مصرف چه غذاهایی برای مبتلایان به التهاب روده ممنوع است؟
التهاب حاد معده و روده به همراه اسهال و استفراغ: از چه غذاهایی باید پرهیز کرد و چه غذاهایی را باید در الویت قرار داد؟ در التهاب حاد معده به همراه اسهال و استفراغ چه باید کرد؟ و از چه مواد غذایی باید پرهیز کرد و کدام خوراکیها را باید در الویت قرار داد؟
زمان بروز اسهال و استفراغ، برای جبران آب از دست رفته، آب زیادی بنوشید
اگر حالت تهوع دارید، هیچ فایدهای ندارد که به زور چیزی بخورید. در این زمان باید آب بنوشید (اگر یک محلول آبرسان باشد، بسیار ایده آل و عالی است)، حتی اگر شده به میزان چند جرعه! در واقع، اسهال و استفراغ از دست دادن آب و مایعات بدن را به همراه دارند، که این مایعات از دست رفته باید جبران و جایگزین شوند.
توجه!
در این وضعیت به هیچ وجه از کوکا و دیگر انواع سودا (نوشابه های گازدار) استفاده نکنید. این نوشابههای گازدار با میزان بالای اسیدشان برای رودۀ شما که به خاطر التهاب معده و اسهال و استفراغ حساس شده است، تحریک کننده و مضر است. واضح است که به هیچ وجه نباید الکل بنوشید، الکل هم تحریک کنندۀ دستگاه گوارش است و هم با تأثیر معکوسش باعث از دست دادن آب میشود.
از قهوه اجتناب کنید، حتی اگر مقدار اندک آن برای برخی افراد مفید باشد، برای بقیه اثر مخرب و تحریک کنندگی اسهال را دارد.
بهترین و موثرترین دارو درمانی در زمان بروز علائم شدید التهاب روده
بهترین دارو در این شرایط او –آر- اس(ors ) میباشد.
یک بسته پودر را باید در یک لیتر اب (معادل سه تا چهار لیوان اب بسته به اندازه لیوان ) بطور کامل حل کرد و در مدت بیست و چهار ساعت ( بسته به حجم اب از دست رفته ) انرا مصرف نمود . در مواقع لزوم محلول فوق را با مخلوط کردن دو قاشق مربا خوری نمک و یک قاشق مربا خوری شکر در یک لیتر اب ( البته فقط در مواقع اورژانس چرا که محلول او-ار-اس در تمامی داروخانه ها موجود است و برای تهیه ان نیازی به نسخه پزشک نمیباشد ) تهیه نمایند.
مصرف داروهای دیگر مانند انتی بیوتیکها با توجه به تنوع علت اسهال و تخصصی بودن ان بهیچ وجه بدون مراجعه به پزشک توصیه نمیگردد.
زمانی که مرحلۀ شدید و حاد التهاب معده و روده (یا اسهال و استفراغ) به پایان رسید، احساس میکنید که میتوانید چیزی بخورید، در این زمان باید انتخابهای درستی داشته باشید ضمناً باید به تدریج و با مقادیر کم خوراکی شروع کنید.
باید از خوراکیهای چرب و مواد غذایی که فیبر زیادی دارند مانند سبزیجات و میوههای تازه، البته غیر از موز (که ترجیحاً حسابی رسیده باشد)، پرهیز کنید.
خوراکیهای مناسب باید در الویت قرار بگیرند
میتوانید مقدار کمی لبنیات بخورید، مثلاً مقدار کمی ماست یا یک تکه کوچک پنیر با نان.
نشاستهها هم در الویت قرار دارند، خصوصاً برنج سفید و البته نان.
نان سفید و غلات بدون شکر را هم بخورید.
هویج پخته را هم امتحان کنید. هویج و یکی از مواد نشاسته دار به همراه تکهای گوشت بدون چربی یا ماهی کاملاً پخته ، هم وعدۀ مناسبی است.
کمپوتها (میوههای پخته و مخلوط) هم توصیه میشوند. البته در ابتدا، با مقدار کم شروع کنید.
اگر دوباره دچار تهوع شدید، دیگر چیزی نخورید و منتظر شوید که اشتها پیدا کنید.
در صورت بروز اسهال و استفراغ بین نوزادان و افراد سالخورده، بسیار محتاط باشید زیرا این افراد در برابر از دست دادن آب بسیار حساس و آسیب پذیرند. بهتر است که این افراد زیر نظر یک پزشک باشند. در تمام موارد، اسهال و استفراغ لازم است که با پزشک مشورت کنید.
در پایان، برای پیشگیری از اسهال و استفراغ و عدم انتقال به دیگران، مدام دستهایتان را بشویید، خصوصاً وقتی که از توالت بیرون میآیید و قبل از غذا. حالا دیگر وقتش است که ذخیرۀ محلولهای الکلی و ضدعفونی کننده را به استفاده کنید.