«کوروش بزرگ» یک فیلم حماسی و اسطوره ای خواهد بود
عصر دوشنبه گذشته در جریان برگزاری مراسم رسمی آغاز ساخت فیلم کوروش بزرگ و رونمایی از دومین چاپ کتاب فیلمنامه «کوروش بزرگ» که قرار است بزودی جلوی دوربین مسعود جعفری جوزانی برود، خبرنگار بانی فیلم با وی و دو هنرمند دیگر حاضر در این رویداد فرهنگی و هنری گفت و گوی کوتاهی انجام داد.
مسعود جعفری جوزانی، جمشید هاشم پور و کتایون ریاحی در گفت و گو با خبرنگار ما از لزوم ساخت این پروژه گفتند.
***
جعفری جوزانی:
«کوروش بزرگ» بال پرواز و هویت ملت ایران است
مسعود جعفری جوزانی نویسنده، کارگردان و تهیه کننده فیلم «کوروش بزرگ» در خصوص ساخت این فیلم به بانی فیلم گفت: طبیعی است که هر ملتی به هویتی احتیاج دارد که بتواند خود را بشناسد و بداند از کجا آمده است و پدرانشان چه کسانی بوده اند. باید درک کنیم گذشتگان، تاریخ ما را ساختند و ما نیز تاریخ آینده را می سازیم. کوروش یک بال پرواز و هویت ملت ایران است. ما نمی توانیم این بال را بِبُریم، چون ممکن است دیگران برای ما به شکل دروغ بسازند. او در این کشور و جزو این ملت بود و بیش از ۲۵۰۰ سال پیش صحبت هایی داشت که مربوط به قرن ۲۱ است. او حکومت چند ملیتی را با احترام به کرامت انسانی، مذهب، زبان و فرهنگ و کیش هر ملتی که زیر پرچمش زندگی می کرد، پایه ریزی کرد. طبیعی است که این فیلم باید با کمک خود ما ساخته شود تا تحریف نشود.
جعفری جوزانی در پاسخ به این پرسش که صنعت سینمای ما تا چه اندازه به فیلم هایی چون کوروش بزرگ احتیاج دارد، عنوان کرد: اگر بخواهیم صنعت سینما داشته باشیم، طبیعی است که بخشی از سینمای ما باید به تاریخ و فیلم های حماسی و اسطوره ای بپردازد. ما کار خاصی برای اسطوره ها و حماسه های ایرانی انجام ندادیم و به آن نیاز داریم. ملتی که می خواهد استقلال داشته باشد و فرزندانش جایگاه خود را بدانند، باید گذشته خود را بداند.
جوزانی در خصوص قابلیت های سینمای ایران بیان کرد: اگر ما بتوانیم ملت را وارد هر عرصه ای کنیم که بتوانند سهام یک فیلم را بخرند، شرایط بهتری رقم خواهد خورد. ملت مانند اقیانوسی است که هیچگاه به پایان نمی رسد و کافی است بخواهد پشتوانه سینمای خودش باشد و بلیت سینما را پیش تر بخرد. ما باید روش ارتباط و اعتماد خود را بین ملت ایجاد کنیم تا بدانند ما در حال ساخت این فیلم هستیم. ما موفق بودیم که تا اینجا توانستیم کار را پیش ببریم. در حال حاضر کارهای زیادی انجام دادیم و نقشه راهمان را کشیدیم و حتی طراحی لوازم آرایشی، ابزار آلات جنگی آن زمان را از طبقه متوسط تا اشراف انجام دادیم و شهرها و قصه های آنجا به صورت دقیق طراحی شده است.
این کارگردان درباره رونمایی از کتاب فیلمنامه «کوروش بزرگ» گفت: برای اینکه مردم بدانند چه چیزی ساخته می شود، فیلمنامه کتاب اول را چاپ کردیم. کتاب دوم همزمان با شروع فیلمبرداری کتاب اول چاپ خواهد شد. این به کسانی که می خواهند فیلم را ببینند کمک می کند که بدانند در خصوص چه چیزی فیلم ساخته خواهد شد و بیش از آنچه خوانده اند، ببینند.
مسعود جعفری جوزانی هچنین در مراسم دوشنبه گذشته گفت: هر ذهنیتی و هر چیزی نطفه ببندد و جابگیرد؛ در ذهن بشر قابل پیاده شدن است، ما اینقدر ملت بزرگی هستیم فکر میکنم که بعضی وقتها ما رؤیاهایمان را کوچک کردیم و یادمان رفته است که یک ملت بزرگی هستیم که بیش از ۲۵۰۰ سال پیش، حرف قرن بیست و یکمی زدیم، یعنی آمدیم براساس کرامت، احترام به انسان و احترام به حقوق بشر، احترام به ادیان، احترام به زبانها، کیش، فرهنگ و … یک حکومت تشکیل دادیم که دیگران آن را آرزو میکردند و میدویدند و زیر پرچم ما میآمدند.
وی همچنین گفت: در بابل جنگی صورت نگرفت و دروازهها را باز کردند و از ما خواستند و گفتند لطفاً به اینجا بیایید. وقتی ما قلبهای اینجوری داشتیم و یک نفر در ایران وجود دارد که فکر میکند و میاندیشد ، یک تفکری را ایجاد میکند که حرف قرن بیست و یکمی است ولی هنوز نتوانسته است که پیاده بشود.
او در پایان سخنانس تأکید کرد: امروز اتفاقهای بزرگی افتاده است، نه تنها یک فیلم را میسازیم بلکه شهری را بنا خواهیم گذاشت و قول میدهم که این اتفاق در ایران میافتد و کارهای باستانی ما را در آنجا خواهند ساخت و این مال همه مردم ایران میشود و کسی نمیتواند دست روی آن بگذارد.
وی همچنین گفت: ذهنهای خوب از جمله؛ آقای دکتر صدیقیان و دوستان دیگر جمع شدند و از آن طرف جلسات متعدد با بانک ملت گذاشته شد و کورش کارت بیرون دادند و میگفتند در این مملکت این غیر ممکن است و منشور کورش روی کارت گذاشتند و امروز رونمایی خواهد شد و این اتفاق افتاد و هر کسی میتواند از این کارت استفاده بکند و از تراکنش آن میتوان در ساخت شهرک سینمایی کورش بزرگ استفاده شود و این مال مردم است و مال شخص نیست، که فردا در مورد آن حرف در بیاورند.
جمشید هاشم پور:
کوروش کبیر حرکتی رو به جلو در سینمای ایران است
جمشید هاشم پور در خصوص پروژه کوروش بزرگ به بانی فیلم گفت: هر چه این فیلم ها بیشتر ساخته شود، مردم ایران بیشتر با تاریخ ما آشنا خواهند شد. این نوع کارها بیشتر مشخص و پنهان مانده اند و روی آن کار نشده و امیدوارم با همت آقای جوزانی این پروژه به منصه ظهور برسد.
هاشم پور درباره ساخت فیلم در خصوص اسطوره های ایرانی گفت: در شاهنامه ما قصه های فراوانی از رشادت ها و شجاعت های دلاوران ایرانی داریم و نظرم این است که از این سوژه ها بیشتر استفاده شود تا تاریخ ملی ما با کمک آن اشاعه یابد.
این بازیگر در خصوص اینکه ایفای نقش در این فیلم را می پذیرید یا نه، گفت: این کارگردان است که تشخیص می دهد چه کسی در کارش باید بازی کند. خودم دوست دارم بازی کنم، اما شخصیت کوروش به اندازه ای بزرگ است که اگر کسی افتخار بازی در آن را داشته باشد، جزو کارهای ماندگارش خواهد شد.
هاشم پور در رابطه با ظرفیت های سینمای ایران برای نمایش فیلم کوروش کبیر گفت: خوشبختانه طی سال های اخیر اتفاقات بسیار خوبی افتاده و کارگردانان ما در صدر کارگردانان دنیا قرار گرفتند. احساس می کنم این فیلم یک شروع مجدد و حرکت رو به جلویی است که امیدوارم سال های آینده با کارهایی که مسوولان انجام می دهند موفق به انجام آن شویم. مسوولان موظفند با حال و هوای این کارها آشنا شوند و بدانند این نوع کارها لازم است.
کتایون ریاحی:
اقوام بسیاری وامدار کوروش هستند
کتایون ریاحی در خصوص ظرفیت های سینمای ایران برای نمایش یک فیلم تاریخی به بانی فیلم گفت: قطعاً می توانیم در این زمینه موفق شویم چون ما سینماگران مطرحی همچون مانند شهرام مکری را داریم که صنعت سینما را به شایستگی با هنر خود نمایش می دهد و همچنین پشتوانه فرهنگی نیز برای نمایش کوروش را داریم. امیدوارم که در این راستا موفق باشیم و روح کوروش بزرگ ما را در این راستا حمایت خواهد کرد.
ریاحی در رابطه با انتظار ساخت این پروژه عنوان کرد: همه ما منتظر ساخت این پروژه بودیم و به اندازه ای انتظار کشیدیم که بعضی از بین ما مانند علی معلم رفتند. خیلی به این پروژه امیدوارم چون این یک فعالیت ملی برای همه ایرانیان در تمام بخش های جهان و پارسی زبان است، چون خیلی از اقوام وامدار کوروش هستند و به منشور کوروش احتیاج دارند.
ریاحی در پاسخ به اینکه چرا کمتر فیلم هایی از این دست ساخته می شوند، بیان کرد: فکر می کنم اراده و عزت نیاز شناسایی ما به جهان را درک نکردیم و باید خودمان را به جهان معرفی کنیم و فیلم کوروش بهترین و شایسته ترین برای معرفی است.
سیروس ابراهیم زاده:
ساخت فیلم کوروش، قدمی مبارک است
در بخش دیگری از مراسم، سیروس ابراهیمزاده بازیگر سینما و تلویزیون ایران گفت: سینمای ایران خدمت بزرگی به تاریخ معاصر ایران کرده است؛ یعنی سرزمین اهورایی ما، مردم ما را و فرهنگ مارا به جهانیان شناسانده است. در حال حاضر، سینمای ایران در یک موقعیت بحرانی جهان، که کشور عزیز ما در بسیاری از مجامع بینالمللی به غلط سیاهنمایی شده بود؛ درها را باز کرد.
وی افزود: به نظر من بسیار مبارک است نسبت به قدمی که سینما برداشته است، فیلم کورش بزرگ ساخته میشود، این فیلم به هر نوعی که ساخته شود چون حرفی از جنس زمان دارد مورد توجه همه قرار خواهد گرفت؛ یعنی شهروند جهان بودن، یعنی به هزاران صدایی معتقد بودن، یعنی گذشت، یعنی مخالفت با خشونت و خونریزی.
رئیس انجمن موبدان:
ایرانیان کوروش را پدر می نامند
در ادامه این مراسم، دکتر اردشیر خورشیدیان رئیس انجمن موبدان ایران گفت: همه جهانیان از هر دین، مذهب، فرهنگ و زبانی که باشند آثار هنرمندان را میتوانند درک کنند و کار شما هنرمندان بسیار بزرگ و ارزشمند است مخصوصاً کار آقای مسعود جعفری جوزانی که چند فیلم از ساختههای ایشان را دیدهام و در اینجا از ایشان تشکر میکنم. امیدوارم که همگی کمک کنیم آقای جوزانی بتوانند ایدههایشان را بر روی این پروژه پیاده بکنند و اثر ماندگار دیگری بسازند.
وی افزود: سه اندیشه در جهان بیشتر نداریم؛ بنیادگرایی، انسان محوری (عقل محوری) و دیگری انسانیت محوری، که فرامدرنیست است و تازه پست مدرنیستها به دنبال آن هستند و این حداقل ۴۰۰۰ یا ۴۵۰۰ سال در ایران بن پایه دارد و به اصطلاح بن مایه آن از ایران گرفته شده است. و به خاطر این است که کورش در همه جا ارزشمند بود به خاطر این تفکر و اندیشه است که فرهنگش را ساخته و پیاده کرده است و باعث شده است که یونانیان آن را مظهر عدالت، یهودیها آن را نجاتبخش و ایرانیان آن را پدر بنامند.
رئیس انجمن موبدان ایران در ادامه خاطرنشان ساخت: در تاریخ کورش و کورشهای بسیاری در تاریخ داشتیم، منتهی کورش بسیار شاخص است و در حقیقت تاریخی است چرا که در تورات اسم و شرح زندگیاش آمده است، یونانیها در مورد وی کتیبههای بسیار نوشتهاند بخصوص در مورد جانشینش داریوش که توانست آن تفکر را پیاده و عملی بکند، نخستین دروازه ملل را ما ایرانیها داشتیم و این خیلی جالب است. ۲۸ ملت به صورت ساتراپی (ایالتی) اداره میشد ما هرگز امپراتوری نبودیم و این کلمه را هرگز بر زبان نیاورید.
پروفسور سید حسن امین:
جوزانی کارگردانی شایسته است
در ادامه این برنامه، پروفسور سید حسن امین پروژه بینالمللی سینمایی کورش بزرگ صد البته آرمان و آروزی هر ایرانی بافرهنگ است، ما بسیار خوشحال هستیم که این اثر بوسیله کارگردانی شایسته و استاد فن مسعود جعفری جوزانى هدایت خواهد شد و از همه کسانی که توفیق خواهند داشت در این پروژه همیاری و مشارکت خواهد کرد تشکر میکنم. ایران یکی از مراکز بزرگ تمدنی جهان است؛ اجدا ما توانستهاند در برهههایی از زمان مدنیت جهان را به پیش ببرند و مرزهای جدیدی را در علم، صنعت و هنر بگشایند. از میان تمام نوابغ، مفاخر و بزرگان ایران در طول تاریخ دراز آهنگ ایران زمین اگر بنا باشد تنها ما چند کس را به عنوان آباء فرهنگی و پدر معنوی خودمان انتخاب کنیم ناچاریم دو نفر را در صدر قرار بدهیم.
وی همچنین گفت: یکی در ایران باستان کورش بزرگ و دیگری پس از اسلام، حکیم ابوالقاسم فردوسی خالق شاهنامه. پیام کورش، جاودانی و همیشگی است؛ چون پیام او پیام صلح، عدم خشونت، مذاکره، گفتوگو، تدبیر، شادی و امید است و بنابراین تک تک ما میتوانیم دیپلماسی عمومی، پیامرسان و سفیر این صلح به جهانیان باشیم.