رژِیم غذایی مدیترانه ای و مصرف روغن زیتون
“روغن زیتون خام میزان لیپوپرئتئین که از آن به نام کلسترول خوب یاد می شود را در بدن افزایش داده و ریسک سکته قلبی را کاهش می دهد”
رژِیم غذایی مدیترانه ای و مصرف روغن زیتون
مصرف رژیم غذایی مدیترانه ای، در مقایسه با دیگر رژِم های غذایی، به همراه روغن زیتون خام عملکرد قلب را بالا برده و میزان لیپوپروتئین با چگالی بالا را در بدن افزایش می دهد.
میزان کم لیپوپروتئین با چگالی پایین و تری گلیسیریدها-نوعی چربی موجود در خون-ریسک ابتلا را به بیماری های قلبی و سایر بیماری های مربوط به رگ های خونی را افزایش می دهند. کلسترول اگر در بدن تنظیم شده باشد، ریسک بیماری های گفته شده را، به دلیل عملکرد لیپوپروتئین پرچگالی جهت تنظیم میزان کلسترول ورودی به جریان خون، پایین می آورد.
بر اساس گفته های نویسنده این تحقیق فیتو (Montserrat Fitó)، هماهنگ کننده گروه تحقیقات مربوط به خطرهای قلبی-عروقی و تغذیه در بارسلونا: “مطالعات نشان داده است که آنکه لیپوپروتئین پرچگالی در افرادی که در معرض ریسک بالایی از بیماری سکته قلبی و دیگر موارد مربوط به قلب و عروق قرار دارند کارساز نیست،
و در واقع این نوع ترکیبات زمانی خوب عمل خواهند کرد که “میزان” آنها در بدن فرد افزایش پیدا کند. در واقع باید در نظر داشت که مصرف مقادیر کمی از غذاهای حاوی آنتی اکسیدان مثل روغن زیتون خام، گوجه فرنگی، و انواع توت ها عملکرد این ترکیبات را در بدن افزایش می دهند.”
محققان در حدود ۲۹۶ فردی که ریسک بالایی از سکته های قلبی و عروقی را شامل می شوند در مطالعه ای به نام PREDIMED مورد بررسی قرار دادند. نمونه خون این افراد هم قبل از آزمایش و هم در پایان به طور دقیق کنترل شده است.
در حین مطالعات صورت گرفته افرادی با سن تقریبی ۶۶ سال انتخاب شده و به طور تصادفی در گروه هایی قرار گرفتند که باید سه نوع متفاوتی از غذاها را جهت رسیدن به نتیجه نهایی امتحان می کردند.
این رژیم های غذایی شامل: غذاهای سنتی مدیترانه ای به همراه مصرف تقریبی چهار قاشق از روغن زیتون در طول روز، رژیم غذایی مدیترانه ای سنتی به همراه مصرف بیشتری از آجیل ها، و یا به طور کل رژیم غذایی که شامل میزان کنترل شده ای از مصرف گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده به همراه میزان کمی از چربی و شکر.
به علاوه میزان مشخصی از میوه ها و سبزیجات، حبوبات-لوبیا، نخود و عدس-هر دوی این رژیم های غذایی مدیترانه ای تا میزان مشخصی از ماهی و مرغ را نیز شامل می شوند.
در نهایت مشخص شد که تنها گروهی که از رژیم غذایی کنترل شده تغذیه کردند میزان کلسترول نوع LDL پایینی را در آخر نشان دادند. هیچ یک از این برنامه های غذایی میزان لیپوپروتئین پرچگالی را افزایش نداده و در واقع رژیم های غذایی مدیترانه ای عملکرد این ترکیب را در بدن بالا بردند.
بهبودی در عملکرد لیپوپروتئین پرچگالی به مراتب بیشتر از مصرف بالای روغن زیتون خام گزارش شده است.
به طور کل فیتو و گروهش نتیجه گرفتند که مصرف غذاهای مدیترانه ای به همراه میزان بالایی از روغن زیتون خام باعث بهبودی در عملکرد ایین ترکیبات در بدن می شوند که می توان گفت شامل:
انتقال معکوس کلسترول، پروسه ای که در آن لیپوپروتئین پرچگالی باعث انتقال کلسترول از پلاک ها در شریان ها و انتقالشان به کبد می شوند، جایی که در آنجا این ترکیبات به تولید ترکیبات هرمونی پرداخته و یا از بدن دفع می شوند.
محافظت آنتی اکسیدانی، توانایی لیپوپروتئین پرچگالی جهت خنثی کردن آنتی اکسیدان کلسترول نوع LDL، ترکیبی که با وجود آن میزان پلاک ها در شریان ها افزایش پیدا می کند.
افزایش گنجایش رگ ها، که باعث بهتر و راحت تر عمل کردن رگ ها از این طریق بوده چراکه با پهن تر شدن دیواده رگ ها، خون راحت تر در رگ ها جریان پبدا خواهد کرد.
دانشمندان در پایان با واقعیت تعجب برانگیزی مواجه شدند چراکه بر خلاف تصور، مصرف رژیم غذایی کنترل شده به همراه میران بالایی از میوه ها و سبزیجات، تاثیر منفی در عملکرد ضدالتهابی لیپوپروتئین پرچگالی داشته است. این کاهش تاثیر ترکیبات نتیجه بروز بیماری های قلبی و عروقی به حساب می آید.
براساس یافته های اخیر، مصرف رژیم های غذایی مدیترانه ای به دلیل آنکه در ترکیبات خود دارای مواد مصرفی مشابهی هستند، در مقایسه با هم، زیاد تفاوتی در عملکرد بدن فرد ایجاد نمی کنند.