بررسی چارچوبهای مدیریت ریسكهای نوظهور در دنیا
در شرایط کنونی، ریسکها و خطرات به صورت نمایی تکثیر میشوند و عدم قطعیت و پیچیدگی روزبهروز افزایش مییابد. لذا دولتها و صاحبان صنایع باید آمادگی لازم را برای مواجهه با مسائل نوظهور کسب کنند.
تریتا نیوز – به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل پژوهشکده بیمه، هر ساله موسسات و سازمانهای مختلفی ازجمله شورای بینالمللی مدیریت ریسک (IRGC)، سوییسری، آکسا و … با جمعآوری بازخورد و نظرسنجی، ریسکهای نوظهور دارای پتانسیل اثرگذاری بالا را شناسایی، ارزیابی و در گزارشات خود منتشر میکنند. برخی از این موسسات چارچوب کلی مدیریت چنین ریسکهایی را نیز ارائه میدهند. پژوهشکده بیمه نیز، بسیاری از این گزارشها را مورد مطالعه و بررسی قرار داده و مهمترین نتایج و دستاوردهای آنها را، جهت كمك به آشنایی با مفهوم ریسك نوظهور و مدیریت آن در چند فاز، ارائه نموده است. به همین منظور، در فاز اول از این مجموعه به معرفی مفهوم ریسک های نوظهور و چالشهای صنایع مختلف از جمله صنعت بیمه در این رابطه پرداخت شد و خلاصهای از نحوه مدیریت این ریسکها در بخشهای مختلف ذکر گردید.
گزارش پژوهشی با عنوان «بررسی چارچوبهای مدیریت ریسکهای نوظهور در دنیا» فاز دوم از این مجموعه مطالعات است که در گروه پژوهشی بیمههای اموال و مسئولیت پژوهشکده بیمه و توسط دکتر مریم اثنیعشری عضو هیات علمی پژوهشکده بیمه تهیه شده است.
در گزارش حاضر، چالشهایی که بر سر راه مدیریت ریسکهای نوظهور وجود دارد بیان شده است. این چالشها حاصل تجربه سازمانهای مختلفی است که در زمینه پیادهسازی و توسعه سیستمها و فرایندهای اختصاصی مدیریت ریسکهای نوظهور فعالیت داشتهاند. در پایان نیز نقشه راه پیشنهادی شورای بینالمللی مدیریت ریسک (IRGC) به دولت و بخش عمومی جهت مدیریت هر چه بهتر این ریسکها ارائه گردیده است.
بر اساس یافتههای پژوهش، «ایجاد و توسعه شفافیت در اهداف و ابزارهای دولت برای مقابله با عدم اطمینان و مسائل نوظهور»؛ «تعیین نقشها و مسئولیتها»؛ «دخیل کردن ذینفعان در روند ارزیابی و تصمیمگیری»؛ «تجمیع ریسکهای مختلف و همچنین عناصر سازنده ریسکها»؛ «تهیه و استفاده از روشها و رویههای مناسب برای ارزیابی تهدیدها و برنامه ریزی اقدامات مناسب برای مقابله با آنها»؛ «اولویتبندی عدم قطعیتها، فرصتهای بالقوه و تهدیدها»؛ «تعیین زمان مناسب برای اقدام»؛ «چابکی، نوآوری و خلاقیت برای اطمینان از انعطاف پذیری و سازگاری در مواقع لازم» و «فراهم نمودن زمینه برای ایجاد گفتگوهای سازنده در مورد ریسکها» از مهمترین عوامل موفقیت دولت و سایر نهادها در مدیریت ریسکهای نوظهور هستند.
براساس نتایج بررسیها و مطالب بهدست آمده از مطالعه تجربیات و روشهایی كه در دنیا برای مدیریت ریسكهای نوظهور بهكار گرفته میشود، پیشنهاد میگردد که نهاد ناظر و هیأت مدیرهها همواره اطلاعات دریافتی از مدیران میانی را به چالش بکشند تا به درک بهتری از ریسک صنعت، شرکتهای خود و سیستم مالی دست یابند. همچنین تهیه گزارشهای سالانه از وضعیت ریسكهای نوظهور كشور و استفاده از چارچوبها و تعیین نقشها و تقسیم وظایفی مانند آنچه شورای بینالمللی مدیریت ریسک (IRGC) پیشنهاد داده است نیز توصیه میگردد.
برای مشاهده و دریافت متن کامل گزارش پژوهشی «بررسی چارچوبهای مدیریت ریسکهای نوظهور در دنیا» به وبسایت پژوهشکده بیمه و یا نشانی https://www.irc.ac.ir/fa-IR/Irc/4946/Articles/view/14643/1596/ مراجعه نمایید.