روایتی زنانه از رنجی مردانه در سریال” نون .خ “
تریتانیوز/مهناز خدادوست: کولبری در ذات خود، کار بسیار سخت و طاقتفرسایی است که با انواع خطرهای جانی همراه است. در عین حال شغلی است کاذب؛ بالا و پائین بردن بارهای سنگین در مسیرهای صعبالعبور کوهستانی، در آبوهوایی کوهستانی، کار نیست، نوعی جنگیدن با تمام عوامل طبیعی است برای رسیدن به نان، این عوامل طبیعی هم بیرونی هستند؛ مانند سختی مسیر، سنگینی بار، سوزو سرمای کوهستان و … و هم شامل عوامل طبیعی درونی مانند ظرفیت و توان بدن انسان درحمل بار سنگین و توان عبور از مسیرهای ناممکن و سخت. مسیرهایی که حتی حیوانات بارکش نیز نمیتوانند از آنها عبور کنند، اما کولبران باید بتوانند.
کولبری، با این ویژگیها اخیرا دیگر مرد و زن هم نمیشناسد؛ درست در جاییکه طبق عرف و فرهنگ و سنت، از زنان انتظار انجام کارهای سخت و طاقتفرسا نمیرود و توصیه شده به هرطریقی زنان حرمت داشته و در سختی و عسر و حرج نیفتند، اما مدتی است شانههای ظریف زنان نیز در حال بارکشی در مسیرهای کولبری است.
کولبری زنان یکی از واقعیتهای تلخ زندگی بخشی از زنان این سرزمین است. در مرزهای استانهای کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی دختران و زنانی در پوشش لباس مردانه گاهی در کنار مردانشان و گاهی بهجای آنها کولبری میکنند تا چراغ زندگیشان روشن بماند.
قصه این زنان قصه تلختر مردان ساکنان سرزمینهای غربی ایران است که به دلیل فراهم نبودن اشتغال، کوهستان شده محل کارشان و درآمد به دوش کشیدن بار سنگین و عبور از مسیر صعبالعبور، نان بخور و نمیر سفرههایشان. شغل سخت و طاقتفرسای کولبری این روزها در خطه غربی کشورمان دیگر شغل مردانه نیست و به کاری برای زنان هم تبدیل شده است.
در بخشهایی از فصل پنجم سریال “نون .خ” در کنار نشان دادن سختی کار کولبری زنان ،سرما و جبر زمان، فضا و جغرافیای زیبای استان کردستان نیز به خوبی به نمایش گذاشته است و سعید آقاخانی به عنوان کارگردان کوشیده همان طور که کاراکترهای اصلی را ورای جنسیت ببیند و برای زنان به اندازه مردان، شخصیت پردازی کند در بخشهای کولبری نیز به خوبی از نقش زنان در کمک به مردان، روایت کرده.
ازآنجاییکه عموماً در آثار سینمایی شبهروشنفکرانه چهرهای نهچندان واقعی از زنان با پک زدن به سیگار یا غرق در بطالت به نمایش گذاشته شده و سریالهای پلتفرمی نیز بیشتر سلبریتیهای زن را در مقام اغواگر میخواهند ولی آقاخانی در “نونخ۵” از واقعیات زندگی زنان خارج مرکز میگوید و به خوبی داستانی عاشقانه از زنان کولبر و سنتهای مردمان این منطقه را شرح میدهد.
سریال “نون .خ ” با نمایشی از دخترهایی که شغلشان کولبری است، این موضوع تراژیک را برای مخاطب خیلی جذاب و دیدنی میکند تا مردمي که این فیلم را میبینند بدانند که چه اتفاقی میافتد که یک زن میتواند سختترین شغل دنیا را انتخاب کند. باید ممنون بود از سازندگان این سریال که گوشهای از حال و هوای زندگی زنان کولبر را به تصویر کشیدند.