کنترل تشنج با جراحی مغز
برای درمان صرع، چنانچه شما دچار تشنج غیر قابل کنترل با داروها هستید ممکن است که پزشکتان پیشنهاد جراحی مغز را به شما دهد.
کنترل تشنج با جراحی مغز
در این مرحله احتمالا بیش از دو بار تحت درمان دارویی قرار گرفتهاید که موفقیتآمیز نبوده است. جراحی مغز در درمان صرع (تشنج) بسیار موفقیتآمیز است و به طور قابل توجهی کیفیت زندگی فرد بیمار را بهبود میبخشد.
انواع مختلفی از عمل جراحی مغز برای درمان تشنج وجود دارد که عبارتند از:
جراحی Respective
جراحی Multiple subpial transection
جراحی Hemispherectomy
جراحی Corpus callosotomy
پزشک به شما در شناخت مزایا و خطرات هر کدام از این روشهای جراحی مغز کمک خواهد کرد.
جراحی Resective
جراحی Resective رایجترین نوع عمل جراحی مغز برای درمان صرع است. اگر شما به صرع مبتلایید، پزشک با استفاده از MRI میتواند تشخیص دهد که تشنج در کدام بخش از مغز اتفاق میافتد و با کمک جراحی، آن قسمت از مغز برداشته میشود. معمولا بخشی از مغز که برداشته میشود اندازهای حدود یک توپ گلف دارد.
در این روش از جراحی ممکن است یک ضایعه مغزی، یک لوب مغز یا بخشی از یک لوب مغز نیز برداشته شود.
رایجترین نوع جراحی Resective، لوبکتومی تمپورال است. این روش موفقترین عمل جراحی مغز برای صرع است و احتمال تشنج و خطر آسیب دائمی مغز را کاهش میدهد.
جراحی Multiple subpial transection
این روش جراحی مغز نادر است. جراحان این عمل را بر روی افرادی که دچار تشنج شدید و مکرر هستند، انجام میدهند. در این عمل جراحی مغز ، بخشهایی از مغز برای جلوگیری از گسترش تشنج برداشته میشود. چنانچه بر اساس بررسیها، تشنج همواره در محل ثابتی از مغز رخ نمیدهد، جراحی مغز با این روش مفید خواهد بود.
جراحی Hemispherectomy
در این روش از جراحی مغز ، جراح لایه خارجی یک طرف مغز بیمار را بر میدارد زیرا تمام آن قسمت از مغز به خاطر تشنج آسیب دیده است.
کودکان، نوزادان متولد شده با آسیب مغزی و کودکان بزرگتر مبتلا به تشنج شدید میتوانند در لیست این نوع جراحی مغز قرار گیرند. این روش جراحی مغز هر چه در سن پایینتر انجام شود، نتیجه حاصل در دراز مدت بهتر خواهد بود.
جراحی Corpus callosotomy
این روش از جراحی مغز از دیگر انواع عنوان شده متفاوت است به این دلیل که این جراحی، باعث قطع تشنج نمیشود بلکه صرفا از شدت آن میکاهد. در این جراحی رشتههای عصبی بین دو بخش مغز قطع میشود. جراح از این طریق مانع گسترش تشنج از یک بخش مغز به بخش دیگری شده و در نتیجه باعث کاهش شدت تشنج در فرد میشود.
این روش جراحی مغز ، اغلب بر روی کودکان با تشنج شدید که تشنجشان از یک بخش مغز شروع شده و در حال گسترش به بخش دوم است، انجام میشود.
عمل جراحی مغز مزایای بسیاری دارد که بر بهبود کیفیت زندگی فرد تاثیرگذار است.
با این حال عوارض و خطراتی را نیز میتواند به دنبال داشته باشد که شامل عفونت، استروک (سکته مغزی)، مشکلات گفتاری، از دست دادن بینایی، از دست دادن مهارتهای حرکتی و گاهی تشنج بیشتر است که با انتخاب یک جراح مغز و اعصاب با تجربه میتوان احتمال بروز این خطرات را کاهش داد.
آنچه که بعد از جراحی مغز باید انتظار داشته باشید:
بستری در بیمارستان بعد از عمل جراحی به مدت سه تا چهار روز
درد شدید برای چند روز بعد از عمل جراحی
درد متوسط و تورم برای چند هفته
گرفتن مرخصی برای مدت سه ماه
همچنین احتمالا باید قرصهای ضد تشنج را برای مدت حداقل چند سال بعد از جراحی مغز مصرف کنید.
با وجود زمان بهبودی طولانی مدت، جراحی مغز برای برخی افراد که دچار تشنج هستند میتواند بسیار مفید باشد و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد. برای دانستن اینکه آیا انجام جراحی مغز گزینه مناسبی برای شما است با پزشک خود مشورت کنید و از خطرات و عوارض بلند مدت جراحی و همچنین مزایا و فوائد آن بر زندگی خود مطلع شوید.