اسامی داروهای لاغری غیرمجاز از سوی سازمان غذا و دارو
سخنگوی سازمان غذا و دارو، ضمن اعلام اسامی داروهای ماهوارهای غیرمجاز تصریح کرد که مصرف این داروها در ماههای اخیر، سبب مرگ چند نفر و ابتلای عدهای به سوءهاضمه شده است.
اعلام اسامی داروهای لاغری غیرمجاز از سوی سازمان غذا و دارو
محمد هاشمی اظهار کرد: با تبلیغات بیشمار ماهوارهای و اینترنتی، شاهد مصرف روزافزون و وسیع داروهای غیرمجاز ازجمله لاغری بودهایم که باوجود هشدارهای مکرر سازمان غذا و دارو، در ماههای اخیر چندین تلفات جانی و سوءهاضمه بهدلیل مصرف این داروها اتفاق افتاده است.
وی در معرفی این داروها گفت: قرصهای دارای آمفتامین شامل ریلاکر و نوتریفیت است که عملکرد این نوع قرصها، سوزاندن چربی و کالری در بدن معرفی شده که نشانگر وجود ترکیبات آمفتامین و کافئین در این قرصهاست.
به گفته هاشمی، «مجیک اسلیم» نیز از دیگر داروهای غیرمجاز است که در عملکرد لاغری این قرص به افزایش سوختوساز بدن و دفع چربیهای اضافه اشاره شده که نشانگر وجود آمفتامین و کافئین است.
هاشمی گفت: شنگیو آن فانگ و بوتانیکال اسلیمینگ نیز بهعنوان داروی لاغری به فروش میرسد که یک چربیسوز قوی معرفی میشود که آن بهدلیل وجود آمفتامین در ترکیبات این داروست.
وی ادامه داد: عوارض مصرف داروهای دارای آمفتامین باعث افزایش انبساط عروقی و افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون، سکتههای قلبی و مغزی میشود.
هاشمی گفت: نامهای تجاری متا بولایف (bolife Meta)، متریم (Metrim)،
هربا لایف آدیفین (Adiphen Herbalife)، ترمولایف (Thermolife)، ترمالین(Thermalean)، لیپودراین (Lipodrene)، زیماکس (Zymax)، جنیسیل(Genicil)، پاتینت لاین (Patent lean)، ترمو اسلیم (slim Thermo)، آلترا لیپولاین (lean Ultralipo)، تایم لایف (life Time) و اکس انا دراین (Xenadrine) بهعنوان داروها و مکملهای لاغری در بازار قاچاق عرضه میشوند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو ادامه داد: از اجزای مهم و فعال این داروها و مکملهای لاغری افدرین و کافئین است که مصرف افدرین بهعنوان یک داروی محرک برای کاهش وزن ازطرف سازمان غذا و داروی آمریکا ممنوع است.
هاشمی گفت: باید توجه داشت که گیاهیبودن منشأ یک فرآورده دلیل بر بیخطری آن نیست.
وی تصریح کرد: درصورتیکه عنوان Huange Ma (نام دیگر افدرین)، Ephedrine، کافئین وKolaunt روی بستهبندی فرآوردهای باشد، باید از مصرف آن خودداری کرد.
وی خاطرنشان کرد: هیچ مدرکی مبنی بر اینکه Ephedra به کاهش وزن کمک میکند، وجود ندارد و از عوارض آن میتوان به لرزش، حمله قلبی، سکته، افزایش فشارخون، سیروز کبدی و تخریب بافت عضلانی اشاره کرد.
هاشمی گفت: ورزش سنگین و دهیدراتاسیون (ازدستدادن آب بدن) عوارض جانبی دارو را تشدید میکند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: عوارض این قرصها بهطوردقیق مانند عوارض مصرف شیشه شامل تپش قلب، بیقراری، بیخوابی زیاد، لاغری سریع، قطع اشتها و حتی توهم است.
هاشمی افزود: متاسفانه معلوم نیست چه میزان مصرف میتواند این حالات را پیش آورد، ولی ممکن است فردی مقدار زیادی از این قرصها را در طول چند ماه مصرف کند و عارضه خاصی نشان ندهد اما در برخی مواقع بدن بهقدری مستعد است که حتی با مصرف یک یا دو قرص فرد دچار عارضهای شدید شده و به آن وابسته میشود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: داروی سیبوترامین مهارکننده جذب دوباره منوآمینهاست که بهصورت مرکزی عمل میکند و موجب کاهش کلسترول مفید (HDL) و تریگلیسیرید و افزایش فشارخون و تعداد نبض میشود.
هاشمی گفت: عوارض مصرف این داروها بیاشتهایی مفرط، بیخوابی، مشکلات عروقی، افزایش فشارخون و ضربان قلب، حمله قلبی و سکتههای مغزی است.
وی تصریح کرد: مجوز مصرف داروی سیبوترامین قبلا دارای تأییدیه از سازمانهای جهانی بوده است که بهدلیل افزایش ریسک سکتههای مغزی و قلبی در اروپا و آمریکا لغو شده و شرکت سازنده مجبور به جمعآوری این دارو از بازارهای اروپا و آمریکا شده و از سال۱۳۹۰ از فهرست داروهای ایران نیز حذف شده است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو بیان کرد: استفاده از این دارو بهدلیل افزایش خطر سکتههای مغزی و قلبی و همچنین افزایش فشارخون بیمارانی که از این دارو بهعنوان داروی ضد چاقی استفاده میکنند، بههیچوجه توصیه نمیشود.