آنچه باید درباره اختلال وسواس اجباری (OCD) بدانید!
تریتا نیوز: سميرا سرايلو ،اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) یک وضعیت سلامت روان است که با وسواس و اجبار مشخص می شود که در كاركرد زندگی روزمره اختلال ایجاد می کند.
OCD قبلاً به عنوان یک اختلال اضطرابي طبقه بندی می شد، زیرا افراد مبتلا به این بیماری روانی اغلب اضطراب شدیدي را در نتیجه افکار وسواسی تجربه می کنند. آنها همچنین ممکن است در تلاش برای کاهش اضطراب ناشی از وسواس، در مراسم و آيين های گسترده شرکت کنند.
در جدیدترین ویرایش کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، OCD به طبقه اختلال «اختلالات وسواسی-اجباری و مرتبط» منتقل شد. شرایط مرتبط در این طبقه شامل اختلال بدشکلی بدن، اختلال احتکار و تریکوتیلومانیا است.
علائم OCD
علائم OCD معمولاً به تدریج ظاهر می شوند و در صورت عدم درمان می توانند طولانی مدت باشند. افراد مبتلا به OCD ممکن است علائم وسواس، اجبار یا هر دو را تجربه کنند. چنین علائمی در بسیاری از زمینه های زندگی از جمله تحصيل، کار، روابط و عملکرد عادی روزانه تداخل دارد.
وسواس
وسواس فکری، تصویری یا ایدهای هستند که از بین نمیروند، ناخواسته هستند و بسیار ناراحتکننده یا نگرانکننده هستند (“اگر به یک بیماری کشنده مبتلا شوم چه؟” یا “اگر به کسی صدمه بزنم چه؟).
برخی از علائم رایج وسواس عبارتند از:
• افکار یا تصاویر خشونت آمیز ناراحت کننده
• نیاز به داشتن همه چیز در یک نظم خاص
• ترس از میکروب
• افکار ناخواسته در مورد موضوعات ممنوعه یا تابو مانند جنسیت یا مذهب
اجبارها
اجبارها رفتارهایی هستند که باید بارها و بارها انجام شوند تا اضطراب از بین برود. اجبار اغلب با وسواس مرتبط است. به عنوان مثال، اگر در مورد آلوده بودن وسواس دارید، ممکن است احساس کنید مجبور به شستن مکرر دستان خود هستید. اما همیشه هم به این صورت نیست.
برخی از اجبارهای رایج عبارتند از:
• بارها و بارها شمردن چیزها
• شستشو یا تمیز کردن بیش از حد
• ترتیب دادن چیزها به روشی خاص یا متقارن
• بررسی مکرر (مانند بررسی قفل بودن در یا خاموش بودن گاز)
تکرار اجبار چیست؟
تشخیص
توجه به این نکته مهم است که همه عادات یا رفتارهای تکراری مترادف با اجبار نیستند. هر کس هر از گاهی افکار خود را تکرار می کند یا درگیر بررسی مجدد مسائل می شود. برای تشخیص OCD، تجربه آنها با موارد زیر مشخص می شود:
• ناتوانی در کنترل افکار یا رفتارهای خود، حتی زمانی که تشخیص دهند بیش از حد یا غیرمنطقی هستند
• یک ساعت یا بیشتر در روز را صرف این وسواس ها و اجبارها کنید
• تجربه ناراحتی یا مشکلات و اختلالات قابل توجه در زندگی روزمره به دلیل این افکار و رفتارها
OCD یک اختلال نسبتا شایع است که بر اساس برخی تخمین ها حدود ۲.۳٪ از افراد در طول زندگی خود به آن مبتلا می باشند. زن و مرد به طور مساوی تجربه می کنند و بر همه نژادها و فرهنگ ها تأثیر می گذارد.
OCD معمولاً در اواخر نوجوانی / جوانی شروع می شود، اگرچه کودکان خردسال و نوجوانان نیز می توانند تحت تأثیر قرار گیرند.
علل
دلایل دقیق OCD شناخته نشده است، اما چند عامل وجود دارد که اعتقاد بر این است که نقش دارند.
• عوامل بیولوژیکی: مدارهای عصبی غیرطبیعی در مغز با OCD مرتبط هستند. اگر مبتلا به OCD هستید، قسمتهای خاصی از مغز شما ممکن است در مهار و «خاموش کردن» افکار وسواسی و تکانههای خاموش کردن مشکل داشته باشند. در نتیجه، ممکن است وسواس و/یا اجبار را تجربه کنید. شکست این سیستم ممکن است با سروتونین و سایر ناهنجاری های انتقال دهنده عصبی مرتبط باشد.
• سابقه خانوادگی: در صورت وجود سابقه خانوادگی این اختلال، ممکن است در معرض خطر بیشتری نیز باشید. تحقیقات نشان داده است که اگر شما، یکی از والدین یا یک خواهر یا برادر مبتلا به OCD داشته باشید، تقریباً ۲۵ درصد احتمال دارد که یکی دیگر از اعضای درجه یک خانواده نیز به آن مبتلا شود.
• ژنتیک: اگرچه “ژن OCD” شناسایی نشده است، OCD ممکن است به گروه های خاصی از ژن ها مرتبط باشد.
• استرس: همه انواع استرس از جمله بیکاری، مشکلات روابط، مشکلات در تحصيل، بیماری یا زایمان می تواند محرک علائم OCD باشد.
افرادی که در برابر OCD آسیب پذیر هستند نیاز شدید به کنترل افکار خود را توصیف می کنند و ممکن است بر این باور باشند که افکار وسواسی آنها به این معنی است که آنها ممكن است دیوانه شوند یا کنترل خود را از دست خواهند داد. در حالی که بسیاری از افراد ممکن است در هنگام احساس استرس افکار مکرر، عجیب یا غیرعادی داشته باشند، اگر شما در برابر OCD آسیب پذیر هستید، ممکن است نادیده گرفتن یا فراموش کردن این افکار دشوار باشد. در واقع، از آنجایی که این افکار بسیار خطرناک به نظر میرسند، در نهایت توجه بیشتری به آنها میکنید که باعث ایجاد یک چرخه معیوب میشود.
انواع
اختلال وسواس فکری اجباری می تواند به روش های مختلف ظاهر شود. برخی افراد فقط وسواس را تجربه می کنند و برخي اجبار، معمولاً افراد هر دو را تجربه می کنند، هم وسواس و اجبار، حتی اگر رفتار اجباری فقط ذهنی باشد. تحقیقات نشان می دهد که رایج ترین وسواس ها و اجبارها بر موضوعات خاصی متمرکز هستند:
• تمیزی یا ترس از آلودگی
• نیاز به نظم، تقارن یا کمال
• تابو یا افکار ممنوعه
• آسیب احتمالی به خود یا دیگران
والدین همچنین باید از یک نوع فرعی از OCD در کودکان آگاه باشند که در اثر برخی عفونتها مانند گلودرد استرپتوکوکی ایجاد میشود که در آن سیستم ایمنی بدن کودک به مغز حمله میکند. بر اساس برخی برآوردها، اختلالات عصبی خودایمنی کودکان (PANDAS) مرتبط با عفونت های استرپتوکوک ممکن است تا ۲۵ درصد از کودکان مبتلا به OCD را تشکیل دهند.
برخلاف سایر اشکال OCD، بر خلاف OCD طبیعی که به کندی ایجاد میشود، PANDAS OCD به سرعت توسعه مییابد و علائم مختلف دیگری نیز با آن همراه است.
درمان
درمان های OCD ممکن است شامل داروها، روان درمانی یا ترکیبی از این دو باشد.
دارو
داروهای مختلفی وجود دارند که در کاهش فراوانی و شدت علائم OCD موثر هستند. بسیاری از داروهایی که در درمان OCD موثر هستند، مانند پروزاک (فلوکستین)، پاکسیل (پاروکستین)، زولافت (سرترالین)، آنافرانیل (کلومیپرامین) و لووکس (فلووکسامین) بر سطح سروتونین تأثیر میگذارند. انواع دیگری از داروهایی که بر سایر انتقال دهنده های عصبی در مغز تأثیر می گذارند نیز ممکن است استفاده شوند.
روان درمانی
درمانهای روانشناختی نیز درمانهای بسیار مؤثری برای کاهش فراوانی و شدت علائم OCD هستند. درمانهای روانشناختی مؤثر برای OCD بر تغییرات رفتار و/یا افکار تأکید دارند.
در صورت لزوم، روان درمانی می تواند به تنهایی یا همراه با دارو انجام شود. دو نوع اصلی درمان روانشناختی برای OCD عبارتند از درمان شناختی رفتاری (CBT) و درمان مواجهه و پیشگیری از پاسخ( (ERPاست.
درمان های اختلال وسواس فکری اجباری
مواجهه
OCD می تواند یک بیماری مزمن و طولانی مدت باشد که ممکن است با گذشت زمان بدتر شود، بنابراین دریافت درمان حرفه ای بسیار مهم است. علاوه بر صحبت با پزشک یا متخصص سلامت روان، تعدادی از استراتژی های خودیاری نیز وجود دارد که می توانید برای مدیریت علائم خود از آنها استفاده کنید:
استراتژی های خوب مراقبت از خود را تمرین کنید که به شما کمک می کند با استرس کنار بیایید. استرس اغلب می تواند باعث علائم OCD شود، بنابراین مهم است که بر روش های مقابله ای موثر و سالم تکیه کنید. تحقیقات نشان داده است که اختلالات خواب با علائم شدیدتر OCD مرتبط است. علاوه بر خواب، ورزش بدنی منظم و رژیم غذایی سالم، انتخابهای سبک زندگی هستند که مدیریت استرس و نگرانیهایی را که زندگی به شما وارد میکند آسانتر میکند.
تکنیک های تمدد اعصاب را امتحان کنید. برخی از ابزارهای موثر مانند مدیتیشن، تنفس عمیق، تجسم و آرامش پیشرونده عضلانی را به مراسم تمدد اعصاب خود اضافه کنید.
پشتیبانی پیدا کنید ملحق شدن به یک گروه پشتیبانی مانند آنهایی که در وب سایت گروه پشتیبانی آنلاین بنیاد بین المللی OCD یافت می شود را در نظر بگیرید. چنین گروه هایی می توانند برای صحبت با افرادی که تجربیات مشابه شما را داشته اند مفید باشند. حمایت اجتماعی برای رفاه روانی مهم است و گروه های حمایتی می توانند منبع مفیدی باشند.