مدینه فاضله ای که شهر ارواح شد؛ نگاهی به معماری بینظیر ساختمان های «اوردوز»
زمانی قرار بود محل زندگی بیش از یک میلیون شهروند باشد، اما شهر جدید کانگباشی در شمال کشور چین امروزه محل سکونت فقط یکدهم از جمعیتی است که برایش در نظر گرفته شده بود.
در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، مقامات رسمی دولت چین بالغ بر ۱ میلیارد دلار را به توسعه این شهر اختصاص داد تا در فاصله چند مایلی از اردوز واقع در مغولستان ساخته شود. نتیجه این همه تلاش و هزینه ساخته شدن شهری مدرن بود که به گفتهی یک عکاس فرانسوی موسوم به «رافائل اولیویر»، شهری زیبا و مملو از تناقضات بشمار می رود.
«اولیویر» از ساختمان های توخالی با معماری های فوقالعاده جذاب که در مجاورت هم در فضای باز گسترده ای جای گرفته اند به عنوان «بعد از آخرالزمان» یاد کرده و به عکاسی از آن ها پرداخته است.
آرمانشهری شکستخورده
هنرمند موردبحث، نام مجموعه عکاسی خود را «آرمانشهری شکستخورده» انتخاب کرده تا بازگوکننده مدینه فاضله ای باشد که با وجود ساختمان های بینظیر و معماری شهری عالی، خالی از سکنه است و کمتر انسانی در خیابان های آن تردد می کند.
عکاس یاد شده در این رابطه بیان داشته: «من از تمام وقت خود استفاده کرده و در خیابان ها قدم زده و بر اساس نقشه شهر از سازه های جذاب متعددی بازدید کردم.» وی مسافتی حدود ۳۵۵ کیلومتر مربع را برای تکمیل پروژه خود طی کرده است.
«اولیویر» همچنین گفته: «یک موزه سوپر مدرن موسوم به اوردوز در این شهر وجود داشت و از همه خستهکننده تر، بلوک های مسکونی چینی بودند که پروژه نیمه کاره Ordos 100 به شمار می رفتند. این پروژه توسط یک شرکت سوئیسی موسوم به هرزوگ اند د مورون و با همکاری معمار چینی به نام آی وایوی شروع شده بود و از یکصد معمار و آرشیتکت از ۲۷ کشور جهان دعوت به عمل آمده بود تا آرمانشهر اوردوز را طراحی کنند. همچنین در این شهر ساختمان هایی به سبک معماری شوروی هم به چشم می خورد.»
«اولیویر» در این باره گفته که این ترکیب کاملا عملی است زیرا چین تنها کشوری است که علاوه بر کمونیست بودن، پول و قدرت فراوانی هم دارد تا از آرشیتکت های دیگر کشورهای جهان برای انجام چنین پروژه ای دعوت به عمل بیاورد.
با اینکه بیشتر مردم تصور می کنند که این یک شهر ممنوعه است، اما خود چینی ها آن را آرمانشهری در حال توسعه می دانند. بسیاری از رسانه ها، این پروژه را شکستخورده نامیده و این شهر را به عنوان مکانی عجیب نام بردند، اما مردم ساکن در این جا چندان هم ناراضی نیستند و امیدواری زیادی را می توان در چهره تک تک آن ها مشاهده کرد.