کودک خود را در معرض آزار جنسی قرار ندهید!
با توجه به گسترده شدن وسایل ارتباطی نظیر فضای مجازی و اینترنت تعامل کودک با محیط بسیار آسانتر از قبل صورت میپذیرد؛ به طریقی که در بسیاری از خانوادهها این گستره ارتباط باعث صدمات غیرقابل جبران شده و از حیطه کنترل والدین خارج است. متاسفانه پیامدهای آسیب روانی آزار جنسی کودکان به مراتب شدیدتر از پیامدهای فیزیکی است.
دکتر نازلی چلویی، درمانگر اختلالات جنسی به چندین مورد که والدین باید آنها را مدنظر قرار دهند و کودکان را قربانی افکار خویش نکنند، اشاره کرده است.
۱- به عنوان پدر و مادر باید آگاه باشید وسایل ارتباطی نظیر تلفن همراه را در سنین پایین در اختیار کودکان قرار ندهید. متاسفانه در جامعه ایرانی بسیار از آسیبها بر اثر چشم و همچشمیهای خانوادگی صورت میگیرد.
۲- در زمان استفاده از اینترنت و شبکههای مجازی حتماً کودک را تحتنظر و کنترل داشته باشید.
۳- از تنها ماندن، بستن و قفل کردن در اتاق خواب ممانعت کنید.
۴- تعامل کودک را با افراد خارج از منزل به منظور آموزشهایی در زمینههای علمی، هنری و فرهنگی کنترل کنید.
۵. از کودک به عنوان ابزاری برای خرید و تأمین مایحتاج منزل استفاده نکنید.
نکته: امروزه روشهای بسیاری برای آزار جنسی کودک به وجود آمده که والدین نسبت به آن آگاهی ندارند. بسیاری از شرایطی که از نظر والدین امن محسوب میشود نا امن بوده و خطرات جبرانناپذیری برای کودک به دنبال دارد. باید به یاد داشته باشید که بسیاری از موارد آزار جنسی کودکان توسط کسانی صورت میپذیرد که از نگاه والدین کاملاً مورد اطمینان بوده و هیچگونه احساس عدم امنیتی را بروز نمیدادند.
مواردی که باید مورد بررسی قرار دهید و بسیار حائز اهمیت است، توجه داشتن به تغییرات حالات رفتاری، هیجانی و عملکردی کودک است که میتواند نشاندهنده وقوع یک حادثه باشد. حتی توجه داشتن به تغییر نوع و رنگ نقاشی کودک از علائم هشداردهنده برای والدین است. در برخی موارد به رغم مراقبت و نظارت والدین ممکن است کودک باز هم مورد سوءاستفاده و آزار قرار بگیرد که در این موارد باید راههای کاهش آسیب و برخورد صحیح و مناسب با این واقعه را بدانید.