۷ فایده برترشکلات تلخ برای سلامتی

تریتا نیوز/ بهناز عباسی مقدم – متخصص تغذیه ،شکلات یک محصول لذیذ و خوشمزه است که فواید زیادی برای سلامتی ما دارد. از جمله خواص برجسته شکلات میتوان به تقویت قلب و مقدار زیاد آنتیاکسیدانهای موجود در آن اشاره کرد. علاوه بر این، شکلات محصولی بسیار متنوع است که میتوان آن را به تنهایی یا در تهیه تعداد زیادی دسر مصرف کرد. با این حال، به دلیل کالری بالای آن، انتقاداتی به آن وارد است، بنابراین باید در مصرف بیش از حد آن احتیاط کنیم.
خوردن شکلات تلخ با محتوای کاکائوی بالا در حد اعتدال میتواند آنتیاکسیدانها و مواد معدنی را به بدن برساند و ممکن است به محافظت از شما در برابر بیماریهای قلبی کمک کند. اما حاوی مقادیر زیادی قند و کالری نیز می باشد.
شکلات تلخ سرشار از مواد مغذی است که ممکن است بر سلامت شما تأثیر مثبت بگذارد. این شکلات که از دانه درخت کاکائو ساخته شده است، یکی از بهترین منابع آنتیاکسیدان است.
مطالعات نشان میدهد که شکلات تلخ ممکن است به بهبود سلامت شما و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک کند.
در اینجا ۷ فایده شکلات تلخ آورده شده است:
۱. بسیار مغذی
اگر شکلات تلخ باکیفیت با محتوای کاکائوی بالا بخرید، کاملاً مغذی است. حاوی مقدار مناسبی فیبر محلول و سرشار از مواد معدنی است.
یک تخته ۵۰ گرمی شکلات تلخ با ۷۰٪ تا ۸۵٪ کاکائو شامل موارد زیر است:
فیبر: ۵.۵ گرم (گرم)
آهن: ۳۳٪ از ارزش روزانه (DV)
منیزیم: ۲۸٪ از ارزش روزانه
مس: ۹۸٪ از ارزش روزانه
منگنز: ۴۳٪ از ارزش روزانه
علاوه بر این، حاوی مقدار زیادی پتاسیم، فسفر، روی و سلنیوم است.
مشخصات اسید چرب کاکائو و شکلات تلخ نیز خوب است. چربیها عمدتاً از چربیهای مفید برای قلب، اسید اولئیک، اسید استئاریک و اسید پالمیتیک تشکیل شدهاند.
اسید استئاریک تأثیر خنثی بر کلسترول بدن دارد. و در حالی که اسید پالمیتیک میتواند سطح کلسترول را افزایش دهد، تنها یک سوم کل کالری چربی را تشکیل میدهد.
البته، ۵۰ گرم مقدار نسبتاً زیادی است، زیرا این مواد مغذی و چربیهای سالم همچنین حاوی ۳۰۰ کالری و ۱۲ گرم شکر هستند. به همین دلیل، شکلات تلخ بهتر است در حد اعتدال مصرف شود.
۲. منبع قدرتمند آنتیاکسیدانها
شکلات تلخ سرشار از ترکیبات آلی است که از نظر بیولوژیکی فعال هستند و به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند.
آنتیاکسیدانهای موجود در شکلات تلخ ممکن است در موارد زیر نقش داشته باشند:
کاهش کلسترول بد (LDL)
جلوگیری از آسیب سلولی
محافظت در برابر سفتی شریانها
بهبود مدیریت قند خون
تقویت سلامت مغز
۳. جریان خون را بهبود بخشد و فشار خون را کاهش دهد
فلاونوئیدهای موجود در شکلات تلخ میتوانند اندوتلیوم (پوشش داخلی شریانها) را برای تولید اکسید نیتریک (NO) تحریک کنند.
یکی از عملکردهای NO ارسال سیگنال به شریانها برای شل شدن است که مقاومت در برابر جریان خون را کاهش میدهد و بنابراین فشار خون را کاهش میدهد.
برخی مطالعات نشان میدهند که فلاونوئیدهای موجود در کاکائو و شکلات تلخ ممکن است در بهبود جریان خون و کاهش فشار خون نقش داشته باشند.
با این حال، تحقیقات متناقض هستند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ روی زنان نشان داد که خوردن شکلات تلخ ۸۵٪، ۲ ساعت پس از خوردن غذا، سطح فشار خون را کمی افزایش میدهد. با این حال، خوردن شکلات تلخ در طول دورههای استرس در واقع به کاهش جزئی فشار خون و ضربان قلب کمک میکند.
با توجه به تفاوت زیاد بین مطالعات در این زمینه، تحقیقات بیشتری برای درک اثرات خوردن شکلات تلخ بر فشار خون مورد نیاز است.
۴. HDL را افزایش میدهد و از اکسیداسیون LDL جلوگیری میکند
مصرف شکلات تلخ ممکن است به بهبود چندین عامل خطر مهم برای بیماری قلبی کمک کند. ممکن است در برابر کلسترول بالا محافظت کند.
برای مثال، یک بررسی در سال ۲۰۲۱ از ۸ مطالعه نشان داد که خوردن شکلات تلخ به کاهش کلسترول LDL و سطح قند خون ناشتا کمک میکند.
برخی از اشکال کلسترول LDL بیشتر در معرض اکسیداسیون هستند، که در صورت واکنش آنها با رادیکالهای آزاد در بدن شما اتفاق میافتد. اکسیداسیون باعث میشود که خود ذره LDL واکنشپذیر شود و قادر به آسیب رساندن به بافتهای دیگر، مانند پوشش شریانهای قلب شما باشد.
کاکائو ممکن است به کاهش اشکال مستعد اکسیداسیون LDL کمک کند زیرا حاوی آنتیاکسیدانهایی است که آن را وارد جریان خون میکنند و از لیپوپروتئینها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت میکنند.
شکلات تلخ همچنین حاوی تئوبرومین و استیلبن است که هر دو ممکن است به افزایش کلسترول “خوب” HDL کمک کنند.
۵. ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد
به نظر میرسد ترکیبات موجود در شکلات تلخ در برابر اکسیداسیون LDL بسیار محافظتکننده هستند.
در دراز مدت، این ممکن است منجر به کاهش تجمع کلسترول در شریانها شود و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.
در واقع، تحقیقات بهبود نسبتاً چشمگیری را نشان میدهند.
با گذشت زمان، مصرف کاکائو یا شکلات تلخ غنی از فلاوانول میتواند به بهبود سلامت قلب و عروق، کاهش فشار خون و محافظت در برابر بیماریهایی مانند بیماری قلبی کمک کند.
یک بررسی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که خوردن شکلات ۳ بار در هفته خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را ۹٪ کاهش میدهد. خوردن شکلات بیشتر، فایده اضافی کمی داشت.
یک بررسی در سال ۲۰۱۸ نیز نشان داد که خوردن ۴۵ گرم شکلات در هفته، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را ۱۱٪ کاهش میدهد.
اگرچه این یافتهها امیدوارکننده هستند، اما برای تعیین اینکه آیا شکلات تلخ خطر را کاهش داده است یا خیر، شواهد بیشتری لازم است.
۶. ممکن است از پوست شما در برابر آفتاب محافظت کند
ترکیبات زیستفعال موجود در شکلات تلخ نیز ممکن است برای پوست شما عالی باشند.
یک بررسی در سال ۲۰۲۱ نشان میدهد که فلاوانولها میتوانند به موارد زیر کمک کنند:
محافظت در برابر آسیب آفتاب
بهبود جریان خون به پوست
افزایش تراکم و هیدراتاسیون پوست
حداقل دوز اریتمی (MED) حداقل مقدار اشعه UVB مورد نیاز برای ایجاد تغییر رنگ پوست در ۲۴ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب است.
مطالعات نشان دادهاند که MED میتواند پس از مصرف شکلات تلخ یا کاکائو با فلاوانول بالا به مدت ۱۲ هفته افزایش یابد و حتی دو برابر شود. نتیجه این است که پوست شما محافظت بهتری در برابر آفتاب دارد.
اگر قصد تعطیلات ساحلی دارید، در هفتهها و ماههای قبل از آن از مقداری شکلات تلخ اضافی لذت ببرید.
با این حال، به یاد داشته باشید که شکلات نمیتواند جایگزین کرم ضد آفتاب و سایر اشکال محافظت در برابر آفتاب شود.
۷. میتواند عملکرد مغز را بهبود بخشد
شکلات تلخ همچنین ممکن است عملکرد مغز شما را بهبود بخشد.
مطالعات نشان میدهد که خوردن کاکائو با فلاوانول بالا میتواند به بهبود جریان خون به مغز در بزرگسالان جوان کمک کند. این ممکن است توضیح دهد که چرا خوردن روزانه کاکائو به نظر میرسد توجه، یادگیری کلامی و حافظه را بهبود میبخشد.
فلاونوئیدهای کاکائو همچنین ممکن است به حفظ سلامت مغز و توانایی تفکر در بزرگسالان مسنتر مبتلا به اختلال شناختی خفیف کمک کنند و احتمال پیشرفت به زوال عقل را کاهش دهند. اما تحقیقات بیشتری لازم است.
علاوه بر این، کاکائو حاوی مواد محرکی مانند کافئین و تئوبرومین است که ممکن است دلیل اصلی بهبود عملکرد مغز در کوتاه مدت باشد.
سوالات متداول
روزانه چقدر باید شکلات تلخ بخورید؟
خوردن حدود ۵۰ گرم شکلات تلخ روزانه میتواند مقادیر خوبی از فیبر، آنتیاکسیدانها و سایر مواد مغذی را فراهم کند که ممکن است فواید زیادی برای مغز و قلب شما داشته باشد.
آیا شکلات تلخ ۸۵٪ برای شما مفید است؟
بله، وقتی به طور متوسط مصرف شود، شکلات تلخ ۸۵٪ ممکن است فواید سلامتی زیادی داشته باشد. به طور کلی، هرچه درصد کاکائو بیشتر باشد، شکلات تلخ برای شما بهتر است.
خلاصه کلام
کاکائو و شکلات تلخ ممکن است فواید سلامتی قدرتمندی مانند محافظت در برابر بیماریهای قلبی و تقویت سلامت مغز داشته باشند.
این بدان معنا نیست که باید هر روز مقدار زیادی شکلات مصرف کنید، زیرا هنوز کالری و قند نسبتاً بالایی دارد و پرخوری در آن آسان است.
با این حال، خوردن یک یا دو مربع شکلات بعد از شام را در نظر بگیرید و سعی کنید از آنها لذت ببرید. اگر میخواهید از فواید کاکائو بدون کالری موجود در شکلات بهرهمند شوید، یک شکلات داغ بدون خامه یا شکر درست کنید یا کاکائو را به اسموتی اضافه کنید.
همچنین توجه داشته باشید که بسیاری از شکلاتهای تلخ موجود در بازار مغذی نیستند. به یاد داشته باشید شکلات تلخی را انتخاب کنید که ۷۰٪ یا بیشتر کاکائو داشته باشد.