۱۶ و ۱۸ جلوگیری می کند، در حال حاضر در دسترس بوده و از توانایی کاهش یا پایین آوردن موارد سرطان های دهانه رحم و آنژیوتانسین، برخوردار است.
گزارشِ این مرکز، اطلاعات کلیدیِ اروپا را در زمینه: سرطان دهانه رحم، آمار مربوط به اچ پی وی ، دیگر سرطان های آنژیوتانسین، عوامل موثر بر سرطان دهانه رحم، شیوه های غربالگری سرطان دهانه رحم، معرفی واکسن اچ پی وی و سایر شاخص های ایمن سازی مرتبط را شامل می شود و با قصد تقویت دستور العمل های اجرای سیاست های پیشگیری از ابتلا به سرطان اولیه و ثانویه دهانه رحم، راه کاری را برای جلوگیری از آن در منطقه اروپا ارائه می کند.
بر این اساس اروپا دارای جمعیت تقریبی ۳۲۵ و نیم میلیون زنُِ ۱۵ ساله و بالاتر است که در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند. برآوردهای کنونی نشانگر این است که هر سال ۵۸ هزارو ۳۷۳ زن مبتلا به سرطان دهانه رحم می شوند که از این میان ۲۴ هزار و ۴۰۴ نفر از آنان، جان خود را بر اثر این بیماری از دست می دهند. سرطان دهانه رحم به عنوان ششمین سرطان شایع در بین زنان در اروپاست.
در این راستا نتایج تزریق واکسن اچ پی وی به زنان جوان در انگلیس نشانگر نکات روشنی از میزان اهمیت آن است. آمارهای جدید در انگلیس نشان میدهد که واکسن پاپیلوماویروس انسانی (HPV) میتواند تقریبا به طور کامل عفونت ناشی از این ویروس را در زنان جوان از بین ببرد درصورتیکه تزریق آن در مردان نیز هم انجام شود میتواند از هزاران مورد سالانهی ابتلا به سرطان در این کشور جلوگیری کند.
آمارهای جدید حاکی از آن است که میزان آلوده شدن به این ویروس در زنان ۱۶ تا ۲۱ ساله انگلیسی که در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ واکسینه شدهاند حدود ۸۶ درصد کاهش پیدا کرده است.پزشکان انگلیسی اظهار داشتند: اجرای برنامه واکسیناسیون اچ پی وی جان هزاران نفر را در این کشور نجات داده و افزودن پسران به گروه دریافت کننده این واکسن مطلوب است.به گزارش روزنامه تلگراف، برنامه واکسیناسیون اچ پی وی اولین بار در سال ۲۰۰۸ درانگلیس اجرا شد که ۸۰ درصد دختران ۱۵ تا ۲۴ ساله مصون شدهاند.
در سال ۲۰۱۲ به کمک «آژانس بین المللی تحقیقات سرطان» و «مرکز تحقیقات سلامت باروری شهید بهشتی» یک مطالعه مبتنی بر جمعیت در ایران در مقیاسی کوچک انجام شد. به طوری که جمعیت سالم زنان دریکی از مناطق تهران به صورت داوطلبانه مورد ارزیابی قرار گفتند که حدود ۲۰۰۰ هزار نفر ثبت نام کردند و ۸۰۰ نفر این آزمون را دادند.
در این بین، مشخص شد که در ۸ درصد زنان رد پای این ویروس وجود دارد که از این تعداد، میزان کمی ازتغییرات ضایعات پیش سرطانی خفیف مشاهده شد و فقط یک مورد تغییرات پیش سرطانی شدید وجود داشت که تحت درمان قرار گرفت؛ جالب است بدانید که وقتی بعد از ۵ سال گروه مبتلا بررسی شد هیچ کدام پیشرفتی در بیماری نداشتند و مبتلا به سرطان نشده بودند.
رییس انجمن ایدز ایران یکی دیگر از افرادی است که اطلاعات بیشتری درباره واکسن اچ پی وی پیش روی ما قرار می دهد. او ضمن هشدار نسبت به افزایش این ویروس در میان زنان ایرانی، تزریق واکسن را ضروری می داند. واکسنی که او هم مانند دکتر موسوی، مهر تاییدی بر بیعارضه بودن آن میزند. البته رییس انجمن ایدز ایران، سن تزریق در آقایان را تا ۲۶ – ۲۷ سالگی و زنان تا ۳۰ – ۳۵ سالگی عنوان می کند.
او درباره وحشت ناشی از بروز این بیماری در میان زنان و مراجعان خود به علت عدم آگاهی، صحبت می کند و می گوید: این واکسن برای پیشگیری از یک بیماری عفونی توصیه شده و کسانی که به ما مراجعه میکنند، با وحشت زیاد و نبودِ اطلاعات کافی، تصور میکنند که با بیماری ترسناکی مواجه و درگیر سرطان شده اند.
در حالی که فقط نوع ۱۶ و ۱۸این بیماری مرتبط با سرطان دهانه رحم است؛ بنابراین زنان بهتر است این واکسن را تزریق کنند تا از ابتلا به بیماری جلوگیری شود؛ چراکه مشکلات اجتماعی که این بیماری ایجاد کرده، خیلی بیشتر از سختیهایی است که خودِ سرطان به همراه دارد.
آگاهی درباره این واکسن کم است؛ رییس انجمن ایدز ایران هم مانند رییس انجمن سرطان های زنان ایران معتقد است که پیش از واکسن اچ پی وی، خیلی از واکسن های دیگر شاید واجب تر باشند که در لیست قرار گیرد.
از مینو محرز رییس انجمن ایدز ایران که سابقه طولایی در بحث بیماریهای عفونی دارد و خود یک متخصص است، این سوال را می پرسم که تزریق این واکسن چقدر از ابتلا به این ویروس جلوگیری میکند. وی میگوید: پوشش این واکسن خوب وتاثیر آن بالای ۹۵ است؛ البته هیچ چیز در پزشکی قطعی نیست.
در حال حاضر تمام کشورهای اروپایی وآمریکایی پیشرفته از این واکسن استفاده می کنند؛ سیستم بهداشت اکثر این کشورها واکسن را رایگان تزریق می کند. آن جاهایی که طب ملی دارند، مثل انگلیس و استرالیا پوشش واکسن، اگر لازم باشد حتما دولت تامین می کند؛ برای اینکه تست و آزمایش های آن بیشتر از خود واکسن هزینه دارد و از نظر اقتصادِ بهداشتی این روش مناسب تر است.
وی بار دیگر با تاکید بر افزایش شیوعِ اچ پی وی، کنترل آن را یک ضرورت می داند و می گوید: با کنترل این بیماری باید جلوی پیامدهای آنرا گرفت و یا کمتر کرد؛ اگر قرار است واکسن مجانی شود، باید تولید آن انبوه و ارزان باشد که دولت از پسش بربیاید. قیمت این واکسن بالاست.
بهترین راه پیشگیری ارائه اطلاعات و روابط جنسی سالم
ناهید خداکرمی دبیر سابق کارگروه سلامت و محیط زیست معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و عضو فعلی شورای شهر تهران فرد دیگری است که برای تکمیل اطلاعات پزشکی و علمی درباره واکسن اچ پی وی به سراغش می روم.
وی اما نگاه خوشبینانه تری نسبت به این ویروس دارد و بر این باور است که در ایران در شرایط فعلی، اچ پی وی خیلی جدی نیست؛ ولی می تواند در آینده به مشکل حاد تبدیل شود. او بهترین راه پیشگیری را ارائه اطلاعات، روابط جنسی سالم و بعد در آخر واکسن می داند.
خداکرمی میگوید: وقتی فرد به این ویروس مبتلا می شود؛ این طور نیست که بلافاصله دچار سرطان دهانه رحم شود؛ ممکن است ۱۰ تا ۱۵ سال طول بکشد تا تغییرات سلولی ایجاد و و ضایعات پیش سرطانی تبدیل به سلول های سرطانی شود. تغذیه، رفتارهای پرخطر جنسی و اعتیاد به سیگار فاکتورهایی هستند که می تواند این ویروس را تشدید کند.
وی با اعلام این آمار که حدود ۱۰۰ نوع ویروس داریم که ۴۰ نوعِ آن از راه های جنسی منتقل می شود و از این ۴۰ نوع، تعداد محدودی خطرناک و شایع است، میگوید: تیپ ۱۶ و ۱۸ ویروس ارتباط مستقیمی با دهانه رحم دارند و محققان اعلام کردند ۹۸ درصد زنانی که به سرطان دهانه رحم مبتلا هستند، یکی از این نوع ۲ ویروس (۱۶ و ۱۸) را داشته اند که در نتایج مطالعات ما نوع ۱۶ شایع بود و توصیه ای که در این مطالعه داشتیم این بود که آگاهی بخشی به دختران و پسرانِ نوجوان درباره این ویروس و رفتارهای پرخطری که میتواند منجر به سرطان شود، حائز اهمیت است.
عضو شورای شهر تهران بر این باور است که هر چقدر به نوجوانان در مدارس نسبت به بدن خودشان و ارتباطاتی که آن ها را در معرض خطر قرار می دهد، آگاهی دهیم ضرر نکرده ایم؛ بماند که یک عده ای فکر میکنند که چیزی را نگفتیم یا ندیدیم، یعنی وجود ندارد! به هر حال واقعیت اجتماعی کشور این است که روابط اجتماعی تغییر کرده، ارتباطات و فضای مجازی در عین اینکه یک فرصت است، می تواند خطرآفرین هم باشد. با شناختِ درست از وضعیت جوانان و حرکت جمعیتی مان، چاره ای نداریم جز اینکه در مدارس و خانواده ها با بچه ها از سنین پایین صحبت کنیم. نا آگاهی و ندانستن برای بچه های ما خطرناک است.
ضرورتی ندارد که این واکسن را در کشور در اولویت قرار دهیم
ناهید خدا کرمی معتقد است ضرورتی ندارد که این واکسن را در کشور در اولویت قرار دهیم؛ چرا که آمار سرطان دهانه رحم در ایران زیر ۲ درصدِ جمعیت زنان است؛ از سوی دیگر نیز این واکسن در شرایط فعلی در کشور در دسترس است و دختر بچه های سنین نوجوانی تا ۲۵-۲۶ سالگی می توانند تزریق کنند. بنابراین این همه سر و صدایی که در کشور ایجاد شده، باید مدیریت شود و در مسیر منطقی حرکت کند؛ ضمن اینکه برای جلوگیری از نگرانی ها، حتما به خانواده ها برای توانمند کردن جوانانشان و دادن اطلاعات از کانال درست اقدام شود.
وی در پایانِ صحبت های خود میگوید که به صلاح نیست از بودجه دولتی برای این واکسن استفاده شود اما معتقدست که به موازات آن باید از تولید واکسن در داخل کشور حمایت شود. وزارت بهداشت به درستی این موضوع را مطرح کرده که می توانیم این واکسن را بسازیم و می توان از کمک خیرین در این مسیر بهره برد و از این مسیر بودجه ای تامین کنیم و برای پیشگیری از انتشار آن در اختیار تیم تحقیقاتی بگذاریم؛ کسانی که علاقه مند به پیشرفت علم و پزشکی هستند، می توانند بودجه هایی را به این بخش اختصاص دهند.
واکسن ایرانی سال ۹۸ وارد بازار میشود
مسعود مردانی عضو کمیته تحقیقات کشوری ایدز از افرادی است که این موضوع را تایید می کند. او در مصاحبه ای درباره میزان شیوع اچ پی وی در ایران می گوید که خود او روزانه پنج تا شش بیمار مبتلا به اچ پی وی را ویزیت می کند. در سالهای اخیر به دلیل افزایش ازدواجهای سفید و روابط پرخطر جنسی، شیوع این بیماری در ایران بیشاز حد عادی شده و حتی میبینیم که الگوی اپیدمی بیماری اچآیوی هم متاثر از همین موضوع، تغییر کرده است.
بنابرین باید با نگاه غیر محافظه کارانه به صورت جدی کنترل این ویروس را مورد توجه و در دستور کار قرار داد. در عین حال در این بازه زمانی بارها مسولان ذی ربط اعلام کردند که این واکسن به زودی در ایران تولید می شود. در همین رابطه محققان دو شرکت دانشبنیان ایرانی، به پیشرفت ۹۰ و ۷۰ درصدی در تولید واکسن (پاپیلوم انسانی) رسیدهاند و نخستین واکسن ایرانی این بیماری بزودی تولید خواهد شد و در صورت دریافت مجوز، احتمالا از سال ۹۸ وارد بازار میشود، با توجه به اظهار نظرهای کارشناسان میتوان این یکسال را نیز منتظر ماند تا نمونه داخلی این واکسن که از هر نظر ایمن و کامل به نظر میرسد وارد بازار شود که هم ارزان تر خواهد بود و هر در دسترس تر.