وقتی روزه میگیرید چه اتفاقی در بدن میافتد؟
تغییرات به تدریج در طول مدت روزه داری اتفاق می افتد. چند ساعت پس از مصرف آخرین وعده غذایی (سحری)، بدن وارد فاز روزه می شود. این دقیقا زمانی است که بدن در حال جذب مواد غذایی است. در حالت عادی گلوکز حاصل از مصرف مواد غذایی، در کبد و عضلات ذخیره می شود و منبع اصلی انرژی بدن است. اما در طول مدت روزه این گلوکز آزاد شده تا انرژی مورد نیاز بدن انسان روزه دار را تامین کند. اما پس از اتمام این ذخیره انرژی در طول روزه، ذخیره بعدی که مصرف می شود چربی است. بنابراین یکی از فاکتورهایی که در لاغری با رژیم غذایی ماه رمضان مهم است، این است که به دلیل روزه فعالیت های بدن کاهش نیابد تا بدن وارد فاز چربی سوزی شود.
در صورت ادامه گرسنگی برای چندین روز یا هفته، بدن برای تولید انرژی شروع به شکستن پروتئین ها می کند. این وضعیت همان چیزی است که به آن گرسنگی مطلق گفته می شود. البته در ماه مبارک رمضان به دلیل اینکه دو وعده در روز غذا می خورید به این وضعیت دچار نمی شوید.
اگر در انتخاب غذاهای افطار و سحر دقت نکنید، و یا اینکه به جای کار و فعالیت در این ماه فقط به استراحت بپردازید، روزه گرفتن نه تنها باعت تناسب اندام نخواهد شد بلکه در انتهای ماه رمضان به اضافه وزن می انجامد.
رعایت تعادل در رژیم غذایی ماه رمضان
وعده های غذایی (افطاری و سحری) در ماه مبارک رمضان باید خیلی سنگین نباشد. رژیم غذایی ماه رمضان خیلی از رژیم غذایی سایر ماه های سال متفاوت نیست ولی این رژیم باید حتما شامل گروه های غذایی زیر باشد تا مواد غذایی مورد نیاز بدن در طول روزه تامین شود.
میوه ها و سبزیجات؛
نان ها و غلات و سیب زمینی؛
گوشت، ماهی و یا سایر فرآورده های جایگزین؛
شیر و محصولات لبنی؛
روغن های سالم و قندها به میزان کم؛
در طول ماه مبارک رمضان سعی کنید مصرف غذاهای شیرین را محدود کنید و به جای آن منابع کربوهیدراتی و قندی سالمی (مانند غلات کامل، سیب زمینی، میوه ها، حبوبات و …) را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مواد غذایی با هضم آهسته مانند نان، سالاد، غلات به خصوص جو هم که به صورت آهسته انرژی آزاد می کنند، انتخاب مناسبی برای رژیم غذایی ماه رمضان است. غذاهای سرشار از فیبر هم علاوه بر کمک به حفظ سلامت وکارکرد روده، حجم معده را نیز پر می کند بنابراین شما حساس سیری می کنید.
بهتر است در رژیم غذایی ماه رمضان از نوشیدنی هایی مانند چای، قهوه، نوشابه های گازدار که همگی دارای کافئین هستند، اجتناب کرد زیرا این نوشیدنی ها ادرار آور است و خصوصا اگر در سحری مصرف شوند سبب می شود که آب دریافتی بدن در همان ساعات اولیه صبح از بدن خارج شود. به جای این نوشیدنی ها برای تامین آب بدن، از آب و آبمیوه ها و شربت های طبیعی استفاده کنید. نوشیدن آب در ابتدای افطار علاوه بر آبرسانی به بافت های بدن و جلوگیری از دِهیدراته شدن به دلیل روزه داری مانع از افراط در غذا خوردن نیز می باشد.
خرما ، بمب انرژی
در بسیاری از متون و احادیث به باز کردن روزه با خرما نیز توصیه شده است. زیرا خرما بمب انرژی است و انرژی بسیار زیادی را فراهم می کند.سعی کنید در ماه رمضان مصرف مواد غذایی سرخ کردنی را کاهش دهید و به جای آن از مواد غذایی پخته یا آب پز استفاده کنید. همچنین به جای شیرینی ها و دسرها، از پودینگ ها و سایر دسرهایی که بر پایه شیر هستند استفاده نمایید.
با رعایت این موارد می توان از ماه رمضان به عنوان یک فرصت مناسب برای متعادل کردن رژیم غذایی و نیز کاهش وزن استفاده کرد.