آیا خود شفقتی باعث بهبود رضایتمندی در شما می شود؟
پایگاه خبری تریتا نیوز ،سمیرا سرایلو، اکثر افراد تصور می کنند خود شفقتی یعنی با خودتان مهربان باشید. اگر چه تا حدی این مفهوم را پوشش می دهد، خود شفقتی در اصل عبارت است از راه ارتباطی با خودتان که به این طریق به خودتان اجازه می دهید از نظر احساسی و هیجانی منعطف باشید، بتوانید هیجانات چالش برانگیز را مطرح کنید و ارتباط تان با خودتان و دیگران را بیشتر کنید. توانایی ارتباط با خودمان به شیوه ای شفقت آمیز ممکن است در ظاهر خیلی ساده و راحت به نظر برسد اما در حقیقت، می تواند کاملا چالش برانگیز باشد.
احتمالا برای تان ساده است زمانی که دوست یا افرادی که دوست شان دارید با مشکلات شخصی یا شرایط چالش زا پیش شما می آید با آنها مهربان و دلسوز باشید . عکس العمل شما به آنها ممکن است شامل درک کردن، امید بخشیدن، راهنمایی و تشویق آنها باشد. با این حال، زمانی که خودمان با چالش های زندگی مواجه می شویم، نسبت به خودمان سخت گیرانه تر و خشن تر برخورد می کنیم. افکار و رفتارهای مان را به نحوی بررسی می کنیم که به ما احساس بی ارزشی، شرمندگی و سرخوردگی دست می دهد. بخواهیم خیلی ملاحظه خودمان را بکنیم، نهایتا به خودمان می گوییم «یالا، بجنب!» یا «تمامش کن»! اگر چه قصدمان این است که در به خودمان کمک کنیم تا از چالش های هیجانی به خوبی عبور کنیم، این گونه ارتباط با خودمان می تواند باعث ایجاد استرس فوق العاده زیادی شود و مانعی بر سر راه رضایتمندی از خودمان و دیگران ایجاد کند.
سه فاکتور خود شفقتی
دکتر کریستین نف، روان شناس و محقق پیشگام در حوزۀ خود شفقتی، سه فاکتور خود شفقتی را اینگونه بیان می کند:
- خود مهربانی: زمانی که افرادی که خود شفقتی را تمرین می کنند در شرایط سخت و دشوار قرار می گیرند، آنها متوجه می شوند که نقص یا شکست بخشی اجتناب ناپذیر از زندگی است. این توانایی برای هدایت این تجربه ها بدون تحقیر و سرکوفت زدن به خودتان یک فاکتور مهم خود شفقتی است.
- حس مشترک : زمانی که با چالش ها مواجه می شویم، ساده است که احساس تنهایی در تجربه مان داشته باشیم، انگار که دیگران نمی توانند ما را در این شرایط درک کنند. افرادی که خود شفقتی دارند درک می کنند که برخی از این چالش ها بخشی از تجربه مشترک همه انشان ها است.
- لحظه آگاهی: تمرین خود شفقتی شامل مشاهدۀ هیجانات ناخوشایند بدون اغراق و بزرگ نمایی آنها یا نادیده گرفتن آنهاست. این لحظه آگاهی و دیدگاه متعادل به ما کمک می کند تا واکنش های هیجانی بروز ندهیم.
چطور خود شفقتی داشته باشیم
اینجا تمرین های متفاوتی که دکتر نف برای کمک به ما برای تمرین خود شفقتی پیشنهاد کرده ارائه شده است:
- تصور کنید که دارید با دوستی صحبت می کنید: ما اغلب برای دوستان و افرادی که دوست شان داریم از کلمات محبت آمیز، امیدوار کننده و تشویق کننده استفاده می کنیم. مواقع دشواری، یک لحظه تامل کنید و با خودتان فکر کنید اگر یکی از دوستان تان به جای شما در چنین شرایطی بوذ به او چه می گفتید.
- ناظر باشید. زمانی که به چالش کشیده می شیم و یا به مشکلی بر می خوریم، تمام هم و غم مان آن است که چطور عکس العمل نشان دهیم و همه چیز را حل و فصل کنیم. با حفظ آرامش، می توانیم یک قدم به عقب برداریم و شرایطی که در آن هستیم را با دقت بیشتری بنگریم. به تصویر کلی تر با دقت بیشتری نگاه کنیم تا به ما کمک کند دورنمایی از همه چیز داشته باشیم و اطلاعات مهمی را که ممکن است از چشم ما دور مانده باشد پیدا کنیم.
- یک دفترچه بردارید و همه چیز را یادداشت کنید. هر روز زمانی را به یادداشت کردن چالشهایی که تجربه کردید اختصاص دهید. لحظاتی که شروع به انتقاد از خودتان کردید و با احساس تنهایی و بی کسی کردید را یادداشت کنید. هر زمان که شروع به صحبت با خودتان کردید سعی کنید لحن تان را ملایم تر و مهربانانه تر کنید، بعد ببینید چقدر می تواند متفاوت باشد.
- خواسته های تان را شفاف سازی کنید. همان طور که سعی می کنید با خودتان ملایم تر برخورد کنید و با لحن آرامتر و مهربان تری با خودتان صحبت کنید، سعی کنید به دنبال سرنخهایی از نیازها و خواسته های تان باشید. لحظه ای تامل کنید و ببینید چه می خواهید، خواسته و نیازتان در زندگی چیست. شفاف سازی این نیازها و خواسته ها به شما کمک می کند تا روی مسیری که می خواهید بروید و چیزی که می خواهید تمرکز کنید، این کار باعث افزایش انگیزه و رضایتمندی می شود.
- از خودتان مراقبت کنید. گاهی اوقات آنقدر حواس تان به مراقبت و توجه به دیگران است که از توجه به خودتان غفلت می کنید. زمانی که خود شفقتی را تمرین می کنید متوجه می شوید که شما هم نیازهایی دارید که باید برآورده شوند و باید به رفتارهای خود مراقبتی بیشتر اهمیت دهید. تمرین خود مراقبتی می تواند زمانی که دچار چالش و استرسی می شود رفتارهای مقابله ای ناسالم را به نحو معناداری کاهش دهد.
تاثیر خود شفقتی روی هیجانات شما
به عنوان تمرین خود شفقتی می تواند در تنظیم هیجانات و احساسات بسیار مفید باشد.
کمک به آرام کردن هیجانات منفی
تمرین خود شفقتی –به ویژه تفکر شفقت آمیز- تغییرات روان شناختی مثبتی در هیجانات منفی ایجاد می کند. استفاده از تکنیک های خود شفقتی می تواند کمک کند تا در مقابل هیجانات منفی آرامش تان را حفظ کنید و به افراد اجازه می دهد که در مواجهه با درد، ازدست دادن و صدمه دیدن تنها نیستند. در تمرین خود شفقتی، احساسات منفی می تواند آرام شوند و فضای کافی برای مشتهده هوشیارانهو تصمیم گیری سالم فراهم شود. خود شفقتی می تواند خلاقیت و انگیزه را بالا می برد.
کمک به افزایش هیجانات مثبت
خود شفقتی باعث ایجاد هیجانات مثبت می شود، خصوصا احساسات گرم و سالم را بهبود می دهد. از آنجا که این کار می تواند باعث کاهش پریشانی شود، استفاده روزانه آن می تواند بسیار راه گشا باشد. ما در زندگی شخصی مان تعاملات متنوعی را سر کار، حتی با غریبه ها تجربه می کنیم که ممکن است هیجانات و واکنش هایی را در ما برانگیزند. استفاده از خود شفقتی می تواند باعث می شود نسبت به خودمان لحظه آگاهی بیشتر داشته باشیم و تصمیمات درست تری بگیریم و در نتیجه تعاملات مثبت و متعادلی با دیگران داشته باشیم.