بایدها و نبایدهای تغذیهای برای کسانی که معدهشان زیاد ترش میکند
این حس سوزش آزار دهنده در قفسه سینه یا در ناحیه گلو ارتباطی به قلبتان ندارد. این مشکل زمانی رخ میدهد که اسید معده به بالا برمی گردد یا رفلاکس میکند و مری را تحریک میکند، مری لولهای است که دهان را به معده متصل میکند. غذاهای خاصی منجر به بروز این عارضه میشوند، اما این غذاها در همه افراد یکسان نیستند؛ بنابراین وقتی صحبت از غذا خوردن میشوند، چه چیزی از بروز سوزش سر دل پیشگیری خواهد کرد؟
پرخوری کردن
اولین چیزی که باعث سوزش سر دل میشوند، نوع غذا نیست، بلکه حجم غذایی است که میخورید. مهم نیست چه غذایی میخورید، یا چقدر آن را دوست دارید و چقدر این غذا مقوی است، آنچه مهم است این است که معده پر احتمال بروز سوزش سر دل را افزایش میدهد. سعی کنید از بشقابهای کوچک برای خوردن غذا استفاده کنید تا بتوانید حجم غذا خوردنتان را کم کنید.
آهسته غذا بخورید
تند تند غذا خوردن برای هضم غذا اصلا خوب نیست و احتمال بروز علائم سوزش سر دل را نیز افزایش میدهد؛ بنابراین زمانی را به غذا خوردن اختصاص دهید و از آن لذت ببرید.
غذاهای چرب
غذاهای پر چرب معمولا مدت بیشتری در معده باقی میمانند. هر چه مدت بیشتری این غذاها در معده بمانند، احتمال ناراحتی ناشی از این غذاها بیشتر خواهد بود. خوردن مقدار زیادی از این غذاهای پر چرب – مانند مرغ سرخ شده، چیپس یا بال مرغ – احتمال بروز ترش کردن معده را دو برابر میکنند.
چربی روی انواع گوشتها را حذف کنید
ممکن است به جای سرخ کردن غذاها، آنها را آب پز یا کبابی کنید، در این شرایط هم لازم است پوست مرغ یا چربیهای روی گوشت را بردارید. کم کردن چربی روی گوشتها احتمال بروز سوزش سر دل را کاهش میدهد.
غذاهای حاوی اسید زیاد
گوجه فرنگی (و غذاهای حاوی گوجه فرنگی) و مرکبات (مانند پرتقال، گریپفروت و لیمو) میتوانند منجر به ترش کردن معده شوند، به ویژه اگر این میوهها را به تنهایی و با معده خالی بخورید. سرکه نیز یک اسید دیگر است که در بسیاری از سسها وجود دارد.
عواملی که باعث سوزش سر دل میشوند را پیدا کنید
سبزیجات و میوههای دیگری را امتحان کنید که حاوی اسید کمتری هستند و به این ترتیب معده شما میتواند کمی استراحت کند. یا میزان مصرف غذاهای اسیدی را محدود کنید و آنها را با غذاهای دیگری بخورید. به عنوان مثال از مقدار کمتری سس گوجه فرنگی استفاده کنید و این سس را با کمی گوشت یا مقداری سبزی اضافه مصرف کنید. موارد مختلف را امتحان کنید تا مورد سازگار با معده خود را پیدا کنید.
مراقب آنچه مینوشید باشید
برخی نوشیدنیها احتمال بروز سوزش سر دل را افزایش میدهند. نوشیدنیهای حاوی کافئین میزان اسید معده را افزایش میدهند. الکل منجر به شل شدن دریچه بین مری و معده میشود و به این ترتیب اسید راحتتر وارد مری میشود. کربنات ناشی از نوشیدنیهای گازدار باعث نفخ معده میشوند و این مسئله باعث ترش کردن معده میشود. آب گوجه فرنگی و آب پرتقال نیز اسید زیادی دارند.
نوشیدنیهای بهتر برای پیشگیری از ترش کردن معده
نوشیدنیهای بدون گاز و بدون کافئین انتخاب کنید، مانند چایهای گیاهی، شیر و آب. اگر حتما باید قهوه یا نوشابه بنوشید، توصیه میکنیم مقدار کمی از آنها بنوشید.
شکلات
متاسفانه شکلات هم کافئین دارد. اگر شکلات میان وعده مورد علاقه تان است و نمیتوانید در مقابل آن ایستادگی کنید، حداقل یک بار امتحان کنید ببینید نخوردن شکلات به بهبود سوزش سر دل کمک میکند یا خیر. شاید لازم باشد مقدار کمی شکلات بخورید.
به علاوه سعی کنید تشخیص دهید شکلات تحت چه شرایطی باعث ترش کردن میشود، بعد از خوردن یک دسر چرب یا شکلات به تنهایی و یا در صورت خوردن شکلات با معده خالی، کدام یک از این شرایط منجر به ترش کردن معده میشوند؟
غذاهای پر ادویه و تند نخورید
عجیب نیست که غذاهای حاوی فلفل و سسهای تند منجر به سوزش خفیف داخلی شوند. اما آیا میدانستید نعناع هم میتواند باعث سوزش سردل شود؟ گرچه نعناع سرد است و زیاد تند نیست، اما میتواند دریجه بین معده و مری را شل کرده و منجر به سوزش سر دل شود. غذاهای طعم دار، غذاهای حاوی سیر و پیاز – به ویژه نوع خام آن – میتوانند منجر به بروز مشکل در معده شوند.
طعم دهندههای جایگزین برای غذای خود پیدا کنید
برخی طعم دهندههای تند و حاوی ادویه برای معده مشکل آفرین هستند، سعی کنید جایگزینهای دیگری برای این طعم دهندهها پیدا کنید، به عنوان مثال از برخی سبزیجات استفاده کنید.
عوامل تحریک کننده را دنبال کنید
سیستم بدنی هر کسی متفاوت است. شاید شما با یک غذای حاوی ادویه مشکلی نداشته باشید، اما گوجه فرنگی برای شما مشکل ساز باشد. شاید بتوانید بدون بروز هیچ مشکلی کمی قهوه بنوشید، اما آیا قهوه با معده خالی هم برایتان مشکل ساز نیست؟ دقت خود را بیشتر کنید و یادداشتهایی از این موارد تهیه کنید. چه مواردی برای شما هیچ مشکلی ایجاد نمیکنند و چه مواردی منجر به بروز سوزش سر دل در شما میشوند؟
آدامس بجوید
بعد از یک وعده غذایی، جویدن آدامس باعث میشود بزاق بیشتری در دهان تولید شود. مایعات بیشتر باعث میشود اسید معده خنثی شود و به معده کمک میکند محتویات خود را راحتتر در روده کوچک خالی کند – به این صورت که مایعات بیشتر کمک میکنند قبل از اینکه سوزش سر دل بروز کند، غذا از معده خارج شود. طعمی به غیر از نعناع و فلفل انتخاب کنید تا از شل شدن دریچه بین معده و مری جلوگیری کنید.
عادتهای سالم برای پیشگیری از ترش کردن معده
بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز نکشید، بین شام خوردن خوابیدن تان حداقل ۳ ساعت فاصله باشد. سیگار کشید و اضافه وزن نیز عواملی هستند که منجر به بروز سوزش سردل میشوند.
هر کسی ممکن است گاهی به سوزش سردل مبتلا شود، اما اگر خیلی به این مشکل دچار میشوید، حتما به پزشک مراجعه کنید. سوزش سر دل میتواند نشانه وجود یک مشکل گوارشی باشد.