ابتلای بیش از ۳۰درصد از تهرانیها به دیابت نوع دو
تریتا نیوز :بر اساس آخرین آمار انجمن ملی دیابت ایران، حدود پنج میلیون نفر در کشور به دیابت مبتلا هستند، در حالی که تعداد واقعی مبتلایان به این بیماری چیزی در حدود هشت میلیون نفر تخمین زده شده است و گفته میشود نیمی از این افراد از بیماری خود آگاه نیستند.
کمتحرکی و عدم پیروی از یک رژیم غذایی مناسب احتمال ابتلا به بیماری دیابت را افزایش میدهد. در تهران نیز ۳۰ درصد افراد یا به دیابت مبتلا هستند و یا در معرض آن قرار دارند. این آمار و ارقام زمانی معنادارتر میشود که در کنار نتایج تحقیقات اخیر انستیتو تحقیقات تغذیه ایران و شرکت آبهای معدنی دماوند قرار میگیرد که بر طبق این آمار، میزان نوشیدن روزانه آب در شهروندان تهرانی تا ۲۵ درصد پایینتر از سرانه جهانی است. حال آنکه نوشیدن مایعات نقش موثری در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دو دارد.
دیابت چیست؟
دیابت نوعی اختلال در سوختوساز (متابولیسم) بدن است که امروزه تعداد زیادی از مردم جهان با آن دست به گریبان هستند. در حالت طبیعی، غذا در معده تبدیل به گلوکز یا قند میشود. لوزالمعده (پانکراس) هورمون انسولین را ترشح میکند و این هورمون باعث میشود گلوکز توسط جریان خود وارد سلولهای بدن شده و انرژی مورد نیاز بدن را تامین کنند. در بیماری دیابت اما، انسولین به میزان كافی در بدن تولید نمیشود و یا انسولین موجود قادر نیست وظایف خود را به درستی انجام دهد در نتیجه میزان قند خون افزایش مییابد. اگر دیابت کنترل و مهار نشود میتواند باعث از کار افتادن کلیهها، بیماریهای قلبی و خطرات جدی دیگری برای بیمار شود.
پیشگیری، به راحتی آب خوردن
شایعترین نوع بیماری دیابت، دیابت نوع دو است که حدود ۷۷ درصد بیماران مبتلا به دیابت در ایران به آن دچار هستند. متخصصان کمتحرکی و تغذیه نامناسب را مهمترین علل افزایش این بیماری در جوامع به ویژه در شهرنشینان میدانند. آنها بر این باورند که در کنار تحرک بیشتر، نوشیدن میزان کافی مایعات سالم، بهویژه آب در طول روز میتواند راحتترین راه برای جلوگیری از افزایش قند خون باشد. نوشیدن آب خطر هایپرگلاسمی یا همان افزایش قند خون را کاهش میدهد و باعث کنترل بیشتر و بهتر میزان انسولین و قند خون در بدن میشود.
به گفته شبنم بحری، متخصص تغذیه، افرادی که دچار اضافه وزن زیاد هستند، همزمان با داشتن یک رژیم غذایی کاهش وزن و با جایگزین کردن آب به جای نوشیدنیهای گازدار میتوانند میزان قند خون و انسولین خود را به شکل چشمگیری کاهش دهند که این امر نقش بهسزایی در پیشگیری از ابتلا به دیابت در این افراد دارد.
فرهنگسازی از دوران کودکی
شبنم بحری: «رژیم غذایی افراد تابعی از عادات آنهاست که از دوران کودکی با آن بزرگ میشوند و از این رو جایگزینی آب به جای نوشیدنیهای شکردار و گازدار نیازمند فرهنگسازی و آموزش از دوران کودکی افراد است.»
حال آن که بر اساس تحقیق دیگر انستیتو تحقیقات تغذیه و شرکت آبهای معدنی دماوند در خصوص میزان نوشیدن آب در دانشآموزان تهرانی، مشخص شد ۹۰ درصد دانشآموزان تهرانی روزانه مایعات کمتری نسبت به استانداردهای سازمان بهداشت جهانی، یعنی دو هزار و ۴۰۰ میلیلیتر مایعات مینوشند.این آمار با توجه به آنچه که گفته شد ضرورت آموزش افراد از سنین کودکی در خصوص عادت به نوشیدن مایعات سالم را بیش از پیش نشان میدهد تا با عادت کردن به یک رژیم غذایی سالم بتوان از بروز بیماریهای مانند دیابت در بزرگسالی جلوگیری کرد.