تریتا نیوز

منو اصلی

  • صفحه اصلی
  • اقتصاد
  • واریته
  • سلامت
  • درباره ما

logo

  • صفحه اصلی
  • اقتصاد
  • واریته
  • سلامت
  • درباره ما
  • ثبت چند ركورد جدید از سوی بانك ملت در ۵ ماهه/ مانده تسهیلات اعطایی بانك ملت از ۲،۶۰۰ همت گذشت

  • با افزایش ۱۴۳ درصدی/ سرمایه نظارتی بانك ملت با تایید بانك مركزی از ۳۷۲ هزار میلیارد تومان عبور كرد

  • آغاز مرحله جدید ساخت نیروگاه های خورشیدی صنعتی و خانگی با تسهیلات بانك ملت

  • پیشتازی بانک مسکن خراسان جنوبی در پرداخت تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن در استان

  • پیام دکتر سیدامین جوادی، مدیرعامل موسسه اعتباری ملل به مناسبت هفته وحدت

  • پرداخت بیش از ۵۳ هزار میلیارد ریال تسهیلات در گیلان/ سهم ۲.۵ همتی بانک مسکن گیلان در تامین مالی پروژه های نهضت ملی

  • پیام تبریک مدیرعامل بانک مسکن به مناسبت هفته وحدت، میلاد پیامبر اعظم(ص) و امام جعفر صادق(ع)

  • محسن سیفی در پیام آغاز ۷۴‌مین سال فعالیت این بانک عنوان کرد: بانک صادرات ایران امروز در یکی از درخشان‌ترین دوره‌های تاریخی خود قرار دارد

  • وزیر بهداشت در نشست فرهنگستان علوم پزشکی: جمعیت، سواد سلامت و آمادگی بحران در صدر اولویت‌های نظام سلامت است

  • تاکید فرهنگستان علوم پزشکی بر تحول آموزش، فناوری‌های نوین و حل مشکلات دارویی

سلامت
صفحه اصلی›سلامت›توصیه‌های تغذیه‌ای برای مبتلایان به تالاسمی

توصیه‌های تغذیه‌ای برای مبتلایان به تالاسمی

توسط اپراتور خبر
۱۳۹۶-۰۲-۲۷

تالاسمی، بیماری است که به دو شکل مینور و ماژور تظاهر پیدا می‌کند. در تالاسمی مینور، فرد به جز یک کم‌خونی خفیف در برخی موارد مشکل دیگری را تجربه نخواهد کرد. اما در تالاسمی ماژور، فرد به انتقال خون منظم و مراقبت‌های طبی نیازمند است. از آنجا که این بیماری از ابتدا تا انتهای عمر با فرد است، در کنترل این بیماری توجه به تغذیه اهمیت فراوانی دارد. دراین خصوص با دکتر پیام فرح‌بخش، پزشک و متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت‌وگویی داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

آقای دکتر، در تغذیه بیماران مبتلا به تالاسمی مهم‌ترین نکته‌ای که باید به آن توجه داشت چیست. 
در تالاسمی مینور که فرد به نوعی دچار کم‌خونی است، با دریافت اسیدفولیک و مصرف منابع غذایی حاوی آن وضعیت فرد بهتر می‌شود. غلات سبوس‌دار و سبزیجاتی مثل کاهو و کلم بهترین منابع دریافت اسیدفولیک هستند. ولی در تالاسمی ماژور بیمار برای بقا نیازمند دریافت منظم خون است که همین مساله منجر به این می‌شود مقدار آهن بدن افزایش پیدا کند. گرچه با مصرف برخی داروها، میزان آهن دریافتی کنترل می‌شود ولی باید به دریافت آهن از طریق موادغذایی نیز توجه خاصی شود. علاوه بر این در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور، توجه به نقش آنتی‌اکسیدان‌ها در بهبود وضعیت فرد و پیشگیری از پوکی استخوان و دیابت اهمیت دارد و نباید از میزان کافی روی (زینک) در این بیماران نیز غافل شد.

اهمیت مصرف روی (زینک) در این بیماران چیست؟
با توجه به اینکه در این بیماران زینک از طریق ادرار بیشتر دفع می‌شود، به همین خاطر باید از کمبود آن در بدن جلوگیری شود. گوشت، محصولات لبنی و غلات سبوس‌دار از منابع غذایی اصلی دریافت زینک هستند ولی از آنجا که میزان آهن در گوشت قرمز زیاد است بهتر است ماهی و مرغ در کنار انواع محصولات لبنی و غلات تصفیه نشده مصرف شود.

چرا این بیماران باید از خوردن غذاهایی که حاوی آهن زیادی هستند، پرهیز کنند؟
به دلیل اینکه مستعد ابتلا به مسمومیت با آهن هستند. از آنجا که میزان آهن زیاد به علت انتقال خون‌هایی است که دایما برای این بیماران انجام می‌شود، احتمال مسمومیت در آنها زیاد است. اگر چه مقدار کمی از آهن غذا جذب بدن می‌شود ولی باید توجه داشت زمانی که میزان هموگلوبین کم است این جذب افزایش می‌یابد. بنابراین در بیماران تالاسمی چه هنگام ترانسفوزیون خون و چه بین تزریقات باید میزان آهن دریافتی کاملا حساب شده و تحت‌نظر متخصص تغذیه باشد. به همین دلیل علاوه بر خون دریافتی، باید مراقبت غذایی هم در این بیماران به دقت انجام شود و با یکسری راهکارها جذب آهن را در بدن کاهش دهند.
چه راهکارهایی؟
آهن موجود در غذاها به دو صورت آهن موجود در گوشت‌ها (هِم) و دیگری آهن موجود در منابع غیرگوشتی (غیرهِم) وجود دارد. آهن «هِم» در منابعی مانند گوشت گوساله، گوسفند و شترمرغ و در منابع دریایی مانند ماهی ساردین و ماهی‌های گوشتی یافت می‌شود. جگر هم از منابع مهم آهن «هِم» به شمار می‌رود. بیماران باید مصرف این مواد غذایی را محدود کرده و به جای گوشت قرمز از پروتئین‌های گیاهی یا از قسمت‌های سفید مرغ که حاوی آهن کمتری دارد، استفاده کنند.
جذب آهن غذا در بیماران تالاسمی، بین ۱۰ تا ۴۰ درصد متغیر است که می‌توان با روش‌هایی جذب آهن را در بدن کاهش داد. مثلا همراه غذای گوشتی، ماست و دوغ فراوان مصرف کنند چون کلسیم و آهن هنگام جذب با یکدیگر تداخل پیدا می‌کند و به این ترتیب جذب آهن کمتر می‌شود.

جذب آهن غيرهِم را با چگونه مي‌توان كاهش داد؟ 
آهن منابع غیر گوشتی (غیرهِم) در موادی مانند تخم‌مرغ، شکلات، غلات صبحانه، میوه‌ها، سبزیجات ریشه‌ای مانند سیب‌زمینی، لوبیا و عدس وجود دارد. با دریافت غلات کامل و محصولات لبنی می‌توان تا حدودی جذب آهن «غیر هِم» را کاهش داد. البته عدم دریافت آهن «غیر هِم» بسیار مشکل است زیرا این نوع آهن در اغلب مواد غذایی یافت می‌شود پس بهتر است موادی که جذب آهن را کاهش می‌دهند، همراه غذاها مصرف شوند. سبوس گندم، جو و برنج جزو موادغذایی هستند که جذب آهن را کاهش می‌دهند و هم به مقابله با ویتامین C می‌پردازند زیرا این ویتامین هم جذب آهن را افزایش می‌دهد.
سویا هم با جذب آهن تداخل می‌کند و می‌توان آن را در کنار منابع گوشتی قرار داد و همچنین می‌توان با سویا برای این بیماران بسیاری از غذاها مانند ماکارونی را آماده کرد. البته باید دقت کنند که ماکارونی انتخاب کنند که با آهن غنی‌سازی نشده است. درضمن، چای، قهوه و برخی ادویه‌جات می‌توانند موجب کاهش جذب آهن شوند، بنابراین بهتر است این بیماران پس از غذا چای مصرف کنند.

اشاره کردید که آنتی‌اکسیدان‌ها نقش موثری در بهبود وضعیت فرد دارند، دراین باره توضیح می‌دهید؟
آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که با رادیکال‌های آزاد که حاصل تبدیل اکسیژن به مواد شیمیایی مضر است، مبارزه می‌کنند. در بیماران تالاسمی که میزان آهن بیشتر از حد معمول است و مواد مضر اکسیدان و رادیکال‌های آزاد در بدن این بیماران نسبت به سایر افراد جامعه بیشتر تولید می‌شود، نقش آنتی‌اکسیدان‌ها بارزتر خواهد بود. به عنوان مثال ویتامین E یکی از ویتامین‌های محلول در چربی و از آنتی‌اکسیدان‌های مهم است که اتفاقا در مطالعات نشان داده شده در بدن بیماران تالاسمیک کمتر است. این ویتامین را هم از طریق غذاها و هم مکمل می‌توان به بیماران تالاسمی داد.

بهترین منابع دریافت ویتامین E کدام خوراکی‌ها هستند؟
بهترین منبع ویتامین E روغن زیتون، روغن آفتابگردان، روغن پالم و روغن سویا است که در این بین روغن زیتون جایگاه ویژه‌ای دارد و برعکس سایر روغن‌ها به سلامتی قلب و عروق هم کمک می‌کند. با توجه به اینکه ویتامین E در اثر حرارت تخریب می‌شود، بهتر است روغن زیتون مصرفی روی سالاد اضافه شود تا ویتامین خود را از دست ندهد. سایر منابع ویتامین E شامل لبنیات، مغزدانه‌ها، تخم‌مرغ و گوشت است.

آيا بيماران محدوديتی در مصرف ميوه و سبزی دارند؟
خير، با توجه به اینکه دریافت مقادیر زیاد آهن در بدن وضعیت التهابی ایجاد می‌کند، این التهاب با دریافت موادغذایی حاوی آنتی‌اکسیدان‌ کاهش پیدا می‌کند. ميوه و سبزيجات بهترين منبع آنتي‌اكسيدان‌ها هستند. كارتنوييدها هم که در هویج، ذرت، گوجه‌فرنگی، پرتقال و سبزیجات با برگ سبز تیره یافت می‌شود، هم از آنتی‌اکسیدان‌های قوی بوده و مصرف آن به بیماران تالاسمیک توصیه می‌شود ولی از آنجا که این مواد دارای ویتامین C زیادی هم هستند (به دلیل افزایش جذب آهن)، بهتر است با منابع آهن مصرف نشوند. درضمن، جذب کاروتنوییدها هم با چربی بهتر است به بیماران توصیه می‌شود این مواد را به شکل سالاد و همراه روغن زیتون مصرف کنند. البته به دلیل اینکه کاروتنوییدها در اثر حرارت تخریب می‌شوند، بهتر است به صورت خام مصرف شوند. فلاونوییدها هم آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که در چای، میوه‌ها و سبزیجات یافت می‌شوند بنابراین مصرف زیاد چای به بیماران تالاسمی توصیه می‌شود.

برای پیشگیری از پوکی استخوان باید به چه نکاتی توجه داشت؟
چون این بیماران در معرض پوکی استخوان قرار دارند بنابراین باید مصرف شیر در بین وعده‌های غذایی افزایش یابد.

و حرف آخر؟

بیماران حتما در برنامه غذایی خود به دریافت آهن توجه داشته باشند و از مصرف منابع ویتامین C، همراه با موادغذایی حاوی آهن غیرهِم اجتناب کنند چرا که جذب آهن را افزایش می‌دهد. تا جایی که ممکن است مصرف لبنیات را در رژیم غذایی بگنجانند.

لینک کوتاه مطلب: https://tritanews.ir/?p=11863

مطالب مرتبط درباره نویسنده

  • سلامت

    سردرد یکطرفه نشانه‌ چیست؟

    ۱۳۹۸-۰۲-۲۴
    توسط اپراتور خبر
  • سلامت

    نشانه هایی در چشم که خبر از بیماری های می دهد

    ۱۳۹۷-۱۰-۱۵
    توسط اپراتور خبر
  • سلامت

    ۷ سـم زدای طـبـیـعــی

    ۱۳۹۵-۱۲-۲۲
    توسط اپراتور خبر
  • سلامت

    نقش کلیدی قهوه در کندی روند پیری

    ۱۳۹۶-۰۱-۲۳
    توسط اپراتور خبر
  • سلامت

    رونمایی از کتاب “جراحی در جنگ و حوادث” و نکوداشت خدمات دکتر سید محمدرضا کلانتر معتمدی در دوران جنگ تحمیلی

    ۱۴۰۳-۰۶-۲۸
    توسط مهناز خدادوست
  • سلامت

    پیشگیری از خطوط اطراف لب و عمیق شدن آن

    ۱۳۹۵-۱۲-۱۰
    توسط اپراتور خبر

پاسخ دادن لغو پاسخ

تبلیغات

  • آخرین

  • محبوب

  • دیدگاه ها

  • ثبت چند ركورد جدید از سوی بانك ملت در ۵ ماهه/ مانده تسهیلات اعطایی بانك ...

    توسط مهناز خدادوست
    ۱۴۰۴-۰۶-۱۵
  • با افزایش ۱۴۳ درصدی/ سرمایه نظارتی بانك ملت با تایید بانك مركزی از ۳۷۲ هزار ...

    توسط مهناز خدادوست
    ۱۴۰۴-۰۶-۱۵
  • آغاز مرحله جدید ساخت نیروگاه های خورشیدی صنعتی و خانگی با تسهیلات بانك ملت

    توسط مهناز خدادوست
    ۱۴۰۴-۰۶-۱۵
  • پیشتازی بانک مسکن خراسان جنوبی در پرداخت تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن در استان

    توسط مهناز خدادوست
    ۱۴۰۴-۰۶-۱۵
  • جوادی، موسسه ملل

    پیام دکتر سیدامین جوادی، مدیرعامل موسسه اعتباری ملل به مناسبت هفته وحدت

    توسط مهناز خدادوست
    ۱۴۰۴-۰۶-۱۵
  • عفونت بند ناف نوزادان را جدی بگیرید

    توسط اپراتور خبر
    ۱۳۹۶-۰۳-۲۰
  • کوالکام می گوید در صورت پیوستن به برادکام، دو مشتری مهم خود را از دست ...

    توسط اپراتور خبر
    ۱۳۹۶-۱۱-۲۳
  • خون دماغ یعنی ….

    توسط اپراتور خبر
    ۱۳۹۶-۰۲-۲۳
  • تبلیغات محیطی جذاب و بی‌نقص با نمایشگرهای حرفه ای Outdoor سامسونگ

    توسط اپراتور خبر
    ۱۳۹۶-۰۷-۲۹
  • بهترین زمان برای خرید لپ‌تاپ چه زمانی است؟

    توسط اپراتور خبر
    ۱۳۹۶-۰۳-۱۶
  • مریم نجفی رحیمیان
    در
    ۱۴۰۱-۰۳-۱۸

    مهدی احمدی رییس اداره کل روابط عمومی خبرداد: اعلام اسامی برندگان جوایز قرعه کشی در ...

    سلام خسته نباشید سوال ...
  • قیمت آهن انبار مشهد
    در
    ۱۴۰۱-۰۲-۱۷

    بیماری‌هایی که کلیه را عفونی می‌کنند

    با سلام ممنون از ...
  • آهن مشهد
    در
    ۱۴۰۱-۰۲-۱۷

    با کفش Futurecraft 4D آدیداس آشنا شوید؛ کتانی ساخته شده با فناوری چاپ سه بعدی

    خیلی مقاله عالیی بود ...
  • مهناز خدادوست
    در
    ۱۴۰۱-۰۲-۰۶

    ۱۳۸۸ فقره وام ازدواج توسط بانک قرض‌الحسنه مهر ایران پرداخت شد

    با سلام و ارادت ...
  • مهناز خدادوست
    در
    ۱۴۰۱-۰۲-۰۶

    ۱۳۸۸ فقره وام ازدواج توسط بانک قرض‌الحسنه مهر ایران پرداخت شد

    با سلام و ارادت ...
  • خانه
  • واریته
  • سلامت
  • اقتصاد
  • درباره تریتا
  • تبلیغات در تریتا
  • درباره ما
تمامی حقوق این وبسایت برای تریتانیوز محفوظ است