چطور باید به تحقیر و تمسخر دوستان تان در جمع واکنش نشان بدهید؟

تریتا نیوز : دکتر پروانه صفایی مقدم – روانشناس بالینی ،آیا تا به حال برای شما هم پیش آمده که در جمع یکی از دوستان تان شما را تحقیر و انتقاد کند؟ آیا از اینکه شخصی شما را تحقیر کند تا خودش را بهتر و مهمتر جلوه دهد می رنجید؟ اگر پاسخ شما به این سوالات مثبت است پس بدانید که شما تنها نیستید. تحقیر کردن دیگران یک تاکتیک متداول برای افرادی است که اعتماد به نفس کافی ندارند و مهارتهای اجتماعی مناسب را ندارند. به عبارتی تحقیر شما در جمع و در مقابل دیگران به آنها احساس بهتری درمورد خودشان می دهد.
چرا برخی از افراد دوستان شان را تحقیر می کنند
اکثر افرادی که دیگران را تحقیر می کنند اعتماد به نفس کافی ندارند و یاد نگرفته اند که رفتارشان هیج کمکی به آنها نمی کند تا آنگونه که می خواهند دیده شوند. به جای جذب دوستان با رفتارهای مودبانه ، آنها تلاش می کنند با شوخی های زننده و تلخ دیگران فکر کنند که آنها باهوش و بامزه اند. این عادات بد نتیجه ی منفی برای شان به همراه دارد. افرادی که دیگران را تحقیر می کنند زمانی که ورق بر می گردد نمی توانند اوضاع را مدیریت کنند. بالاخره دیگران آنها را می شناسند و می فهمند چقدر مستاصل هستند. اما این کار به هیچ وجه نمی تواند آسیبی که آنها به اطرافیان شان می زنند را منکر شوند.
تاثیرات آشفتگی و ناراحتی در جمع
آنهایی که مورد این نوع رفتار قرار می گیرند می دانند که این شرایط خیلی آزاردهنده و بد است . این کار می تواند باعث شود که آنها دچار اضطراب اجتماعی شوند و گوشه گیر شوند و در کنار افرادی که شاهد تحقیر شدن او شده اند دستپاچه می شود. اگر این موضوع حاد شود باید به مشاور مراجعه کنند.
توصیه هایی برای مواجهه با تحقیر در جمع
اکثر افرادی که یک یا چندین بار در معرض چنین خشونت هایی در جمع قرار گرفته اند باید مهارتهایی را برای مواجهه با این شرایط کسب کنند. به خاطر داشته باشید، اصلا درست نیست که در چنین شرایطی مقابله به مثل کنید و شما هم طرف مقابل تان را تحقیر کنید چون صرفا شرایط را بدتر می شود و اگر شما چنین کاری کنید اصلا باهوش تر و بهتر جلوه نخواهید کرد. شما می توانید با دوست، همکار یا اعضای خانواده که شما را در جمع تحقیر می کند اینگونه برخورد کنید:
- موضوع را عوض کنید. زمانی که نمی توانید آن شخص را وادارید تا دست از این کارش بردارد بهترین کار این است که موضوع را عوض کنید، به این امید که شخص متوجه اشتباهش شود. شاید مجبور باشید چندین بار موضوع را عوض کنید تا آن فرد دست از این کارش بردارد.
- مکالمه را تمام کنید. اگر شما از این مکالمه رنجیدید و ناراحت شدید می توانید مکالمه را تمام کنید و آنجا را ترک کنید. فقط در این شرایط ممکن است نگران غیبت کردن آنها پشت سر خودتان باشید، که این هم نشان دهنده ی شخصیثت آنها است نه شما.
- به آن فرد بگویید که دیگر این کارش را بس کند. ممکن است متوجه شوید که آن فرد واقعا نمی داند چه کاری دارد انجام می دهد. اگر نمی خواهید تابلو شود می توانید به او تک زنگ بزنید یا با اشاره بفهمانید که کارش اشتباه است. حواستان باشد که مقابله به مثل نکنید. علی رغم اینکه ممکن است وسوسه شوید اما اجازه ندهید که تحقیر دیگران به عادت شما تبدیل شود.
- خیلی محترمانه جواب رفتار بی ادبانه او را بدهید. زمانی که فردی چیزی می گوید یا کاری می کند تا شما را در جمع برنجاند، شما هم در مقابل می توانید بگویید” روز بدی داشتی؟”، “چرا این حرف را می زنی؟”د یا ” فکر می کنی با چیزی که گفتی مشکل حل شد؟” این کار آن فرد را در منگنه قرار می دهد، و اگر با روشی محترمانه و درست مطرح شود، این بدرفتاری به فردی که آن را شروع کرده باز می گردد.
- او را از آنجا دور کنید. شما می توانید خیلی مودبانه و محتاطانه به او بگویید که رفتارش شما را می رنجاند. برای این کار می توانید آرام او را از جمع دور کنید تا خصوصی با هم صحبت کنید و در خلوت به او بگویید که این رفتار و حرفهایش عمیقا شما را می رنجاند و لطفا دیگر ادامه ندهد.
- به آن فرد بی اعتنایی کنید. می توانید دیگر به آن فرد نگاه نکنید و خودتان را با دیگری مشغول کنید ممکن است این رفتارتان بی ادبانه به نظر برسد مگر اینکه اطرافیان متوجه دلیل این کارتان بشوند.
- معذرت خواهی کنید. اگر شما کاری کرده اید که نباید انجام می دادید یا حرفی زده اید که نباید می زدید، زمانش است که عذرخواهی کنید . و دیگر رها کنید همه چیز را، کاری نکنید که اطرافیان تان را معذب کنید و از بودن در آنجا پشیمان شوند.
- شما هم می توانید با آنها بخندید. اگر شخصی شما را در مقابل جمع مسخره می کند شما هم می توانید با آنها بخندید. این به اطرافیان تان می فهماند که شما خیلی جدی نیستید. قطعا اگر شوخی زننده ای باشد یا چیزی باشد که شما نخواهید دیگران آن را بدانند این تاکتیک موثر نخواهد بود و جواب نمی دهد.
- افراد مهربان و دلسوز را برای همنشینی انتخاب کنید.حق هیچ کس نیست که در جمع تحقیر و مسخره شود، بنابراین افرادی را انتخاب کنید که خوب هستند و هرگز به خودشان اجازه نمی دهند که با شما این کار را انجام دهند. اگر فقط یک فرد حسود و کم نظر در گروه وجود داشته باشد احتمالا چنین رفتارهایی از او سر خواهد زد و باید انتظارش را داشته باشید. در حقیقت، نیازی نیست شما عکس العملی نشان دهید یا حرفی بزنید چون افراد خوب و دوست داشتنی این رفتار بد را به خاطر شما در نطفه خفه می کنند.
- از آن فرد دوری کنید. اگر هیچ راهکاری موثر نبود سعی کنید از این فرد دوری کنید. زندگی کوتاه تر از آن است که با چنین ناراحتی هایی خودتان را برنجانید و عذاب دهید. احتمالا آن فرد دلیل دوری تان را از شما خواهد پرسید. این دیگه به شما بستگی دارد که بخواهید دلیل تان را به او بگویید یا خیر، اما اگر خواستید به او بگویید حتما در خلوت و بطور خصوصی با او مطرح کنید.
اگر این کار ادامه یافت
برخی از افراد علی رغم همه ی کارهای شما ممکن است دست از این کارشان بر ندارند. به خاطر داشته باشید که شما نمی توانید اطرافیان تان را تغییر دهید. آنها خودشان باید متوجه بدی رفتارشان شوند و آن را بپذیرند. ممکن است این رفتار زشت چنان شدت یابد که شما احساس کنید قربانی قلدری و بدرفتاری این فرد هستید بنابراین گاهی لازم است که این رفتار او را با فردی مقتدرتر و ذی صلاح مطرح کنید.
زمانی که فرزندتان مورد تحقیر و تمسخر قرار می گیرد
دغدغه بسیاری از والدین این است که فرزندان شان در جمع مورد تحقیر و تمسخر قرار بگیرند. بهتر است که به آنها مهارتهای اجتماعی اصلی را یاد دهد. می توانید از توصیه های فوق استفاده کنید و به آنها آموزش دهید. هر چه زودتر یاد بگیرند که با چنین افراد و شرایطی چگونه مواجه شوند بهتر می توانند از پس آن بر بیایند. از فرزندتان بخواهید چنان که لازم شد مسئولین مدرسه را در جریان قرار دهد. خط قرمزها را به فرزندتان یاددهید.