صبحانه خوب و با کیفیت بخورید
عقیده متخصصان تغذیه مصرف زیاد مواد شیرین در این وعده مثل انواع مربا، قند، شکر، چای شیرین و نان فاقد سبوس بعد از حدود نیم ساعت بهدلیل ترشح انسولین و کاهش قند خون در مصرفکننده حالت گرسنگی ایجاد میکند.به این دلیل توصیه میشود، در این وعده بیشتر از مواد پروتئینی و فیبری استفاده شود و همراه با مواد شیرین، یک ماده پروتئینی نظیر شیر، تخم مرغ و پنیر مصرف شود. همچنین استفاده از نان سبوسدار یا جو در این وعده با ایجاد سیری طولانیمدت فرد را کمتر دچار ریزهخواری میکند.
حذف صبحانه و لاغری
آیا میتوان با حذف صبحانه و کمک به کاهش اشتها از این رویه برای کاهش اضافه وزن و لاغری استفاده کرد؟ این روش توصیه نمیشود، چون به این ترتیب احتمال اینکه بدن دچار گرسنگی سلولی شود وجود دارد.از طرف دیگر، وقتی دریافت غذا کم شود، بدن به صورت خودکار احساس بحران در دریافت غذا میکند و متابولیسم یا همان سوخت و ساز را به حداقل میرساند و در نتیجه، کالری مازاد برای کمک به کاهش وزن سوخته نمیشود، در صورتی که صرف بموقع صبحانه، سبب افزایش سوخت و ساز بدن میشود.
دلایل مهم خوردن صبحانه
صبحانه باعث افزایش انرژی بدن برای شروع کار روزانه و ایجاد آرامش در ابتدای روز و بهبود خلق و خوی فرد میشود. کسانی که صبحانه میخورند، کمتر دچار یبوست و دیابت و پرفشاری خون میشوند.این افراد حافظه کوتاهمدت و تمرکز و هوشیاری بهتر و بیشتر نسبت به کسانی دارند که صبحانه نمیخورند. خوردن صبحانه بخصوص برای دانشآموزان و دانشجویان به سبب کمک به فعالیت ذهنی و تامین سوخت لازم مغز بسیار توصیه میشود.
گنجاندن غذاهای غنی درصبحانه
تخممرغ، پنیر و شیر از ترکیبات حاوی پروتئین هستند که لزوما باید در سفره صبحانه گنجانده شوند. شیر بهعنوان پایه و ترکیب اصلی در وعده صبحانه با ارزش غذایی و پروتئین بالا بخصوص برای کودکان، نوجوانان و حتی سالمندان ضروری است.همچنین تخممرغ در درجه دوم، تامینکننده پروتئین و مواد مغذی بدن است و افراد سالم میتوانند، روزانه یک عدد تخممرغ میل کنند، اما در موارد بیماریهای خاص باید در مصرف آن محدودیت ایجاد شود.
شیرینیهای سفره صبحانه
توت خشک، خرمای خشک زاهدی، کشمش یا مویز از جایگزینهای با ارزش قند صبحانه و شیره میوهها و عسلهای طبیعی کم گلوکز مناسبتر و مغذیتر از شکرند. مربا و مواد شیرین جز عسل طبیعی بهتر است محدودتر و فقط بعضی روزها همراه یک ماده پروتئینی مانند شیر یا پنیر مصرف شود.
نان صبحانه نباید باگت باشد
برای وارد کردن فیبر در وعده صبحانه که کمک زیادی به مهار اشتها و جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون میکند، باید روزانه از نان سبوسدار یا نان جو استفاده شود و با توجه به اینکه میزان سبوسگیری از آردهای سنتی ما رو به افزایش است، میتوان از نانهای سبوسدار و مغزدار و کنجددار صنعتی کارخانهای که تایید شده و تحت نظر مسئولان فنی تولید میشوند، استفاده کرد. اغلب نانهای فانتزی و ساندویچی فاقد سبوس هستند.
نیمرو و املت
در افراد سالم، مصرف نیمروی کم روغن در وعده صبحانه به عنوان تنوع مشکلی ندارد. ایمنترین روش طبخ تخممرغ، آبپز کردن آن است. در بیماران دیابتی و مبتلایان چربی و فشار خون و کبد چرب و امثال آن بهتر است از تخممرغ آبپز استفاده و گاهی زرده آن را خارج و تنها به خوردن سفیده اکتفا کنند.
منبع: آرمان