توضیح سازمان غذا و دارو درمورد وجود سم آفلاتوکسین در لبنیات
سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره اظهارات یک جانبه در مورد وجود سم آفلاتوکسین در محصولات غذایی، درمورد این موضوع توضیح داد.
به گزارش تریتا نیوز و به نقل از خبرگزاری ایفدانا ، دکتر کیانوش جهانپور ادعایی مبنی بر وجود سم آفلاتوکسین در عمدهی مواد لبنی در کشور، گفت: متاسفانه این شیوه ورود به موضوع درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است.
وی با اشاره به اینکه موضوع آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، اظهار کرد: این مساله حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان می دهد در همه سالهای اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی از جمله لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است، متاسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح میکنند که نه تنها کمکی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی کند بلکه به تشویش اذهان هم می انجامد.
جهانپور گفت: آفلاتوکسین موضوعی است که سالهاست محل تمرکز و توجه سازمان بهداشت جهانی و فائو و بالتبع نظام سلامت و نهادهای نظارتی کشور هست، موضوع جدیدی نیست که انگار یک کشف جدید است در یک برنامه تلویزیونی زنده افکار عمومی را با آن بمباران کنند گویی بلایی یک شبه آن هم بر سر مردم ایران نازل شده است.
وی خاطرنشان کرد: آفلاتوکسین یک معضل در مواد غذایی بویژه لبنیات و خشکبار و فرآورده های گیاهی است،کشورهای مختلف حدمجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی مختلف دارند و استانداردهای ایران عموما در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است، البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر هست، در همه سالهای اخیر تلاش شده است میزان آفلاتوکسین در محصولات غذایی کاهش یابد و حتی مروری بر مطالعات نشان می دهد این میزان در مواد غذایی از جمله لبنیات تولید داخل روند کاهشی داشته است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو ادامه داد: مسئولین فنی، واحدهای کنترل کیفیت و سازمان غذا و دارو در این زمینه کوشش فراوانی داشته اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی به مراتب وضعیت بهتری از محصولات فله ای و عرضه سنتی دارند، بسیاری از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس کردن همین استانداردها به خارج از کشور صادر می شوند، البته هیچکس مدعی حذف آفلاتوکسین نیست لکن طرح موضوع بصورت یکجانبه آن هم به گونه ای که این معضل خاص محصولات غذایی داخلیست و گویی بلایی یک شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر کشورها قطعا رفتار اطلاع رسانی درستی نیست.
به گفته وی براساس مطالعات صورت گرفته در کشورهای مختلف، ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوکسین گزارش شده است، در ژاپن تا ۱۴ درصد، در ترکیه بیش از ۱۲/۴ درصد گزارش شده است، از طرفی استاندارد حد مجاز آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت هست.
وی افزود: در هر حال سازمان غذا و دارو در این زمینه تلاش لازم را داشته و البته کاهش آلودگی به آفلاتوکسین مستلزم ورود جدی و مشارکت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات کشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه های اولیه زنجیره تولید است ، مضافاً اینکه امروزه تکنیک های حذف یا کاهش آفلاتوکسین در فرآیند تولید نیز به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی در این زمینه فراروی صنایع غذایی متصور است.