آشنایی با سازمان هواپیمایی، مدارس و آزمون های بین المللی خلبانی در ایران
سازمان هواپیمایی کشوری از جمله سازمان های دولتی پر سابقه کشور است که همانطور که از نامش پیداست، مسئولیت امور ساماندهی، مدیریت و نظارت بر حمل و نقل هوایی کشور را بر عهده دارد. اگر شما قصد داشته باشید تا به عنوان مهماندار، سر مهماندار، خلبان، کمک خلبان، مهندس پرواز و امثالهم در شرکت های هواپیمایی خصوصی یا دولتی مشغول به فعالیت بشوید، اخذ تاییدیه و دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای از سازمان هواپیمایی کشور الزامی است. همچنین اشخاص حقوقی که قصد راه اندازی خط هوایی دارند نیز می بایست مجوزهای لازم را از این سازمان اخذ کنند. در سالهای اخیر به دلیل تاخیرات و سقوط شماری از هواپیماهای کشورمان، سازمان هواپیمایی کشور در کانون توجه رسانه ها قرار گرفت.
با پيوستن ايران به كنوانسيون شيكاگو در سال ۱۳۲۸ و تصويب قانون هواپيمايی كشوری توسط مجلس شورای ملی؛ به منظور اجراي اين قانون و ماده ۵ اصلاحی آن در سال ۱۳۶۷ سازمان هواپيمايی كشوری تأسيس و به عنوان نماينده حاكميت، متولی اين بخش از حمل و نقل به منظور جابجايی بار و مسافر شده است. سرویس دانستنی های روزیاتو برای آشنایی مخاطبان، امروز نگاهی دارد به وظایف و خدمات گسترده سازمان هواپیمایی کشور. با ما همراه باشید.
درباره سازمان هواپیمایی کشوری
در سال ۱۳۲۸ با تصويب قانون هواپيمايي كشوري به صورت اداره كل مستقلي با نام « اداره كل هواپيمايي» تاسيس گرديد. متعاقباً، براساس ماده (۴) قانون «تغيير نام وزارت راه و ترابری» مصوب ۱۳۵۳ اين اداره كل از وزارت راه منتزع و با نام سازمان هواپيمايی كشوري به وزارت جنگ سابق، انتقال يافت. مجدداً، در سال ۱۳۵۷ طبق مصوبه شورای عالي انقلاب سازمان هواپيمايی كشوری به وزارت راه منتقل گرديد و نهايتاً به موجب ماده (۵) قانون هواپيمايی كشوری اصلاحی ۱۳۶۷ به صورتی سازمانی مستقل به نام سازمان هواپيمايی كشوری وابسته به وزارت راه و ترابری تاسيس گرديد. امروزه وزارت راه و ترابری به وزارت راه و شهرسازی تغییر نام یافته است و مسئولیت این وزارتخانه در دولت دوم روحانی با دکتر آخوندی است.
در آذر ماه ۱۳۲۳ شركت سهامی هواپيمايی ايران كه يك شركت خصوصی بود با سرمايه عده ای از بازرگانان برای حمل و نقل هوايی كشوری تشكيل و از سال ۱۳۲۵ شروع به فعاليت نمود شركت مذكور برای اولين با سرويس های منظمی بين برخی مراكز استان ها برقرار نمود . در سال ۱۳۳۷ شركت هواپيمايی ديگری به نام شركت هواپيمايی پارس كه ان نيز با سرمايه عده ای از تجار تشكيل شده بود به فعاليت حمل و نقل هوايی منحصرا بين ايران و كشورهای خارجي و بيشتر در زمينه حمل بار پرداخت .
در سال ۱۳۴۵ مطابق با قانون « تاسيس شركت هواپيمايی جمهوري اسلامي ايران و مقررات بهره برداری هوايی كشوری» دولت با خريد سهام شركت های هواپيمايی ايران و پارس ، شركت هواپيمايی ملی ايران (ایران ایر) را برای حمل و نقل مسافر و بار و محمولات پستی تاسيس نمود. ایران ایر در نقاط مختلف جهان شعبه دارد. معروف ترین دفاتر ایران ایر در خارج از کشور در خیابان شانزلیزه پاریس و خیابان کونگز گاتان استکهلم سوئد است.
وظایف سازمان هواپیمایی کشوری
- ايجاد، توسعه، بهرهبرداری و نگهداری فرودگاهها و دستگاههای ناوبری و مخابراتی که مخصوص تنظيم رفتوآمد هواپيماها و تأمين بی خطری پرواز آنها است و به طور كلی هر نوع نظارت و مساعدتی كه به منظور پيشرفت هواپيمايی كشوری و تأمين بی خطری پرواز لازم باشد.
- نظارت در فعاليت هواپيمايی كشوری طبق مقررات مربوط به منظور جلوگيری از وقوع مخاطرات و رقابتهای مضره بين متصديان حمل و نقل هوايی و حفظ مصالح عمومی
- تربيت متخصصين فنی هواپيمايی كشوری با هماهنگی دستگاههای ذيربط
- اهتمام در پيشرفت و توسعه هواپيمايی كشوری و تشويق صنايع مربوط
- مطالعات و تحقيقات علمی و فنی در مسائل مربوط به هواپيمايی كشوری و ايجاد تسهيلات و تشويق افراد و مؤسسات صلاحيت دار به انجام اين امور و تهيه موجبات آن.
- تهيه طرح موافقت نامه و قراردادهای هواپيمايی با دول خارجی كه طبق مقررات به وسيله دولت تقديم مجلس شورای اسلامی میشود.
- سیاست گذاری و برنامهريزی و تعيين خطمشی های فنی، اقتصادی، بازرگانی بينالمللی حمل و نقل هوايی كشور.
- سياست گذاری و برنامهريزی در مورد نوع، تعدد جايگاه دستگاه هايی ناوبری و كمك ناوبری و ارتباطی در فرودگاهها و نظارت بر عملكرد فرودگاهها
- سياست گذاری و برنامهريزی در زمينه آموزش و تربيت پرسنل متخصص هواپيمايی برای كليه موسسات هواپيمايی سياست گذاری و برنامهريزی در امور مخابراتی و صدور دستورالعملهای مربوطه به امور مخابرات و مبادله پيامها و دستگاه های مورد نياز در فرودگاهها.
- برنامهريزی در خصوص برقراری سيستمهايی برق اضطراريی و روشنايی باندها و نظارت بر نصب و بهرهبرداري صحيح از سيستمها و تجهيزات مربوطه.
- صدور دستورالعملهای مورد نياز در امور ايمنی زمينی، آتش نشانی و آموزشي پرسنل و نظارت برحسن اجرای آن.
- تدوين استاندارد پرواز، نظارت بر شركت هايی هواپيمايی از نظر تاييد صلاحيت و رعايت نكات و استانداردهای ايمنی و صدور گواهينامه ها و تدوين و تنظيم مقررات مربوطه.
- تنظيم و تدوين مقررات و دستورالعمل های مربوط به كنترل فضای كشور و صدور اجازه پرواز و جلوگيری از آن و نظارت بر واحدهای مراقبت پرواز فرودگاه ها.
- تأييد انواع هواپيما هايی كه میتوانند در ايران به فعاليت حمل و نقل هوايی بپردازند.
- تهيه طرح موافقت نامه ها و قراردادهای بين المللی و مبادله آنها.
- تهيه و تدوين دستورالعمل های امنيتی، حفاظتی با رعايت مقررات و استانداردهای بينالمللی و داخلی مربوطه و نظارت بر اعمال آنها.
- عضويت و ارتباط با سازمان بين المللی هواپيمايی كشوری (ICAO) و ساير سازمان های جهانی ذيربط با رعايت مقررات مربوطه.
- بررسی سوانح و حوادث هواپيمايی و اعمال مجازاتهای لازمه طبق مقررات مربوطه.
استخدام در سازمان هواپيمايی كشوری
بر اساس مواد ۴۱، ۴۲و ۴۴ قانون مديريت خدمات كشوری استخدام افراد در دستگاههای اجرايی مستلزم داشتن شرايط عمومی استخدام، شرايط احراز مشاغل، مدرك تحصيلی دانشگاهی مرتبط و بر اساس مجوزها و پس از پذيرفته شدن در امتحانات عمومي و تخصصی ( از طريق انتشار آكهی) امكان پذير است. لازم به ذكر است كه جذب نيرو در شركت های هواپيمايی نيز به صورت مستقل از اين سازمان برنامه ريزی شده و صورت می پذيرد. یعنی اگر شما بخواهید در شرکت های خصوصی هواپیمایی کشور استخدام شوید، برای برخی از رده های شغلی مثل مهمانداری و خلبانی، می بایست تاییدیه این سازمان را اخذ کنید.
فهرست اختصارات و تعاريف سازمان هواپيمايی كشوری
معمولا اصطلاحات تخصصی مورد استفاده در دفاتر سازمان، در فصل ابتدايی دستورالعمل های تخصصی و آيين نامه هاي اجرايی مرتبط با آن واحد تخصصی درج میگردد كه در سامانه قوانين و مقررات پورتال سازمان موجود است و البته برای آشنايي بيشتر با لغات و اصطلاحات تخصصی صنعت، لغت نامه های بسياری به زبان انگليسی برای استفاده تخصصی ذینفعان وجود دارد. اگر به اطلاعاتی در این زمینه نیاز دارید، درخواست خود را از طریق کانال های روزیاتو در شبکه های اجتماعی ارسال کنید.
رييس سازمان هواپيمايی كشوری را چه كسی منصوب مینمايد؟
طبق قانون هواپيمايی كشوری، رييس اين سازمان تنها معاون وزير راه و شهرسازی در بخش حمل و نقل هوايی است و با پيشنهاد وزير و تأييد و ابلاغ هيئت محترم وزيران به مدت سه سال منصوب میگردد.
مدارس آموزش خلبانی مجاز كدامند؟
اسامی كليه مؤسسات آموزش هوانوردی و آموزشگاه های خلبانی مورد تأييد و مجاز را می توان از طريق تماس تلفنی با دفتر گواهينامه ها، امتحانات و امور پزشكی سازمان به شماره : ۶۶۰۷۸۷۰۰ (داخلی: ۴۰۱ و ۴۱۶) اخذ نمود.
مدت اعتبار آزمون های خلبانی چقدر است؟
در مقاطع PPL ، CPL، IR و TYPE به مدت يك سال و در مقطع ATPL به مدت هفت سال مي باشد.
منبع سئوالات آزمون های خلبانی كدام است؟
منبع سئوالات بوكلت های ارائه شده از طريق وبسايت سازمان بوده وليكن ممكن است بخشی از سئوالات آزمون، خارج از بوكلت انتخاب گردد.
نحوه ثبت نام در سازمان چگونه است؟
ثبت نام آزمون های خلبانی، صرفاً از طريق مدارس و شركت های هواپيمايی انجام میگيرد. برای آشنایی با جدید ترین فهرست مراکز صلاحیت دار برگزاری کلاس ها و آزمون های خلبانی می بایست به سایت سازمان هواپیمایی کشوری مراجعه کنید. اگر قصد طی کردن دوره های مربوطه در خارج از کشور را دارید، حتما لیست دانشگاه های مورد تایید اداره کل دانش اموختگان وزارت علوم در خارج از کشور را پیش از ثبت نام در مراکز آموزشی آنسوی مرزها تهیه کنید.
امكان محروميت از شركت در آزمون وجود دارد؟
كسب نمره F و غيبت در آزمون، موجب يك دوره محروميت از شركت در آزمون های بعدی ميگردد.
ازكجا مي توان قوانين و مقررات سازمان هواپيمايی كشوری را بدست آورد؟
با مراجعه به سامانه قوانين و مقررات سازمان به آدرس http://www.cao.ir/rules ميتوان به آن دسته از قوانين و مقررات مورد نياز خود دست يافت.
چگونه مي توان درباره يكی از مقررات سازمان هواپيمايی كشوری اظهار نظر كرد؟
میتوانيد باآدرس ايميل Rulemaking@cao.ir مكاتبه فرماييد.
از كجا می توان فرمهای سازمان هواپيمايی كشوری را دريافت نمود؟
فرمها و چك ليستهای مورد استفاده را میتوان به دو روش زير از سامانه قوانين و مقررات سازمان بدست آورد
- با مراجعه به سند مورد نظر در حوزه كاری خود فرمهای مرتبط با آن سند را دانلود نمود.
- با مراجعه مستقيم به بخش فرمها و چك ليستها در سامانه قوانين و مقررات و داشتن شماره فرم آن را انتخاب نموده و دانلود نمود.
- آدرس سازمان هواپیمایی کشوری: تهران – فرودگاه مهرآباد – به سمت ترمینال پروازهای داخلی ۴ و ۶ – سازمان هواپیمایی کشوری
- شیوه دسترسی: از مترو ایستگاه آزادی استفاده کنید.
- شماره تلفن های گویای سازمان: ۶۶۰۷۸۷۰۰-۹
- شماره فكس: ۶۶۰۲۵۴۰۵
- ساعات كاری: ۸:۰۰ لغايت ۱۶:۱۵
مخاطب گرامی! اگر برای آشنایی با مدارس خلبانی در ایران و مراحل و آزمون های خلبانی در کشور با پرسشی مواجه شدید، درخواست خود را کامنت کنید. هم چنین اگر قصد تحصیل در رشته خلبانی و هوا فضا در خارج از کشور با بورس تحصیلی دارید، درخواست خود را با ذکر رزومه کامل تحصیلی، اطلاع دهید.