چگونه با آبسه دندان کودکان ،کنار بیاییم ؟
عفونت دندان دچار پوسیدگی وسیع در مراحل پیشرفته ،می تواندباعث تورم چرکی موضعی بر روی لثه دندان درگیرشود که بنام آبسه دندانی معروف است. در برخی موارد هم این عفونت گسترش می یابد و بصورتتورم شدید صورت همراه با تب و بی حالی بروز می کند که اصطلاحا سلولیت خوانده می شود.
دکتر ابوالفضل شفیعی سورک ، متخصص دندانپزشکی کودکان درباره علت ایجاد آبسه دندانی در کودکان گفت:ترمیم نکردن پوسیدگی های دندانی کودک در مراحل اولیه، باعث می شود در اثر فعالیت میکروبها، ضایعه پوسیدگی گسترش یابد و به فضای مغز دندان که اصطلاحا پالپ گفته می شود برسد و به مرور زمان سبب ایجاد ترشحات چرکی در این فضا و درد دندان شود. در صورت سهل انگاری وعدم انجام درمان مناسب در این مرحله، عفونت دندان بیشتر و شدیدتر می شود و از سوراخ انتهای ریشه دندان خارج می شود و بافتهای اطراف دندان شامل استخوان و لثه دور دندان را درگیر و تخریب می کند. در نهایت، این عفونت شدید، می تواند منجر به تورم شدید لثه یا صورت شود.
وی همچنین به عوارض و خطرات احتمالی آبسه دندانی اشاره کرد:آبسه دندانی می تواند منجر به لق شدن و درد دندان بویژه حین جویدن غذا، ازبین رفتن ساختار ریشه دندان، تخریب گسترده استخوان دور دندان، ایجاد کیست های دندانی، آسیب به جوانه دندان دایمی زیرین، بوی بد دهان، تب و بی حالی کودک گردد و در موارد پیشرفته آن ممکن است باعث درگیر شدن مغز یا به خطر افتادن مسیر تنفسی کودک گردد و حتی زندگی اورا تهدید کند.
دکتر سورک درمورد درمان آبسه دندانی افزود: در صورت سالم بودن ریشه های دندان و عدم وجود تخریب شدید استخوان دور دندان، دندانپزشک می تواند با درمان پالپ(عصب کشی) و بعد ترمیم یا روکش دندان، که معمولا همراه با یک دوره مصرف آنتی بیوتیک خواهد بود، دندان دچار آبسه را درمان کند. در عفونت های شدیدتر، متاسفانه دندانپزشک جهت بهبود آبسه مجبور به کشیدن دندان خواهد بود.
و در آخر به راههای پیشگیری از ایجاد آبسه دندانی اشاره کرد: رعایت بهداشت دهانی کودک از زمان رویش اولین دندان شیری، ایجاد عادات غذایی مناسب در کودک از سنین پایین و عدم مصرف مکرر ترکیبات غذایی پوسیدگی زا، مراجعات دوره ای منظم به دندانپزشک جهت معاینه و دریافت خدمات پیشگیری ومشاوره های لازم ونیز ترمیم پوسیدگی های دندانی در مراحل اولیه آن، باعث جلوگیری از ایجاد آبسه های دندانی میشود.