علائم فرسودگی شغلی را بشناسیم!!
تریتا نیوز : مهناز خدادوست ،تجربه استرس در محل کار برای دوره های طولانی می تواند منجر به فرسودگی شغلی شود. علائم فرسودگی شغلی شامل احساس خستگی، پوچی و ناتوانی در کنار آمدن با زندگی روزمره است. اگر به آن توجه نشود، فرسودگی شغلی حتی ممکن است عملکرد شما را با مشكل مواجه کند. علائم فیزیکی و ذهنی فرسودگی شغلی، عواملی که ممکن است خطر دچار شدن شما را به آن افزایش دهند و چند استراتژی برای بهبود آن را بیاموزید.
نشانه های فرسودگی
شناخت علائم می تواند به شما کمک کند بهتر بفهمید که آیا استرسی که تجربه می کنید تأثیر منفی بر شما می گذارد یا خیر. در اینجا چند مورد آورده شده است:
• مشکلات گوارشی
• فشار خون بالا
• عملکرد ضعیف سیستم ایمنی (بیشتر بیمار شدن)
• سردردهای تکراری
• مشکلات خواب
• مشكل در تمرکز
• حالت افسردگی
• احساس بی ارزشی
• از دست دادن علاقه یا لذت
. خستگي
چگونه با فرسودگی شغلی مقابله کنیم
• مشکلات کاری را با بخش منابع انسانی شرکت یا سرپرست خود در میان بگذارید.
• موقعیت ها یا وظایف کمتر استرس زا را در شرکت بپذيرید.
• به طور منظم استراحت کنید.
• مدیتیشن یا سایر تکنیک های تمرکز حواس را بیاموزید.
• رژیم غذایی سالم داشته باشید.
• به اندازه کافی ورزش کنید.
• عادات خواب سالم را تمرین کنید.
• تعطیلات را حتما مد نظر بگیرید.
فرسودگی شغلی چیست؟
فرسودگی شغلی واکنشی به استرس شغلی طولانی مدت یا مزمن است. با سه بعد اصلی مشخص می شود: خستگی، بدبینی (همذات پنداری کمتر با شغل)، و احساس کاهش توانایی حرفه ای. به بیان سادهتر، اگر احساس خستگی میکنید، از شغلتان متنفرید و در کار احساس توانایی کمتری میکنید، نشانههایی از فرسودگی شغلی را نشان میدهید.
اکثر مردم اکثر ساعات بیداری خود را صرف کار می کنند. بنابراین، اگر از شغل خود متنفر هستید، از رفتن به سر کار می ترسید، و از کاری که انجام می دهید رضایت ندارید، می تواند آسیب جدی به زندگی شما وارد کند.
اصطلاح “فرسودگی شغلی” یک اصطلاح نسبتاً جدید است که اولین بار در سال ۱۹۷۴ توسط هربرت فرودنبرگر در کتاب خود “فرسودگی شغلی: هزینه بالای موفقیت بالا” ابداع شد. فرودنبرگر فرسودگی شغلی را اینگونه تعریف می کند: «از بین رفتن انگیزه به ویژه زمانی که وفاداری فرد به یک علت یا رابطه نتواند نتایج مطلوب را فراهم کند.»
علائم فرسودگی شغلی
اگرچه فرسودگی شغلی یک اختلال روانشناختی قابل تشخیص نیست، اما به این معنا نیست که نباید آن را جدی گرفت. علائم فرسودگی می تواند هم از نظر جسمی و هم از نظر ذهنی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
علائم فرسودگی جسمی
وقتی فرسودگی شغلی را تجربه می کنید، بدن شما اغلب علائم خاصی را نشان می دهد. تحقیقات نشان می دهد که برخی از رایج ترین علائم فرسودگی جسمی عبارتند از:
• مشکلات گوارشی
• فشار خون بالا
• عملکرد ضعیف سیستم ایمنی (بیشتر بیمار شدن)
• سردردهای تکراری
• مشکلات خواب
از آنجایی که فرسودگی شغلی ناشی از استرس مزمن است، آگاهی از این که چگونه این استرس به طور کلی بر بدن تأثیر می گذارد، مفید است. استرس مزمن ممکن است از نظر فیزیکی از نظر داشتن درد و درد بیشتر، سطح انرژی پایین و تغییرات در اشتها احساس شود.
علائم فرسودگی ذهنی
فرسودگی شغلی بر روح و روان شما نیز تأثیر می گذارد. در اینجا برخی از رایج ترین علائم روانی فرسودگی شغلی آورده شده است:
• مشكل در تمرکز
• حالت افسردگی
• احساس بی ارزشی
• از دست دادن علاقه یا لذت
فرسودگی شغلی در مقابل افسردگی
فرسودگی شغلی علائمی دارد كه با برخی از بیماری های روانی مانند افسردگی مشترك است. علائم افسردگی همچنین شامل از دست دادن علاقه به چیزها، احساس ناامیدی، علائم شناختی و جسمی و همچنین افکار خودکشی است.
افراد مبتلا به افسردگی، نه فقط در محل کار، احساسات و افکار منفی دارند بلكه اين علايم را در مورد همه جنبه های زندگی تجربه می کنند. اگر این احساس شماست، یک متخصص سلامت روان می تواند کمک کند زیرا افرادی که فرسودگی شغلی را تجربه می کنند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی باشند.
عوامل خطر برای علائم فرسودگی شغلی
داشتن یک شغل پر استرس همیشه منجر به فرسودگی شغلی نمی شود. اگر استرس شما به خوبی مدیریت شود، ممکن است این اثرات بد را تجربه نکنید. اما برخی از افراد (و کسانی که در مشاغل خاص هستند) در معرض خطر بالاتری برای داشتن علائم فرسودگی شغلی هستند .
به عنوان مثال، گزارش ملی فرسودگی شغلی، افسردگی و خودکشی پزشکان در سال ۲۰۱۹ نشان داد که ۴۴ درصد از پزشکان فرسودگی شغلی را تجربه می کنند. البته، این فقط پزشکان نیستند که در حال فرسودگی هستند. کارگران در هر صنعتی در هر سطحی در معرض خطر بالقوه هستند.
طبق گزارش گالوپ در سال ۲۰۱۸، پنج عامل شغلی وجود دارد که می تواند در فرسودگی شغلی کارکنان نقش داشته باشد:
۱. فشارهای زمانی نامعقول. کارمندانی که می گویند زمان کافی برای انجام کار خود دارند ۷۰ درصد کمتر دچار فرسودگی شغلی می شوند، در حالی که افرادی که نمی توانند زمان بیشتری کسب کنند (مانند امدادگران و آتش نشانان) در معرض خطر فرسودگی شغلی بیشتری هستند.
۲. عدم ارتباط و حمایت مدیریت. پشتیبانی مدیر یک محافظ روانی در برابر استرس ارائه می دهد. کارمندانی که احساس میکنند قویاً توسط مدیرشان حمایت میشوند، ۷۰ درصد کمتر احتمال دارد که علائم فرسودگی شغلی را به طور منظم تجربه کنند.
۳. عدم شفافیت نقش. تنها ۶۰ درصد از کارگران می دانند که از آنها چه انتظاری می رود. وقتی انتظارات مانند اهداف متحرک هستند، کارمندان ممکن است صرفاً با تلاش برای فهمیدن آنچه که قرار است انجام دهند خسته شوند.
۴. حجم کار غیر قابل کنترل. وقتی حجم کار غیرقابل کنترل باشد، حتی خوشبین ترین کارمندان نیز احساس ناامیدی خواهند کرد. احساس استيصال و كلافگي می تواند به سرعت منجر به علائم فرسودگی شغلی شود.
۵. رفتار غیر منصفانه. کارمندانی که احساس می کنند در محل کار با آنها ناعادلانه رفتار می شود، ۲.۳ برابر بیشتر احتمال دارد که سطح بالایی از فرسودگی شغلی را تجربه کنند. رفتار ناعادلانه ممکن است شامل مواردی مانند طرفداری، غرامت ناعادلانه و بدرفتاری از سوی همکار باشد.
استرسی که به فرسودگی شغلی کمک می کند می تواند عمدتاً از شغل شما ناشی شود، اما عوامل استرس زا از سایر زمینه های زندگی نیز می توانند به این سطوح بیفزایند. برای مثال،ویژگیهای شخصیتی و الگوهای فکری مانند کمالگرایی و بدبینی، میتوانند به استرس شما دامن بزنند.
عوارض علائم فرسودگی شغلی درمان نشده
در صورت عدم درمان، علائم فرسودگی شغلی می تواند منجر به موارد زیر شود:
• بیگانگی از فعالیت های مرتبط با کار. افرادی که فرسودگی شغلی را تجربه می کنند، شغل خود را به طور فزاینده ای استرس زا و خسته کننده می بینند. ممکن است نسبت به شرایط کاری خود و افرادی که با آنها کار می کنید بدبین شوید. همچنین ممکن است از نظر هيجانی از خود فاصله بگیرید و نسبت به کار خود احساس بی حسی و بي اهميتي کنید.
• خستگی هيجانی. با گذشت زمان، علائم فرسودگی شغلی درمان نشده می تواند باعث شود که از نظر هيجانی احساس خستگی کنید و قادر به مقابله نباشید.
• کاهش عملکرد. فرسودگی شغلی بر وظایف روزمره در محل کار یا اگر شغل اصلی شما شامل مراقبت از اعضای خانواده باشد، در خانه تأثیر می گذارد. افرادی که علائم فرسودگی شغلی دارند نسبت به وظایف احساس منفی دارند، در تمرکز مشکل دارند و اغلب خلاقیت ندارند. اینه همه منجر به کاهش عملکرد می شود.
پیشگیری و درمان علائم فرسودگی شغلی
اگرچه اصطلاح “فرسودگی شغلی” نشان می دهد که این ممکن است یک وضعیت دائمی باشد، اما قابل برگشت است. اگر احساس خستگی می کنید، ممکن است لازم باشد تغییراتی در محیط کار خود ایجاد کنید.
در صورتی که شرکت برای ایجاد یک محیط کار سالم تر سرمایه گذاری کند، نزدیک شدن به منابع انسانی در مورد مشکلاتی که دارید یا صحبت با یک سرپرست می تواند مفید باشد. در برخی موارد، تغییر موقعیت یا به طور کلی یک شغل جدید ممکن است برای شروع بهبودی از فرسودگی شغلی لازم باشد. اگر نمی توانید شغل خود را تغییر دهید، ممکن است حداقل به تغییر وظایف فكر کنيد.
همچنین توسعه استراتژیهای روشن برای کمک به مدیریت استرس میتواند مفید باشد. راهبردهای خودمراقبتی مانند داشتن یک رژیم غذایی سالم، ورزش زیاد و درگیر شدن در عادات خواب سالم ممکن است به کاهش برخی از اثرات یک شغل پر استرس کمک کند.
تعطیلات ممکن است به شما تسکین موقتی نیز بدهد، اما یک هفته دوری از اداره برای کمک به شما برای غلبه بر فرسودگی کافی نیست. وقفه های برنامه ریزی شده منظم از محل کار، همراه با تمرینات تجدید روزانه، می تواند کلیدی برای کمک به شما برای مبارزه با فرسودگی شغلی باشد.
اگر دچار فرسودگی شغلی هستید و در یافتن راه خروج با مشکل مواجه هستید، یا مشکوک هستید که ممکن است بیماری روانی مانند افسردگی نیز داشته باشید، به دنبال درمان حرفه ای باشید. صحبت با یک متخصص سلامت روان می تواند به شما کمک کند تا استراتژی هایی را که برای بهترین احساس نیاز دارید، کشف کنید.