کرم داخل سوسیس؟! فرآوردههای گوشتی را از مراکز مجاز و بهداشتی تهیه کنید
هر از چند گاهی فیلمهایی در شبکههای اجتماعی پخش میشود. حال آنکه اگر این فیلمها به نوعی با سلامت و تغذیه در ارتباط باشد، با سرعت بیشتری مورد بازدید قرار میگیرد. این روزها هم در شبکههای مجازی فیلمی دست به دست میچرخد که از وجود تعدادی «کرم» در سوسیسها خبر میدهد. اما واقعیت اینکه این کرمها چیست و چگونه در سوسیس وارد شدهاند؟ پرسشی است که دکتر آراسب دباغمقدم، متخصص علوم غذا و صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه به آن پاسخ میدهد.
تمامی سوسیسهای تولید ایران در دمای پخت حدود ۷۵ تا ۸۵ درجهی سانتیگراد به مدت یک تا دو ساعت (بسته به اندازه و حجم آنها) پخته میشوند بنابراین هم سوسیس و هم کالباس، در هنگام پخت پاستوریزه میشوند و هرگونه عامل بیماریزایی در آنها از بین میرود. و از شرایط نگهداری این محصولات حفظ زنجیرهی سرما در حد دمای یخچالی (حدود ۴+درجهی سانتیگراد) است.
معمولا بین هر دو عدد سوسیس، توسط دستگاهی به نام «سوسیس پیچ»، فاصلهای به شکل یک گره نیم پیچ (و نه کامل) ایجاد میشود. حال اگر در هنگام بریدن فاصلهی بین دو گره سوسیس، سر آن باز شود و شرایط نگهداری آن هم نامناسب و خارج از یخچال یا در محیطهای آلوده باشد، مگسها به سوسیس به عنوان مادهای مغذی حمله کرده و تخمهای خود را در آن میگذارند. لارو این مگسها به صورت «کرم» از تخم خارج میشوند که در اصطلاح به آن «میاز گوشت» گفته میشود. این لاروها از سوسیس به عنوان منبع مغذی استفاده کرده و هر چه بیشتر به عمق آن نفوذ میکنند تا زمانی که به مگس بالغ تبدیل شوند.
خریداران هم، اگر سوسیس و کالباس را از مراکز غیر بهداشتی که یخچال مناسبی ندارند یا شرایط دما و بهداشت یخچال مناسب نیست، خریداری کنند، با صحنهای شبیه به آنچه در فیلم نشان داده شد، مواجه میشوند و به اشتباه وجود این به اصطلاح «کرمها» را به تولیدکننده نسبت میدهند، حال آنکه تولیدکننده در ایجاد این وضعیت نقشی ندارد. هر چند که تولیدکنندگان برابر آییننامههای ایمنی موادغذایی موظفند توزیعکنندگان را در مورد نحوه نگهداری مادهی غذایی تولیدی خود، آموزش دهند و در صورتی که شرایط عامل توزیع نامناسب بود، از واگذاری فراورده تولیدی خود به عامل توزیع خودداری کنند.
به مصرفکنندگان توصیه میشود برای آنکه با چنین صحنههایی مواجه نشوند، فرآوردههای گوشتی را از مراکز مجاز و بهداشتی که شرایط نگهداری و زنجیرهی سرمایی را رعایت میکنند، خریداری کنند. همچنین در هنگام خرید سوسیس دقت کنند که محل جدا شدن سوسیسها از هم، پوستهاش (لفافش) از محل پیچش باز نشده باشد. در شرایطی که وضعیت نگهداری سوسیسها و سلامت پوشش آنها مورد اطمینان نیست، بهتر است از انواع سوسیس در بستهبندیهای وکیوم خرید کنیم.