خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهید
جلوگیری از سرطان سینه با عادتهای سالم آغاز میشود مانند عدم مصرف الکل و فعالیت جسمانی.
اگر شما نگران ابتلا به این سرطان هستید، پس بهتر است بدانید اقدامات مهمی وجود دارند که بتوانید خطر ابتلا به سرطان سینه را به حداقل برسانید. برخی از عوامل خطرآفرین مانند تاریخچه خانوادگی قابل تغییر نیستند اما تغییر روش زندگی در جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه مفید است.
برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه چه باید کرد
در مطالعات مختلف بیان شده است تغییر سبک زندگی باعث کاهش خطر ابتلا به این سرطان شده است حتی در خانمهایی که احتمال بروز سرطان در آن ها وجود داشت. در ادامه نکتههای علمی و عملی برای کاهش خطر ابتلا به این سرطان گردآوری شدهاند. با ما همراه باشید.
۱٫ مصرف الکل را قطع کنید. هر چه بیشتر الکل مصرف کنید خطر سرطان بیشتر میشود.
۲٫ سیگار و دود را کنار بگذارید. رابطه نزدیک و مستقیم سرطان سینه و دود در تحقیقات مختلف اثبات شده است مخصوصاً در خانمهای یائسه، همچنین پرهیز از دود برای سلامت کلی بدن مفید است.
۳٫ وزن را کنترل کنید. چاقی و اضافه وزن یکی از عوامل خطر آفرین انواع سرطان است.
۴٫ همیشه فعال باشید. فعالیتهای جسمانی باعث حفظ وزن سالم و جلوگیری از سرطان میشود.
۵٫ شیردهی یکی از عوامل جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه است. هرچه زمان شیردهی بیشتر باشد اثرات پیشگیرانه آن بیشتر است.
۶٫ دوز و طول درمان با هورمونهای مختلف را محدود کنید. هورمون درمانی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. بهتر است درمان را با روشهای غیر هورمونی ادامه دهید در غیر اینصورت باید از دوز پایین داروهای هورمونی استفاده کنید.
۷٫ از محیطهای آلوده به اشعات رادیواکتیو دوری کنید. هر چند به تحقیقات بیشتری نیاز است اما برخی مطالعات ادعا میکنند رابطه مستقیمی بین درمان با اشعات مختلف و انواع سرطان وجود دارد.
آیا رژیم غذایی سالم از سرطان سینه جلوگیری میکند
رعایت رژیم غذایی سالم خطر ابتلا به برخی از انواع سرطانها را کاهش میدهد مانند دیابت، بیماری قلبی و سکته. برای مثال خانمهایی که رژیم مدیترانهای که با روغن زیتون سالم و مخلوط آجیل ممکن است خطر کمتری در ابتلا به این سرطان داشته باشند. رژیم مدیترانهای بر غذاهای گیاهی مثل میوه و سبزیجات، غلات کامل، آجیل و غیره تمرکز میکند. چربی سالم مانند روغن زیتون، کره و ماهی در این رژیم از جایگاه خاصی برخوردارند.
هر چند در مورد تأثیر مواد غذایی مختلف در جلوگیری از سرطان سینه به تحقیقات زیادی نیاز میباشد اما مواد غذایی مثل سالمون، روغن زیتون، جعفری، قهوه، آلو، هلو، میوههای نارجی رنگ، خانواده لوبیا، گردو، انار، سیر، خانواده توتها، چایی سبز، زردچوبه، سیب برای پیشگیری این سرطان مفید هستند.
آیا رابطهای بین قرصهای پیشگیری از حاملگی و سرطان سینه وجود دارد
برخی از تحقیقات مدعی هستند قرصهای پیشگیری از حاملگی مخصوصاً آنهایی که دوز بالای استروژن دارند تا حدودی خطر ابتلا به این سرطان را بالا میبرند مخصوصاً در خانمهای جوان. بهتر است همیشه علائم سرطان سینه را ارزیابی کنید. اگر متوجه شدید هر گونه تغییری در سینهها ایجاد شده است مانند بروز هر گونه غده و تغییرات پوست، به دکتر متخصص مراجعه کنید. همچنین با دکتر متخصص در مورد زمان شروع ماموگرافی و دیگر عوامل تشخیصی مشورت کنید.
عوامل خطر آفرین سرطان سینه
هر خانمی باید عواملی که باعث بروز و ابتلا به سرطان سینه میشوند را بشناسد و سبک زندگی خود را برای کاهش خطر ابتلا به این سرطان تغییر دهد. سبک زندگی سالم باعث افزایش قدرت، سلامتی، اعتماد به نفس، داشتن روحیه خوب و در نهایت به حداقل رساندن خطر انواع سرطان میشود. عوامل خطر آفرین سرطان سینه به اختصار در ادامه توضیح داده شدهاند. با مطالعه این لیست یاد میگیرید چگونه عوامل خطر آفرین را در زندگی خود به حداقل برسانید. اگر یک عامل قابل تغییر نیست مانند ژنتیک، شما میتوانید اقدامات پیشگیرانه مهمی را یاد بگیرید تا خطر را به حداقل ممکن برسانید.
خطرات دائمی و اثبات شده
۱. جنس و سن
بزرگترین عامل خطر ابتلا و توسعه این سرطان ، زن بودن است. مانند دیگر بیماریها، خطر ابتلا به این سرطان با افزایش سن بیشتر میشود. در میان سه زن مبتلا شده، دو زن در رده سنی ۵۵ سال و بالاتر قرار دارند.
۲. تاریخچه خانوادگی
خانمهایی که سابقه سرطان سینه در خانواده آنها وجود داشته است خطر بیشتری در ابتلا به سرطان سینه دارند. اگر اقوام نزدیک شما (خواهر، مادر، دختر و …) دارای این نوع سرطان هستند پس خطر شما دو برابر میشود.
۳. ژنتیک
به نظر میرسد ۵ تا ۱۰ درصد از سرطان سینه به وراثت ربط دارد. این روش از طریق ژنهای غیرمعمول و ناقص که از والدین به کودکان منتقل میشوند، ایجاد میشود.
۴. سابقه قبلی سرطان سینه
اگر علائم سرطان را داشته باشید یا قبلاً سرطان در یک سینه ایجاد شده باشد، ۳ تا ۴ برابر احتمال بروز و توسعه سرطان در سینه دیگر وجود دارد یا حتی ممکن است در قسمتهای دیگر همان سینه مبتلا شده دوباره سرطان ایجاد شود. این خطر با خطر اصلی مبتلا شدن فرق دارد و به اصلاح خطر بازگشت (risk of recurrence) نامیده میشود.
۵. تشعشع و پرتو افشانی
اگر سابقه تشعتشع و پرتوافشانی اشعات مختلف به سینه برای درمان انوع مختلف سرطانها (نه سرطان سینه) را دارید، نسبت به درصد متوسط خانمهای جامعه خطر بیشتری در مبتلا شدن به این سرطان دارید. اگر در دوران جوانی از اشعات و لیزر برای درمان جوش و لکههای صورت و بدن استفاده کرده باشید در بزرگسالی و میان سالی درصد خطر ابتلای شما به این سرطان افزایش مییابد.
۶. نژاد
زنان سفید پوست نسبت به زنان سیاه پوست بیشتر به این سرطان مبتلا میشوند.
۷. اضافه وزن و چاقی
مقایسه اجمالی در خانمهای مبتلا شده به سرطان سینه مشخص میکند درصد خانمهای چاق نسبت به خانمهای لاغر و وزن استاندارد بیشتر است. این اتفاق مخصوصاً در سن میانسالی به بعد بیشتر اتفاق میافتد.
۸. تاریخچه بارداری
خانمهایی که دوره بارداری را کامل پشت سر نگذاشته باشند یا اولین فرزند آنها بعد از سن ۳۰ سالگی متولد شده باشند نسبت به خانمهایی که اولین بارداری آنها قبل از سن ۳۰ سالگی باشد بیشتر به این سرطان مبتلا میشوند.
۹. تاریخچه شیردهی
شیردهی خطر سرطان را کاهش میدهد مخصوصاً در خانمهایی که بیشتر از ۱ سال شیردهی را ادامه داده باشند.
۱۰. تاریخچه قاعدگی
خانمهایی که دوران قاعدگی را زودتر از سن ۱۲ سالگی تجربه کرده باشند خطر بیشتر ابتلا به این سرطان را دارند. این موضوع در مورد خانمهایی که بالاتر از سن ۵۵ سالگی وارد فاز یائسگی میشوند نیز صدق میکند.
۱۱. هورمون درمانی
تحقیقات مختلف اثبات کردهاند بروز سرطان سینه در خانمهایی که تحت درمان جایگزینی هورمون (HRT) قرار میگیرند بیشتر اتفاق میافتد.
۱۲. سایر موارد
مصرف الکل، دوری از ورزش، مصرف سیگار، کمبود ویتامین D، شغلهای شبانه مانند پرستاری، کارگران کارخانه، دکترها که در طول شب در معرض نور هستند، تغذیه با مواد شیمایی و ناسالم، لوازم آرایش شیمیایی، کار در محلهای آلوده به مواد شیمایی و سمی و غیره از عواملی هستند که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند.