سونی مشخصات حسگرهای فولفریم جدید خود را منتشر کرد
سونی برای اولینبار یک حسگر Quad Bayer برای دوربینهای عکاسی معرفی کرد. ولی نکتهی جالب، وضوح خروجی حسگرهای مذکور است: ۱۵ مگاپیکسل یا ۶۱ مگاپیکسل؟
سونی مشخصات ۶ حسگر فولفریم جدید خود را منتشر کرد. این حسگرها شامل چند حسگر Stacked و یک حسگر ۱۵ مگاپیکسلی است که از طراحی Quad Bayer سونی بهره میبرد. این طراحی را میتوان در چند نمونه از حسگرهای تصویر در گوشیهای هوشمند مشاهده کرد. باتوجهبه همهجانبهبودن حسگرهای BSI-CMOS سونی، این امکان وجود دارد که نوع ارتقاءیافتهی آنچه اکنون بهنمایش گذاشته شدهاند در نسلهای بعدی دوربینهای فولفریم بهکار گرفته شود.
طبق روال همیشگی، موارد منتشرشده مشخصات پایهای حسگرها است که برای خریداران احتمالی تراشههای مذکور منتشر میشود و بیانگر این موضوع است که تمامی این فناوریها برای مشتریانی خارج از سونی هم قابلاستفاده خواهد بود. موارد معرفیشده عبارت هستند از:
- ۴۸.۹MP IMX311AQK
- ۴۸.۹MP IMX313AQK
- ۵۵MP IMX409BQJ
- ۲۴.۶MP IMX410CQX
- ۱۵MP IMX521CQR (تراشه ۶۱ مگاپیکسل کواد بایر که تصاویر ۱۵ مگاپیکسل تولید میکند)
- ۳۰MP IMX554DQC
مقالههای مرتبط:
IMX521CQR، حسگر کواد بایر جدیدی با وضوح ۱۵ مگاپیکسل است. بهنظر میرسد این حسگر نوعی از حسگر ۶۱ مگاپیکسلی استفادهشده در دوربین Sony a7R IV باشد که از یک الگوی فیلتر رنگی کواد بایر سونی بهره میبرد. سونی این حسگر را بهجای ۶۱ مگاپیکسل، حسگری ۱۵ مگاپیکسلی مینامد. نوع نامگذاری یادشده، رویکرد بسیار متفاوتی نسبت استراتژی بهکاررفته برای حسگر IMX586 موبایل است؛ حسگر کواد بایری که باوجود خروجی ۱۲ مگاپیکسلی، ژاپنیها آن را ۴۸ مگاپیکسلی میدانند. این اولین حسگر کواد بایر تولید سونی است که در جایی خارجاز صنعت گوشیهای هوشمند استفاده میشود. حسگر IMX299CJK سونی نیز کموبیش نوع کوادبایر حسگری است که دردوربین GH5S پاناسونیک از آن استفاده میکند.
حسگر برای ثبت تصاویر HDR، میتواند دادهها را بهشکل مجموعهای از پیکسلهای بزرگ تجمیع کند یا اینکه هر ردیف از پیکسلها، بهصورت یکدرمیان، پس از نوردهیهای مختلف حذف میشوند. بهعبارت دیگر، حسگر تصاویر HDR را با تقسیم هر چهار پیکسل به پیکسلهایی با زمان نوردهی بالا و پیکسلهایی با زمان نوردهی پایین تولید میکند و برای ثبت تصاویر معمولی، هر مجموعه را بهعنوان یک پیکسل واحد درنظر میگیرد که منجر به تصاویر ۱۵ مگاپیکسلی میشود. شاید بههمیندلیل است که سونی حسگر یادشده را ۱۵ مگاپیکسلی معرفی میکند. این عملکرد از نظر مفهومی خیلی شبیه حالتهای SR و DR در فناوریهای Super CCD EXR فوجی فیلم است. احتمال میرود سونی، روش پردازشی خود را برای بازسازی یک تصویر ۶۱ مگاپیکسلی برای مشتریان توضیح ندهد.
تراشهی جالب دیگر سونی، حسگر ۴۸.۹۷ مگاپیکسلی IMX311AQK است. IMX311AQK یک CMOS انباشتهساز بهشمار میآید که از یک آرایهی پیکسلی ۴۵ درجه استفاده میکند. جزئیات زیادی دربارهی این حسگر در دسترس نیست؛ اما خیلی شبیه به ایدهآی بهنظر میرسد که فوجیفیلم حدود ۲۰ سال پیش سعی داشت آن را بههمراه فناوری اصلی سوپر CCD خود بهکار بگیرد.
بهنظر میرسد سونی براین عقیده است که الگوی بایر برای ثبت جزئیات افقی و عمودی عملکرد بسیار خوبی دارد؛ اما در الگوهای مورب عملکرد چندان جالبی ندارد. بنابراین، چرخاندن این الگو موجب بهتر شدن وضوح مورب میشود که در زمان ثبت سوژههای طبیعی گزینهی بهتری خواهد بود. شاید هم همانطور که بخش بازاریابی فوجیفیلم زمانی گفته بود: این الگو، توزیع فرکانسهای فضایی دادههای تصویر مربوط به طبیعت و نیز ویژگیهای خاص نگاه انسانی را بهتر انجام میدهد.
سونی دربارهی دو حسگر انباشتهساز دیگر نامبرده در سندهای جدید که از طرح معمولیتری بهره میبرند، اینگونه شرح داده است:
IMX554DQC، تراشهای ۳۰.۶۵ مگاپیکسلی است که میتواند فریمها را با سرعت بیش از ۳۶ فریمبرثانیه بخواند. علاوهبرآن، حسگر ۴۸.۹۶ مگاپیکسلی IMX313AQK که سرعتی برابر با ۱۰ فریمبرثانیه در حالت ۱۶ بیتی و ۲۱ فریم در ثانیه با بازخوانی ۱۴ بیتی دارد. این دو مجهز به یک DRAM هستند.
حسگر ۵۵.۱۶ مگاپیکسلی IMX409BQJ یک CMOS با نور پسزمینه (BSI) است که میتواند تا ۱۳.۲ فریمبرثانیه از سوژههای ثابت و تا ۲۱.۵ فریمبرثانیه در حالت ۱۲ بیتی عکاسی کند. این حسگر از طراحی انباشتهساز استفاده نمیکند و در هیچکدام از دوربینهای فعلی دیده نشده است. بهطورکلی، بهنظرمیرسد معمولیترین حسگر در میان مجموعهی جدید سونی باشد.
تنها مورد باقیمانده، IMX410CQX است که حسگری ۲۴ مگاپیکسلی با نور پسزمینه بهحساب میاید که بسیار شبیه حسگرهایی است که تاکنون در دوربینهای سونی آلفا A7 III (یا Sony A7 III)، پاناسونیک لومیکس DC-S1 (یا Panasonic Lumix DC-S1)، نیکون Z6 (یا Nikon Z6) و سیگما fp (یا Sigma fp) مشاهده شدهاند.