آنچه باید از «آنتیبیوتیک» بدانید
مصرف زیاد آنتی بیوتیکها سلامت شما را تهدید می کند؛ چراکه افزایش مقاومت بدن در برابر آنتی بیوتیک ها سبب ایجاد مشکلات بغرنجی در درمان برخی بیماریها میشود.
محققان دریافتند که عفونتهای ساده و متداول با مصرف آنتی بیوتیکها تبدیل به بیماریهای صعب العلاج و یا حتی لاعلاج می شود. استفاده از آنتی بیوتیکها علاوه بر آنکه راهی جهانی برای رسیدن به سلامتی است، جزئی از مشکلی بزرگتر به نام پایداری آنتی میکروبی (آنتی میکروبیال رزیستنس) است که به اختصار «آ.ام.آر» نامیده می شود.
طبق مطالعات سازمان بهداشت جهانی (WHO)، مقاومت یا پایداری آنتی میکروبی به توانایی میکروارگانیسمها (مانند باکتریها، ویروسها و برخی از انگلها) در توقف آنتی میکروبها (از قبیل آنتی بیوتیکها و داروهای ضد ویروس) برای فعالیت علیه آنها گفته می شود. این روند، درمانهای استاندارد و متداول را بیاثر کرده، در پی آن، عفونتها مقاوم می شوند و ممکن است به افراد دیگر سرایت پیدا کنند.
بر اساس محاسبهای آماری، هر ساله بیماریهای عفونی مقاوم در برابر داروها، حدود ۷۰۰۰۰۰ نفر را در سراسر جهان از پا در می آورد. این مرگ و میر تا سال ۲۰۵۰، به ۱۰ میلیون نفر خواهد رسید.
در برخی نقاط جهان، مشکل مربوط به اثرات مقاومت آنتی بیوتیکی حادتر است و تا باعث بروز مشکلات بیشماری در درمان بیماریهای عفونی و همه گیری آن میشود. آب و هوای گرم و مرطوب نیز شرایط را برای ابتلا و نشر بیماریهای باکتریایی مساعد میکند. به همین دلیل کشورهایی با این شرایط، بیشترین میزان مبتلایان به بیماریهای عفونی را دارند.
در برخی دیگر از کشورها به دلیل در دسترس و ارزان بودن آنتی بیوتیکها، استفاده از آنها بسیار فراگیر شده است و نتایج آن منجر به ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در بدن افراد می شود و داروهای آنتی بیوتیک اثر خود را در درمان بیماری از دست میدهند.
بر همین اساس لازم است که همگان از درمانهای خودسرانه با آنتی بیوتیکها بپرهیزند و پزشکان نیز در صورت فقدان داروی موثر دیگری، آنتی بیوتیک را در دوزهای کم تجویز کنند.