۱۳۹۵؛ سال سیطره میلیاردیها بر گیشه سینماهای ایران
با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال ۹۵ و نگاهی به اکران فیلم های امسال نمی توان منکر استقبال از سینما موفقیت سینماگران در آشتی مردم با سینما شد. به گفته برخی از سینماگران سینمای ایران گنجایش این را دارد که همانند دهه های ۶۰ و ۷۰ جمعیت علاقمند را به سینما بکشاند و این موضوع را در زمان اکران برخی از فیلم های پرفروش امسال دیدیم. با این حال به نظر می رسد مسائلی مانند کمبود سالن های سینما و در نوبت ماندن برخی از فیلم ها از سالهای گذشته مسائلی هستند که با این حجم تولیدات سینمایی که هر سال به آنها افزوده می شود در نظر گرفته شود.
در گزارش پیش رو سراغ دو تن از تهیه کنندگان و مدیران پخش رفتیم و ارزیابی اکران های سال جاری را جویا شدیم که از نظرتان می گذرد.
حبیب اسماعیلی:
مشکل کمبود سالن های سینما باید رفع شود
حبیب اسماعیلی تهیه کننده و مدیر موسسه رسانه فیلمسازان به سینما در سال آینده خوش بین است که سینما در سال آینده همانند سالی که گذشت پتانسیل این را دارد که مخاطبان را به سینما جذب کند با این حال برخی از مشکلات همچون کمبود سالن های سینما باید رفع شود.
حبیب اسماعیلی تهیه کننده و مدیر دفتر پخش در خصوص وضعیت اکران ها در سال جاری به بانی فیلم گفت: فکر می کنم با توجه به استقبالی که مردم ما امسال از فیلم های سینمای ایران داشتند باید این استقبال را به فال نیک گرفت. بخشی از این اتفاق مربوط به خود فیلم ها می شود که از کیفیت بهتری نسبت به سایر فیلم ها برخوردار بودند و باعث شد مردم کم کم از سینما استقبال بیشتری کنند. فیلم ها هم در ژانرها و سلیقه های مختلفی اکران شده بود. فکر می کنم در اکران های نوروزی امسال هم این تنوع وجود داشته باشد که اکثر آنها را در جشنواره فیلم فجر دیده بودیم و فقط فیلم «سه بیگانه» بود که دیده نشده بود و در این چند روز هم استقبال خوب و رو به رشدی از آن شده است. کمبود سالن های سینما هم با تاسیس چندین پردیس سینمایی جدید همان طور پردیس های کوروش، چارسو و… کمک کرد، به چرخه تولید کمک خواهد کرد. امیدواریم با این استقبالی که امسال مردم از سینما کردند بتوانیم در سال آینده رکوردهای جدیدی داشته باشیم. فکر می کنم سینمای ایران پتانسیل این را دارد که تماشاگر بیشتری داشته باشد و اگر حتی پرفروش ترین فیلم امسال را هم در نظر بگیریم برای یک جمعیت ۷۰ یا ۸۰ میلیونی باز هم رقم زیادی نیست. هنوز هم می توان همانند دهه های ۶۰ و ۷۰ سینمای پر تماشاگر داشت. سال جدید سینمایی هم با فیلم هایی مثل «خوب، بد، جلف» و «سه بیگانه» شروع خوبی داشت و با اینکه اسفند زمان پویایی برای سینما نیست ولی با این حال استقبال خوبی از فیلم های روی اکران صورت گرفته است. با این حال به سینما در سال آینده خوشبین هستم. مجموع فیلم هایی که ساخته شده اند و یا در حال ساخت هستند فیلم های خوبی هستند. امیدوارم در سال جدید هم استقبال خوبی از سینما شود چرا که در حال حاضر تنها سرگرمی خوبی که مردم می توانند داشته باشند سینما است. همانگونه که در سالی که گذشت تا پاسی از شب سینماها باز بودند و فیلم ها به سانس های فوق العاده می رسید.
این تهیه کننده در خصوص کیفیت فیلم هایی که قرار است در سال جدید اکران شوند گفت: بیشتر فیلم ها در جشنواره فیلم فجر دیده شد و مردم هم استقبال خوبی کرده بودند فکر می کنم در نوروز هم این اتفاق بیفتد. در خصوص باقی فیلم هایی که قرار است در طول سال اکران شوند هم همین طور است. همچنین برخی از فیلم ها نیز ممکن است موارد ممیزی و اصلاحی داشته باشند و از اکران دور بمانند. ولی به طور کلی با توجه به نظر برخی منتقدان و مردمی که فیلم های جشنواره را دیده بودند به غیر از یک یا دو فیلم باقی فیلم های امسال جشنواره فیلم های تلخی بودند ولی باز هم باید کل فیلم ها را دید و بعد نتیجه گرفت. با توجه به تولیدات زیادی که هر سال داریم و فیلم هایی که در حال ساخت هستند امسال ۵۰ یا ۶۰ فیلم خوب برای اکران داشته باشیم و با در نظر گرفتن یک سری از فیلم های طنز که همیشه مخاطب دارند و برطرف شدن مشکلات برخی فیلم ها در مجموع وقتی کنار هم قرار می گیرند می توانم بگویم اتفاقات خوبی خواهد افتاد و سال سینمایی خوبی در پیش داشته باشیم. اسماعیلی در خصوص منصفانه بودن یا نبودن اکران ها در سالی که گذشت بیان کرد: بیشترین مشکلاتی که از جانب اکران با آن روبرو هستیم مشکل کمبود سالن سینماست. این کمبودها به سینما ضربه زیادی می زند و برای همین هم دست شورای صنفی آیین نامه بسته می شود که فیلم ها در تابستان یا ۶ ماه اول سال ۷ هفته و یا در ۶ ماه دوم سال ۱۰ هفته اکران داشته باشند. برخی فیلم ها هم بوده اند که در همان ۱۰ هفته هم با فروش بسیار بالایی از اکران برداشته شده اند و اگر اجازه می دادند اکران آن ادامه پیدا کند به مرز ۲۰ میلیارد تومان می رسید. مشکل اصلی این است که سالن نمایش نداریم و اگر سالن داشتیم فروش این فیلم ها قطعاً باید ادامه پیدا می کرد. از طرفی هم اگر فروش این فیلم ها ادامه پیدا می کرد بسیاری از فیلم ها رنگ اکران به خود نمی دیدند. اگر در مورد سالن های نمایش فکری بشود و مشکلات کمبود آنها برطرف شود به فیلم هایی که باید به حق واقعی خود برسند کمک شایانی خواهد شد. از طرفی هم بسیاری از فیلم ها دولتی یا سفارشی بوده اند و اکران شده اند در حالی که از آنها استقبال چندانی نشده ولی در هر صورت از آنها حمایت های بیشتری صورت گرفته که به فیلم های دیگر هم ضربه می زند و جای سایر فیلم ها را تنگ می کنند. اگر این مسائل در مورد فیلم ها رعایت شده و همه فیلم ها در کنار هم در شرایط یکسان اکران شوند شاید اوضاع بهتری داشته باشیم. به نظرم کمبود سینما بزرگترین لطمه به سینمای ایران می زند. همان طور که همیشه گفته ام باز هم می گویم که بهتر است به جای برگزاری جشنواره های ریز و درشت باید به فکر این باشیم که سالن های سینمایی را گسترش بدهیم تا با ساخت سالن های بیشتر کمک بیشتری به بدنه سینمای ایران شود. مثلاً هر پردیس که افتتاح می شود مبلغ قابل توجهی برای هر فیلمی در سینمای ایران مشخص می کند.
این مدیر پخش سینمایی در خصوص فیلم هایی که در نوبت اکران می مانند و کهنه می شوند اضافه کرد: بالاخره باید برای این مشکل راهی پیدا کرد. ما می خواهیم فیلم ها اکران شود، ولی از طرفی هم صاحبان سینما هم باید فیلم را انتخاب کنند. باید چاره ای برای اکران فیلم ها اندیشیده شود و باید برای اینککه از تاریخ بسیاری از این فیلم ها گذشته اولویتی برای آنها در نظر گرفته شود. هر روز که می گذرد فیلم های جدید و به روزتری وارد سینما می شود و موضوعات فیلم های قبلی ممکن است کهنه تر شود و حیف است که سرمایه های زیادی برای این فیلم ها خرج شده و تهیه کننده هم با امید برگشت سرمایه برای فیلمی سرمایه گذاشته است. همچنین از لحاظ روحی و حسی هم درست نیست که فیلمی ساخته شده باشد و فیلم خوبی هم باشد، ولی در مقابل بسیاری از فیلم هایی که از لحاظ استقبال تماشاگر ارزش کمتری دارند و می توانستند در تلویزیون نمایش داده شوند اکران ها را اشغال کنند. باید سعی کنیم که عدالت در اکران ها رعایت شود.
جواد نوروزبیگی:
سینمــــا در سال ۹۵ موفق بوده است
جواد نوروزبیگی تهیه کننده معتقد است که اکثر فیلم ها در سال ۹۵ با فروش بالایی روبرو بوده اند که تعدادی از آن مرز ۱۵ میلیارد تومان را گذراندند و این رقم قابل توجه نشان دهنده این است که سینما در سال ۹۵ سینمای موفقی بوده است.
جواد نوروزبیگی تهیه کننده و پخش کننده در خصوص اکران های امسال به بانی فیلم گفت: به طور کلی وضعیت اکران های امسال خوب بود و براساس گفته پخش کننده ها فروش های امسال خودش یک رکورد بوده و درآمد ویژه ای برای سینمای ایران داشته است. عموماً فیلم ها در سال ۹۵ فروش داشتند با اینکه یکسری فیلم ها در شرایط بد اکران شد و نتوانستند به فروش مطلوب برسند، ولی به هر حال فیلمی که شرایط فروش را داشته در شرایط بد هم توانسته فروش خوبی داشته باشد. فروش تعدادی از فیلم های امسال بالای ۱۵ میلیارد تومان و تعدادی ۱۰ میلیارد که اینها رقم های قابل توجهی است و نشان دهنده این است که سینما در سال ۹۵ در بخش اکران موفق بوده است.
وی در پیش بینی وضعیت اکران فیلم ها در سال جدید گفت: با توجه به فیلم هایی که در جشنواره دیدم بعید می دانم در سال جدید فیلم ها به اندازه فیلم های ۹۵ فروش داشته باشد. همچنین اگر افزایش نرخ بلیت ها نیز در پیش داشته باشیم بعید می دانم و با در نظر گرفتن تمام فیلم هایی که در جشنواره بودند یا فیلم های دیگری که ساخته شده اند بعید می دانم سینمای امسال بتواند نظر مخاطبان را جلب کند. اکران ها همانند اکران های سال ۹۵ نخواهد بود. البته امیدواریم درست شود و به نفع سینمای ایران خواهد بود و این تنها پیش بینی ماست.
نوروزبیگی در خصوص منصفانه بودن اکران های امسال گفت: در مورد انصاف نمی توانم صحبت کنم، بالاخره این یک جریانی است که عده ای از وضعیت اکران فیلم هایشان ناراضی اند. من هم که امسال در مجموع چهار فیلم برای اکران داشتم، فکر می کنم فیلم «سلام بمبئی» در شرایط خوبی نبود و بدترین زمان را به اکران آن اختصاص دادند، شاید اگر در زمان مناسب تری اکران می شد بیشتر می فروخت. فیلم هایی هم که نفروخته به خاطر زمان اکران بوده است. به نظرم برنامه ریزی اکران غلط است و اکران برخی فیلم ها درست پیش نرفت. شاید خود فیلم ها هم پتانسیل فروش نداشته اما پتانسیل شکست هم نداشته است و می توانست فروش متوسطی داشته باشد اما شرایط خوبی برایش ایجاد نشد.
وی اضافه کرد: به هر حال وزارت ارشاد باید فکری به حال وضعیت تولید و اکران بکند. این حجم تولید و نحوه اکران با هم مناسبت ندارند و بسیاری از فیلم ها چندین سال در نوبت اکران می مانند و بالاخره باید تکلیف آنها مشخص شود. سینماداران هم هر فیلمی را برای اکران نمی پذیرند. مناسبات تولید با اکران هماهنگ نیست و اگر برنامه ریزی درستی داشته باشیم این فیلم ها روی هم انباشته نمی شود. بسیاری از فیلم ها از سال ۹۴ مانده اند و فیلم های سال ۹۵ هم به آن اضافه می شود که در سال ۹۶ قرار است اکران شود. به هر حال زیرساخت هایی نیاز است، تولید در همین اندازه جواب می دهد، ولی سینما و سالن کم داریم.