برای کنترل قند خون از این ماده غذایی بی نظیر کمک بگیرید
گوجه فرنگی ماده غذایی بینظیری بوده، که هم به عنوان سبزی و هم میوه مصرف شده و از خواص درمانی فوق العاده ای برخوردار است. این سبزی پرخاصیت و سودمند میزان زیادی ویتامین و مواد معدنی دارد و مصرف آن باعث حفظ سلامتی میشود. کمک به پیشگیری از سرطان (دهان، مری، روده، پستان، گردن رحم، پانکراس، پروستات و ریه)، حوادث قلبی عروقی، پوکی استخوان، کمک به پیشگیری و درمان افزایش کلسترول و قند خون، کاهش استرس و میگرن از مهمترین خواص گوجه فرنگی و فواید درمانی آن است.
همچنین گوجه فرنگی برای رفع مسمومیت های مزمن، بالا بودن اوره و چربی خون، درمان یبوست، دفع رسوبات ادراری و صفراوی نیز مفید شناخته شده است. برای آشنایی بیشتر با خواص گوجه فرنگی برای حفظ تندرستی و سلامت با ما همراه باشید.
گیاه شناسی گوجه فرنگی
گوجه فرنگی گیاهی چند ساله با ساقه ای نیمه چوبی و برگهای منشعب پرزدار، با میوه ای گرد یا بیضی شکل به رنگ قرمز است. میوه و دانه این گیاه به مصرف تغذیه ای و دارویی میرسد. از گوجه فرنگی به صورت خام و پخته شده استفاده میشود، با این وجود لازم است بدانیم خواص گوجه فرنگی خام بسیار بیشتر از گوجه فرنگی پخته یا فرآوری شده است.
خواص گوجه فرنگی (طبیعت و خواص درمانی)
طبع میوه گوجه فرنگی سرد است. مهمترین خواص درمانی این میوه شامل خاصیت ضد سرطان، ضد چربی، ضد تجمع پلاکتی، ضد التهاب، مقوی، ضد دیابت و آرامبخش است. برخی از مهمترین خواص گوجه فرنگی در درمان بیماری ها به طور خلاصه عبارتند از:
- مصرف منظم گوجه فرنگی باعث کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون میشود. این دو نوع چربی عامل اصلی بروز بیماری های قلبی و سکته هستند و باعث گرفتگی رگهای خونی و رسوب چربی در شریانهای خون میگردند. از این رو مصرف گوجه برای بیماران قلبی عروقی بسیار مفید است.
- یکی از مهمترین خواص گوجه فرنگی تقویت و بهبود بینایی و درمان مشکلات چشم است. این گیاه حاوی ویتامین آ فراوان بوده که میتواند آسیب ناشی از رادیکال های آزاد را در بدن خنثی نماید.
- در طب سنتی از گوجه فرنگی برای درمان نقرس و تصفیه خون استفاده میشود.
- خاصیت ضد التهاب این میوه باعث شده که از آن به منظور کمک به درمان بیماری های التهابی نظیر روماتیسم و آرتریت استفاده شود. همچنین املاح موجود در گوجه فرنگی باعث شده که مصرف منظم و روزانه آن خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد.
- گوجه فرنگی حاوی ترکیبات پولیفنولیک و اسیدهای ارگانیک سالم مانند اسیدسیتریک، اسیداگزالیک و اسیدمالیک است. در نتیجه مصرف آن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و بدن را در برابر بسیاری از بیماری ها ایمن میسازد.
- مصرف گوجه فرنگی تازه و استفاده از ماسک تهیه شده از آن باعث نرمی و لطافت پوست شده، پیری و چین و چروک پوست را به تعویق می اندازد.
- گوجه فرنگی حاوی فیبر فراوان بوده و مصرف آن به درمان یبوست کمک میکند.
- از خواص گوجه فرنگی برای بیماران دیابتی کمک به کاهش و کنترل قند خون است. این میوه حاوی کربوهیدرات و قند پایین بوده، همچنین به دلیل وجود کروم موجود در آن به کنترل قند خون کمک می کند و از بالا رفتن فشار خون جلوگیری می نماید.
چند توصیه در مورد مصرف گوجه فرنگی
- جالب است بدانید برخی از مواد موثر گوجه فرنگی بیشتر در پوست آن یافت میشود، بنابراین سعی کنید پوست آن را نیز مصرف کنید.
- توصیه متخصصان تغذیه مصرف روزانه یک یا دو عدد گوجه فرنگی است.
- توصیه میشود از مصرف گوجه فرنگی سبز و نارس خودداری شود، چرا که به دلیل وجود ماده ای به نام سولانین باعث مسمومیت میگردد.
- لازم است از پختن گوجه فرنگی درون ظروف آلومینیومی خودداری شود، چرا که به دلیل خاصیت اسیدی بودن، باعث حل شدن آلومینیوم و افزایش غلظت آن در بدن و مسمومیت مزمن این عنصر در بدن میشود.
- مصرف گوجه فرنگی برای مردان بسیار مفید بوده، از ایجاد سرطان پروستات پیشگیری میکند.
ارزش غذایی گوجه فرنگی
گوجه فرنگی سرشار از ویتامین ث، ا و کا، مولیبدن، پتاسیم و منگنز میباشد. همچنین منبع بسیار خوبی برای انواع ویتامین های گروه ب، کروم، منیزیم، آهن، فسفر، مس، فولات و فیبر غذایی است. از دیگر مواد موثر موجود در این سبزی پرخاصیت و سودمند، کارتنوئیدها خصوصا لیکوپن، لوتئین، پلی فنولها، مواد معطر و اسیدهای چرب است.
جدول ارزش غذایی و خواص گوجه فرنگی
مواد و محتویات | مقدار در ۱۰۰ گرم |
انرژی | ۱۸ کیلو کالری |
چربی | ۰/۱۱ گرم |
پروتئین | ۰/۹۵ گرم |
کربوهیدرات | ۴/۰۱ گرم |
قند | ۲/۴۹ گرم |
فیبر | ۰/۷ گرم |
سدیم | ۱۱ میلی گرم |
پتاسیم | ۲۱۸ میلی گرم |
کلسیم | ۱۱ میلی گرم |
فسفر | ۲۸ میلی گرم |
آهن | ۰/۶۸ میلی گرم |
منیزیم | ۹ میلی گرم |
منگنز | ۰/۱۰۵ میلی گرم |
فولات | ۱۰۵ میکروگرم |
ویتامین ب۶ | ۰/۰۷۸ میلی گرم |
ویتامین آ | ۴۸۹ واحد |
مضرات گوجه فرنگی (موارد احتیاطی و منع مصرف)
- برخی افراد ممکن است نسبت به گوجه فرنگی حساسیت داشته باشند.
- زیاده روی در مصرف گوجه فرنگی ممکن است باعث تولید سنگ مثانه در برخی افراد شود.
- مصرف زیاد گوجه فرنگی برای مادران شیرده مضر بوده، چون باعث کاهش میزان شیر میگردد.