شرایط دریافت «مجوز حمل سلاح شکاری» و «صدور پروانه شکار»
شکار حیوانات، چه با مجوز و چه بدون مجوز، هر دو، کار ناپسندی است و تهدید مستقیم حیات وحش و محیط زیست به شمار می رود. اما به هر حال، آنان که بر اساس قانون و مجوزهای مربوطه، نسبت به خرید سلاح شکاری و دریافت پروانه شکار بر اساس ضوابط کشور اقدام می کنند، می بایست شرایطی داشته باشند که احراز این شرایط توسط سازمان محیط زیست و نهادهای نظامی و امنیتی کشور صورت می گیرد. متاسفانه در چند دهه اخیر شاهد روند فزاینده کشف سلاح های شکار غیر مجاز و شکارچیان غیر مجاز هستیم که تاثیری بس ژرف و تاسف آور بر پیکره حیات وحش زیبای سرزمین ایران از خود به جای گذاشته و نسل امروز ایران را در برابر محیط زیست و نسل فردا، شرمسار میکنند.
این گزارش، برای اطلاع عمومی خوانندگان گرامی سرویس دانستنی های روزیاتو درباره شیوه دریافت سلاح شکاری، قوانین صدور پروانه شکار در زمان و مکان مشخص ارائه شده تا با جزییاتی از دنیای شکارگران قانونی آشنا شویم. اطلاعات ارائه شده بر اساس آخرین اصلاحیه های صادره توسط معاونت مهمات ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمان حفاظت از محیط زیست کشور است.
اسامی اسلحه های شکاری قابل خرید
- نخجیر ۱ – جی اس ۱۰۰
- نخجیر ۲ – جی اس ۲۰۰
- نخجیر ۳ – جی اس ۸۰۰
- صیاد ۲ – جی اس ۶۰۰
- شاهین – جی اس ۴۰۰
- آرش – جی اس ۱۰۲
- نابل – تراپ
مدارک مورد نیاز جهت صدور دفترچه ویژه شکارچیان
- اصل جواز حمل سلاح و کپی دو طرف آن
- کپی شناسنامه و کپی کارت ملی و فرم تکمیل شده
- واریز مبلغ ۵۵۰۰۰ ریال برای سلاح ساچمه زنی و مبلغ ۱۶۵۰۰۰ریال برای سلاح گلوله زنی به شماره حساب ۲۱۷۰۶۰۴۹۰۵۰۰۸ نزد بانک ملی ایران
مدارک مورد نیاز برای تمدید دفترچه ویژه شکارچیان
- اصل جواز حمل سلاح
- دفترچه ویژه شکارچیان فاقد اعتبار
- دو قطعه عکس
- فیش واریزی به مبلغ ۵۵۰۰۰ریال برای سلاح ساچمه زنی و مبلغ ۱۶۵۰۰۰ریال برای سلاح گلوله زنی
پروانه شکار پرندگان
- اصل جواز حمل سلاح ساچمه زنی معتبر از مبادی ذیربط
- داشتن دفترچه شناسایی ویژه شکار چیان
- یک قطعه عکس
- واریز مبلغ ۴۰۰۰۰۰ریال به حساب ۲۱۷۰۶۰۴۹۰۲۰۰۳نزد بانک ملی
شرایط شکار پرندگان
- اعتبار پروانه شکار از اول مهرماه تا پانزدهم اسفند همان سال
- روزهای مجاز شکار دو روز اخر هفته
- تعداد شکار در هر سفر چهار قطعه پرنده میباشد
- شکار در مناطق ازاد مجاز میباشد
- پروانه شکار برای افرادی صادر می گردد که سابقه تخلف نداشته باشند.
شرایط شکار گراز وحشی
- پروانه شکار گراز فقط برای اقلیتهای دینی صادر میشود و به هیچ عنوان برای مسلمانان صادر نمیشود
- اعتبار پروانه از تاریخ صدور به مدت سه روز میباشد.
- شکار در مناطق ازاد مجاز میباشد.
- این پروانه برای افرادی صادر میشود که سابقه تخلف نداشته باشند.
شرایط شکار خرگوش و تشی
- این پروانه برای اقلیتهای دینی و مسلمان غیر شیعه صادر میگردد
- تعداد شکار در هر سفر دو سر خرگوش یا تشی میباشد
- روزهای مجاز شکار دو روز اخر هفته میباشد
- شکار در مناطق ازاد مجاز میباشد
- شکار در شب و استفاده از چراغ قوه و نورافکن ممنوع میباشد
شرایط شکار خرگوش با استفاده از تازی
- این پروانه برای اقلیتهای دینی و مسلمان غیر شیعه صادر میگردد
- اعتبار پروانه از اول مهر ماه تا پانزدهم اسفند ماه همان سال میباشد
- شکار در سه روز اخر هفته مجاز میباشد
- شکارچی در هر سفر مجاز به شکار دو سر خرگوش میباشد
- شکار چی مجاز به استفاده از دو قلاده تازی میباشد و جرگه نمودن خرگوش با استفاده از تعداد بیشتر تازی ولو متعلق به چند نفر شکارچی دیگر ممنوع میباشد.
چه کسانی در ایران، اجازه حمل سلاح گرم دارند؟
- نخستین گروه از این افراد مجاز به حمل سلاح در موسسات مرکز انتظامی، بسیجیان آموزش دیده هستند که زیر نظر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آموزش دقیق و کاملی دیدهاند.
- دومین گروه نیز نظامیان بازنشسته هستند که در دوران خدمت خود حق حمل سلاح داشتند.
- سومین گروه، کارکنان نیروهای مسلح به ویژه نیروی انتظامی هستند که در شیفت فراغت خود در این موسسات اشتغال به کار دارند.
همه این گروهها باید زیر نظر پلیس پیشگیری آموزشهای لازم را بار دیگر گذرانده و شرایط جسمی، روانی و سلامت لازم برای تحویل سلاح در آنها بررسی شود.
شرایط خرید سلاح گرم شکاری چیست؟
طبق مقررات جاری در کشور جمهوری اسلامی ایران، هر فرد ایرانی پساز رسیدن به سن قانونی ۱۸ سال تمام و در صورت نداشتن محرومیتهای قانونی ناشی از سوابق سوء و داشتن توانایی جسمی، میتواند سه قبضه سلاح شکاری ( یک قبضه ساچمهزنی، یک قبضه گلولهزنی، یک قبضه خفیف برای تمرین و ممارست و یک قبضه ساچمهزنی ورزشی ) از منابع مجاز خریداری و نسبت به درخواست پروانهحمل آن از (مدیریت اسلحه و مهمات ارتش در شهرستان محل سکونت و یا معاونت اسلحه و مهمات ارتش در تهران) اقدام نماید،
ضمن اینکه روشنشدن وضعیت نظاموظیفه برای آقایان مشمول الزامی میباشد. علاقهمندان به تهیه اسلحه شکاری میتوانند به فروشگاههای مجاز اسلحه و مهماتفروشی در سراسر کشور که دارای پروانه کسب فعالیت در زمینه خرید و فروش سلاح و مهمات شکاری از معاونت اسلحه و مهمات ارتش جمهوری اسلامی ایران میباشند مراجعه و سلاح شکاری مورد علاقه خود را انتخاب و خریداری نمایند، یا اینکه از دارندگان سلاح با پروانهحمل معتبر که مجوز لازم برای فروش را از مرجع صدور پروانهحمل معاونت اسلحه و مهمات اخذ نموده باشند تهیه نمایند.
در این حالت لازم است خریدار به همراه فروشنده و با دردست داشتن سلاح و مدارک مربوطه و همچنین مدارک شناسایی معتبر (شناسنامه، کارت ملی، کارت پایانخدمت «متولدین ۱۳۵۵ به بعد» مربوط به فروشنده و خریدار به مدیریت اسلحه و مهمات محل صدور پروانهحمل یا محل سکونت فروشنده مراجعه تا مراحل انتقال سلاح برابر ضوابط و فرمهای مربوطه انجام گیرد.
- مکان استفاده: مجوز حمل پنج ساله سلاح های شکاری فقط برای حمل سلاح مربوطه در محدوده کشور ج.ا.ا. بوده و مجوزی برای شکار نیست.
- سلاح شکاری: دارندگان سلاح های شکاری با مجوز حمل بمنظور انجام شکار بایستی حتما با در داشتن پروانه حمل پنج ساله صادر از ارتش ،سپاه و یا ناجا به یکی از ادارات سازمان حفاظت محیط زیست در استان ها و یا شهرستان ها مراجعه و پروانه شکار دریافت نمایند.
- برگ نگهداری سه ماهه سلاح: فرمی است که معمولا پس از اخذ صلاحیت امنیتی دارنده سلاح شکاری تا زمان صدور پروانه حمل پنج ساله از سوی معاونت اسلحه و مهمات ارتش صادر و به وی اجازه داده می شود سلاح خود را حداکثر تا سه ماه فقط درمنزل نگهداری نماید.
- دارنده سلاح : دارنده سلاح، اجازه حمل سلاح را در خیابان و یا مکان های عمومی تحت هیچ شرایطی نداشته و در صورت مشاهده توسط مامورین ، برخورد قانونی با دارنده سلاح و خود سلاح انجام خواهد شد.
- تمدید اعتبار: متقاضیان برای تمدید اعتبار پروانه حمل سلاح خود بایستی در تهران سه ماه زودتر و در شهرستان ها شش ماه زودتر از اتمام اعتبار پروانه حمل به اسلحه و مهمات محل سکونت خود مراجعه و اقدام به تمدید آن نمایند، در صورت عدم اقدام به موقعع برای تمدید از نظر قانون اسلحه غیر مجاز تشخیص داده شده و با فرد متخلف برخورد قانونی لازم انجام و سلاح وی نیز تعیین تکلیف خواهد شد.
- فروش سلاح شکاری: کسانی که پروانه حمل خود را به موقع تمدید ننموده و قصد فروش سلاح خود را داشته باشند ، بایستی ابتدا اعتبار پروانه حمل خود را با مراجعه به مدیریت های اسلحه و مهمات در شهرستان ها و یا معاونت اسلحه و مهمات ارتش درتهران تایید ، سپس اقدام به فروش نمایند.
- اسلحه ورزشی: افرادی که قصد تهیه اسلحه ورزشی دارند، باید حتما در استان ها به هیئت های تیراندازی استان مربوطه مراجعه تا اقدامات قانونی لازم به عمل آید.
- تعمیر سلاح شکاری: دارندگان سلاح های شکاری مجاز دارای پروانه حمل سلاح در صورت خرابی لول ، گلنگدن و کپ سلاح خود مجاز به تعمیر و یا تعویض و یا دستکاری و جوشکاری این سه قسمت از سلاح نمی باشد(چه توسط خود دارنده سلاح و یا نزد افراد فاقد تخصص و یا تعمیرگاه های سلاح ) بلکه بایستی حتما به مدیریت اسلحه و مهمات ارتش د رمحل سکونت خود مراجعه تا از آن طریق اقدامات بعدی در مورد معرفی ایشان به مبادی مربوطه ذیربط از جمله به وزارت دفاع انجام شود.
شرایط احراز صلاحیت دریافت مجوز حمل سلاح شکاری
- تأیید صلاحیت امنیتی.
- نداشتن سابقه شرارت، جنون و اختلال روانی
- نداشتن سابقه تهدید، ارعاب و انتقامجویی.
- نداشتن سابقه قاچاق مواد مخدر، اعتیاد به مواد مخدر، سرقت، خرید و فروش و نگهداری سلاح و مهمات غیرمجاز.
شرایط عمومی متقاضیان دریافت مجوز حمل سلاح شکاری
- طی نمودن دوره آموزش تیراندازی در اسلحه ومهمات
- اجرای آموزش برای عموم مردم هر ۱۰ سال یکبار انجام میشود و افرادی که کارت پایانخدمت سربازی دارند، تا ۱۰ سال از آموزش تیراندازی معاف هستند.
- داشتن حداقل ۱۸ سال تمام.
- ارائه کارت پایانخدمت یا معافیت و یا گواهی اشتغال به تحصیل در دانشگاه.
- داشتن سلامت جسمانی و روانی لازم به تشخیص پزشک.
- پروانه حمل سلاح صادره صرفاً مجوز قانونی برای حمل و نگهداری اسلحه به شمار میرود و به تنهایی مجوزی برای شکار نیست .
- شکارچی درصورت تمایل به شکار باید به همراه پروانه حمل ، سلاح و مدارک لازم به یکی از ادارات سازمان حفاظت محیطزیست مراجعه و پروانه شکار دریافت نماید.