۳ واقعیت تغذیهای که همه متخصصان با آن موافقاند
۱. قندهای افزودنی، فاجعه هستند
بسیاری از تولیدکنندگان برای اینکه طعم مواد غذایی فرآوریشده را بهتر کنند، قندهای افزودنی را به محصولاتشان اضافه میکنند. رایجترین انواع قندهای افزودنی هم شامل قند معمولی (ساکاروز) و شربتهای مختلف مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا میشود.
همه میدانند که مصرف بیش از حد قندهای افزودن قطعا برای سلامتی افراد مضر است. درحالی که بعضی از افراد گمان میکنند که مشکل قند فقط به کالری آن برمیگردد، اما بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که مصرف بیرویه قندها با افزایش خطر ابتلا به بیماریهایی مرتبط است که سالانه میلیونها نفر را به کام مرگ میکشاند.
این نکته کاملا درست است که قندهای افزودنی حاوی کالریهای زیادی هستند، اما هیچ ماده مغذیای در آنها وجود ندارد و همین ویژگی، اوضاع را بدتر میکند. درنتیجه، اگر در رژیم غذاییتان به مقدار زیادی از محصولات حاوی قندهای افزودنی استفاده میکنید، شانس مبتلا شدن خودتان به کمبودهای تغذیهای را افزایش میدهید.
البته اینها فقط نوک کوه یخی هستند که بخش عظیمی از آن زیر آب پنهان است. درواقع، زیادهروی در مصرف قندها با خطرات بسیاری مرتبط است که سالهاست توجه محققان را به خود جلب کرده است. مطالعات زیادی نشان دادهاند که قندهای افزودنی از مهمترین علتهای ابتلا به مرض چاقی، بیماری دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی هستند.
فروکتوز زیاد موجود در قندهای افزودنی هم معمولا بهعنوان یکی از عوامل مشکلساز مطرح میشود. دلیلش این است که کبد شدیدا فروکتوز را متابولیزه میکند. پس زیادهروی در مصرف قندهای افزودنی با ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی، مقاومت به انسولین، افزایش سطح تریگلیسیرید، چاقی شکمی و بالا رفتن سطح کلسترول خون به مرور زمان مرتبط است.
با اینحال، باید اشاره کنیم که نقش فروکتوز در ابتلا به بیماریها همچنان از موضوعات مورد بحث در میان محققان است و آنان هنوز نمیدانند که مکانیسمهای فعالیت این ماده بهصورت دقیق چطور هستند.
۲. امگا-۳ برای انسانها ضروری است، ولی به اندازه کافی دریافت نمیشود
اسیدهای چرب امگا-۳ از مهمترین ترکیبات برای عملکرد صحیح بدن هستند. بهعنوان مثال، DHA که نوعی امگا-۳ موجود در منابع حیوانی است، حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از کل چربیهای درون مغز را میسازد. پس عدم دریافت این امگا-۳ به اندازه کافی با پایین بودن IQ، ابتلا به افسردگی، اختلالهای روانی، بیماریهای قلبی و بسیاری از بیماریهای اساسی دیگر ارتباط دارد.
بهطور کلی، اسیدهای چرب امگا-۳ به سه نوع اصلی تقسیم میشوند: ALA، EPA و DHA. نوع ALA عمدتا در روغنهای گیاهی یافت میشود، درحالی که بهترین منابع EPA و DHA، این موارد هستند: ماهیهای چرب، روغنهای ماهی و بعضی از روغنهای گیاهی. دیگر منابع مناسب برای دریافت انواع EPA و DHA عبارتاند از گوشت قرمز ارگانیک و تخممرغهای حاوی امگا-۳.
توجه داشته باشید که نوع گیاهی ALA باید به EPA و DHA تبدیل شود تا بتواند بهدرستی در بدن فعالیت کند. با اینحال، این فرآیند تبدیلسازی تقریبا در انسانها بهصورت ناکارآمد عمل میکند.
۳. هیچ رژیم غذایی بینقص و کاملی برای «همه» انسانها وجود ندارد
انسانها اساسا موجودات منحصربهفردی هستند. پس تفاوتهای ظریف ژنتیکی، نوع ساختار بدن، میزان فعالیت بدنی و ویژگیهای محیط زندگی، همگی میتوانند بر نوع رژیم غذایی مناسب برای آنان تاثیرگذار باشند. به همین دلیل، بهترین رژیم غذایی برای بعضی از افراد، رژیم کمکربوهیدرات است، درحالی که بعضی از افراد باید رژیم مبتنی بر سبزیجات و سرشار از کربوهیدرات داشته باشند.
بنابراین، این یک واقعیت مهم است که اگر یک رژیم غذایی واقعا نتیجه مثبتی برای یک فرد دارد، لزوما این نتیجه در همه افراد دیگر تکرار نمیشود. پس هر فردی متناسب با ویژگیهای خودش باید رژیم غذایی مناسب برای خودش را پیدا کند.