روشهای کنترل خشم مادران
عصبانیت و خشم شما ممکن است تاثیر منفی بر کودک تان داشته باشد. مدیریت خشم و عصبانیت یکی از مهمترین جنبه هایی است که مادران هنگام تربیت و پرورش فرزندان باید بدان توجه ویژه داشته باشند. در اینجا توصیه هایی آورده شده تا به شما کمک کند تا راحت تر خشم تان را مدیریت کنید.
در ابتدا، باید عنوان کنیم که ابرازخشم حین عصبانیت کاملا امری طبیعی و عادی است.شرایط خانوادگی حاضر ما گاهی چنان سخت می شود و عرصه را بر زن خانه تنگ می کند که خونسرد و آرام بودن کاری بس دشواری می شود. به طور متوسط زنان خانه دارد سیزده ساعت را صرف کارهای خانه می کنند و اگر این زن شاغل باشد همین ساعت را هم در محل کارش می گذراند.
تا دو سالگی فرزندش، او حدودا ۷۳۰۰ پوشک عوض کرده است! برای کودکی پیش از مدرسه، مادر باید هر چهار دقیقه یکبار به فرزندش گوش و توجه کند یا ۲۱۰ بار هر روز! او ۲.۷ ساعت در روز را صرف رسیدگی ها اصلی به کودک می کند درمقایسه پدر ۱.۷ ساعت در روزرا صرف این کار می کند. همه می دانند که ۸۸درصد شستن وخشک و اطوی لباسها به عهده مادران است. اوهمچنین گاهی باید چند کار را هم زمان انجام دهد مثل صحبت با تلفن، تماشای تلویزیون، خوردن چای یا قهوه، خوردن چیزی یا حساب کردن دخل و خرجها. خوب همه این داده ها کافی است تا به این نتیجه برسیم که مادران باید حتی در بدترین شرایط آرامش خودشان را حفظ کنندچون، بدون او، تمام کارهای خانه روی هم تلنبار و خراب می شود.
برای شروع و درک دلیل خشم تان، مواردی هست که نخست باید به آنها بپردازید:
- ببینید به اندازه کافی می خوابید. خواب بدون صدا و مزاحمت تاثیر زیادی بر خلق و خو دارد. باید مراقب بدن تان باشید و بنابراین باید به اندازه کافی بخوابید. اگر بعد از کارهای صبح احساس خستگی شدید داشتید حتما سعی کنید ظهر هنگام یک چرت کوتاه بزنید.
- آیا استرس شخصی خاصی دارید؟ آیا مسئله ی مالی است؟ فاکتورهایی وجود دارد که تاثیر منفی بر خلق و خوی ما می گذارد. اگر پاسخ را بدانیم می توانیم به این موارد و مسئله ها رسیدگی کنیم و آنها را حل و فصل کنیم.
- اگر بیمار باشید نمی توانید به خوبی شرایط خانه و خانواده را سامان دهی کنید. گرسنگی هم می تواند علاوه بر بیماری بر داشتن خلق بد تاثیر بگذارد.
همان طور که به موارد ذکر شده در فوق می پردازید توصیه هایی نیز برای مدیریت خشم برایتان ارائه می دهیم.
خشم و عصبانیت شما در رسیدگی و مواجه با فرزندتان نقش بسزایی دارد. اگر بتوانید دلیل خشم و عصبانیت تان را با توجه به موضوعاتی که در فوق ارائه شده پیدا کنید و آن را رفع و رجوع نمایید در نتیجه می توانید با فرزندتان نیز ارتباط بهتری برقرار کنید. این کار به شما اجازه می دهد تا به فرزندتان نزدیکتر شوید و دیدگاه او را بهتر درک کنید. این امر نقش حیاتی در رابطه بین والد و فرزند دارد چرا که نقش شما در رشد جسمی، ذهنی، اجتماعی فرزندتان بی اغراق بسیار مهم و حیاتی است. با این شیوه فرزندتان در همنشینی و مصاحبت با شما راحت است و می تواند بدون شک و ترس افکارش را با شما در میان بگذارد.
به خودتان مرخصی بدهید
شما نیاز دارید زمانی را تنها باشید، بیرون بروید و افکارتان را جمع و جور کنید. هر فرد شاغلی نیاز به مرخصی و تفریح دارد شما هم از این قاعده مستثنی نیستید؛ به خودتان فرصت تجدید قوی بدهید.
به آنچه می گویید گوش کنید
وقتی دارید سر فرزندتان داد و فریاد می زنید به آنچه می گویید خوب گوش کنید. به خاطر داشته باشید که شما مثال و الگوی زنده ای او هستید. اگر دارید چیزی می گویید که نمی خواهید فرزندتان یاد بگیرد یا تکرار کند یا بعدا به خودتان آن را بگوید، بنابراین آن را به زبان نیاورید. حواس تان را جمع رفتار و گفتارتان کنید شما مهم ترین الگوی فرزندتان هستید.
طرح و نقشه ای بریزید
باید نسبت به آنچه باعث می شود خشم تان فوران کند آگاه و هشیار باشید. ببینید چه چیزهایی خشم و عصبانیت شما را تحریک می کند و بعد راه کارهایی برای فرونشاندن خشم تان بیابید. می توانید محل را ترک کنید، نفس عمیق بکشید و …. اینها به شما کمک می کنند تا عکس العملهای تان را کنترل کنید.
دوباره و دوباره تمرین کنید
مدام باید تمرین کنید، تمرین کنید تا بتوانید خونسردی تان را حفظ کنید. مطمئن باشید حفظ خونسردی تان هم به نفع شما است، هم فرزند و هم خانواده تان. مهمتر از همه خونسردی شما را از دست احساس گناه و عذاب وجدان بعد از عصبانیت خلاص می کند.
آواز بخوانید
زمانی که احساس می کنید دارید از خشم منفجر می شوید بهتر است آهنگی را که دوست دارید و آرام تان می کند بخوانید. شاید به نظرتان عجیب برسد اما اگر چند بار تمرین کنید می بینید که به تدریج خیلی در حفظ آرامش به شما کمک می کند.
معذرت خواهی کنید
اگر کنترل تان را از دست دادید و کار اشتباهی مرتکب شدید یا حرف بدی زدید، باید پیامد کارتان را بپذیرید و معذرت خواهی کنید. معذرت خواهی به هیچ وجه شما را بی عرضه و نالایق نشان نمی دهد بلکه باعث می شود حس بهتری داشته باشید.شما با این کار درس بزرگی به فرزندتان می دهید درس مسئولیت پذیری و قابل اعتماد بودن.
پیاده روی یا ورزش کنید
تمرینات ورزشی و فعالیتهای فیزیکی دشمن فوق العاده قوی استرس است. ورزش به شما کمک می کند تا آرامش تان را حفظ کنید، متمرکز تر شوید و احساس بهتری پیدا کنید.
کمی از فرزندتان فاصله بگیرید.کاری برای خودتان انجام دهید اگر حتی احساس نیاز کردید از کسی کمک بگیرید. مراقبه و عطر درمانی نیز می توانید خیلی موثر و مفید باشد. اگر با وجود همه این موارد کنترل تان را از دست دادید و از کوره در رفتید و خشمگین شدید، به خودتان زیاد سخت نگیرید، احساس گناه در چنین مواقعی طبیعی و عادی است، فقط تلاش کنید مانع پیش آمدن چنین لحظات تلخی در کانون گرم خانواده تان شوید.