دیابتی ها مراقب این بیماری باشند!
محسن خوش نیت معاون کلینیک دیابت دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به برخی عوارض بیماری دیابت در خصوص مراقبت های بهداشتی این بیماری عنوان کرد: بیماران دیابتی باید سعی کنند قند خون خود را در بازه طبیعی حفظ کنند که در افراد مسن بازه طبیعی قند خون ناشتا ۹۰ تا ۱۳۰ و قند خون دو ساعت پس از غذا زیر ۱۸۰ است، در افراد جوان این محدوده کمی پایین تر در نظر گرفته میشود، افزون بر این باید میانگین قند خون طی مدت ۲ تا ۳ ماه ثابت باشد.
وی ادامه داد: یکی از نکات مهم در بیماران دیابتی این است که از نوسانهای قند خون جلوگیری کنیم، ممکن است فردی معدل قند خون طبیعی داشته باشد ولی در طول روز در ساعتی قند خون بیش از ۱۸۰ و ساعتی فرد با افت شدید قند مواجه شود و قند خون او حدود ۴۰ باشد. این نوسانهای قند خون منجر به بروز عوارض دیابت میشود به همین دلیل باید از نوسانات قند خون پیشگیری کنیم.
خوش نیت با تاکید بر کنترل فشار خون در بیماران دیابتی عنوان کرد: بیماران دیابتی باید فشار خون خود را کنترل کنند در صورتی که فشار خون افزایش پیدا کند، عروق قلب، مغز، کلیه و اندامهای تحتانی آسیب میبینند، همچنین خطر بروز سکتههای قلبی و مغزی افزایش پیدا میکنند.
فشار خون بالا در دیابتیها زخم پا را تشدید میکند
معاون کلینیک دیابت علوم پزشکی تهران با اشاره به ارتباط زخم پای دیابتی و فشار خون بالا گفت: با افزایش فشار خون در بیماران دیابتی عروق اندام تحتانی مانند پا موجب گرفتگی میشوند که به دنبال آن احتمال بروز زخم پای دیابتی و قطع عضو وجود دارد.
خوش نیت با بیان اینکه در بیماران دیابتی متابولیسم بدن دست خوش تغییرات میشود، افزود: به همین دلیل در افراد مبتلا به دیابت باید چربی خون را کنترل کرد، در دیابتیها در اغلب موارد تری گلیسرید افزایش پیدا میکند و شاهد کاهش کلسترول مفید خون هستیم. در این بیماران باید کلسترول بد خون را پایین نگه داریم، اختلال در متابولیسم چربی خون امکان بروز تصلب شرایط یا گرفتگی عروق کرونر قلب وجود دارد، از این رو کنترل چربی خون حائز اهمیت است.
وی با اشاره به آمار بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی بیان کرد: بیش از ۴۰ درصد بیماران دیابتی درجاتی از افسردگی و اضطراب را دارند و ۲۰ درصد این افراد از افسردگی شدید رنج میبرند که همین موضوع سیکل معیوبی ایجاد میکند و فرد به دنبال آن توانایی مراقبت از خود را از دست میدهد.
معاون کلینیک دیابت علوم پزشکی تهران ادامه داد: بیماران دیابتی مبتلا به افسردگی توجهی به میزان قند خون ندارند و از دستگاههای اندازه گیری قند خون استفاده نمیکنند، بیمار افسرده دیابتی حوصله مصرف منظم دارو، آزمایش و مراجعه به پزشک را ندارد و همین موضوع سبب میشود که قند خون فرد کنترل نشود به همین دلیل عوارض ناشی از دیابت در بیماران مبتلا به افسردگی، بیشتر است.
خوش نیت افزود: زخم پای دیابتی در بیماران مبتلا به افسردگی بیشتر دیده میشود به همین دلیل توجه جدی به مسائل روحی و روانی در بیماران دیابتی حائز اهمیت است.
معاون کلینیک دیابت علوم پزشکی تهران، به رعایت برخی نکات بهداشتی در بیماران دیابتی اشاره کرد و گفت: توجه به بهداشت دهان و دندان و انجام واکسیناسیون در بیماران دیابتی ضروری است، توصیه میکنیم بیماران دیابتی سالانه واکسن آنفولانزا و پنوموکوک را طبق برنامه ریزی برای پیشگیری از عوارض دیابت تزریق کنند.