چرا فرزندتان به حرفهای شما گوش نمی دهد؟

تریتا نیوز ، سمیرا سرایلو، چه کار کنید اگر فرزندتان به حرفهای شما گوش نمی دهد و چگونه او را وادار به گوش کردن کنید
آیا گاهی اوقات به نظر می رسد که فرزندتان اصلا به حرفهای شما توجه نمی کند یا علنا به شما بی اعتنایی می کند؟آیا اغلب مواقع چیزی را بارها و بارها تکرار می کنید تا آنجا که کلافه می شوید و بالاخره از کوره در می روید؟
اگر گوش نکردن به حرفهای شما تبدیل به یک چالش بزرگ در زندگی تان شده، در اینجا چند دلیل برای این اتفاق و توصیه هایی برای رفع این مشکل ارائه می دهیم.
شاید زیاد حرف می زنید. برای گفتگو با بچه ها بهترین سیاست این است که کوتاه و مختصر صحبت کنید، و فقط به یک یا دو نکته اکتفا کنید.به فرزندتان لیستی از چیزهایی که باید به خاطر داشته باشد بدهید،برای مثال به او لیستی از کارهایی که می خواهید او انجام دهد یا کارهایی که برای مدرسه باید انجام دهد بدهید؛برای یک بچه خیلی سخت است که بتواند همه ی کارهایی که باید انجام دهد را در ذهنش نگه دارد.همین طور ، از کلمات قلمبه صلمبه استفاده نکنید، در مورد یک چیز کلی فلسفه و توضیح ندهید و سخنرانی نکنید، مثل اینکه چرا او را به خاطر کار اشتباهی که کرده تنبیه کرده اید، مختصر و مفید حرف بزنید و با زیاده گویی اصل کلام را از بین نبرید. این کم گویی و گزیده گویی خصوصا برای بچه های کوچکتر که دامنه توجه کوتاه و محدودی دارند خیلی مهم است.
توجه فرزندتان معطوف به چیز دیگری است. گاهی اوقات فرزندتان چنان غرق و محو کاری که انجام می دهد می شود که اصلا حرف شما را نمی شود، ممکنه تماشای تلویزیون یا فیلمی خاص یا حتی بازی با لگوهایش باشد. (بچه ها هم مانند بزرگترها کاملا غرق انجام کاری می شوند، بنابراین زمانی که به حرفتان گوش نمی کنند، گاهی اوقات قصد تمرّد و بی اعتنایی ندارند بلکه صرفا غرق کاری شده اند). نمیه ی پر لیوان را ببینید( آنها دارند مهارتهای تمرکز و دقت شان را بهبود می دهند) و بنابراین به سمت فرزندتان بروید و مقابل او بایستید و با او چهره به چهره صحبت کنید و از او بخواهید که تمام و کمال به حرفهای شما توجه کند. و به خاطر داشته باشید که باید به فرزندتان فرصت دهید تا از کاری که مشغول انجامش بوده فاصله بگیرد و به کاری که شما از او خواسته اید بپردازد.
زمانی که دارید با فرزندتان صحبت می کنید همزمان مشغول انجام کار دیگری هستید. این اتفاق معمولا می افتد- شما سرتان شلوغ است، دارید شام را آماده می کنید و می خواهید به فرزندتان یادآوری کنید که باید تکالیفش را تمام کند بنابراین از این طرف اتاق یا خانه فریاد می زنید تا فرزندتان صدای شما را بشنود. اما سعی کنید عادت کنید دست از کار بکشید و مقابل او بایستید و چهره به چهره با او صحبت کنید. اگر زمانی که از فرزندتان تقاضایی دارید کامل به او توجه کنید و بعد تقاضای تان را مطرح کنید احتمال اینکه او هم به حرف شما گوش کند بیشتر می شود.
شما مدام انتقاد می کنید. اگر کسی مدام از شما انتقاد کند، آیا حاضرید به حرفهایش گوش کنید؟ اگر همیشه منفی گرا هستید(نمی دانم چرا تو اصلا به حرف من گوش نمی دهی!) در این صورت فرزندتان طبیعتا به شما بی اعتنایی می کند.
شما مدام یا دستور می دهید یا خواهش می کنید.اگر مدام دستور بدهید (زود همین الان اسباب بازی هایت را جمع کن!!) یا مدام خواهش و التماس کنید(لطفا، لطفا، لطفا اسباب بازی هایت را جمع کن!!) ؛ هر دو این کارها طی زمان نتایج و پیامدهای یکسانی دارند—بچه ها به حرف شما گوش نمی دهند. بهترین شیوه این است که با لحنی قاطع اما ملایم و دوستانه از آنها بخواهید تا کاری را انجام دهند. یک حد وسط بین دستور دادن و التماس کردن پیدا کنید و متعادل رفتار کنید.
اگر حرفی می زنید دیگر آن را پیگیری نمی کنید. اگر از فرزندتان می خواهید تا اسباب بازی هایش را جمع کند اما زمانی که او کاری که از او خواسته بودید را انجام نداد شما دیگر پیگیری نمی کنید و نمی گذارید تا او با تبعات این بی توجهی و نادیده گرفتن حرف شما مواجه شود، خوب این شما هستید که به او یاد می دهید تا به حرفهای شما اهمیتی ندهد و بی اعتنا باشد.
چگونه فرزندتان را به گوش دادن وادارید
حالا که شما با دلایل بی اعتنایی و گوش نکردن فرزندتان به حرفهای تان پی بردید، چه کاری می توانید انجام بدهید تا او را وادار کنید به حرفهای تان گوش کند؟ از این استراتژی ها کمک بگیرید تا بتوانید مهارتهای خوب گوش کردن را به فرزندتان بیاموزید.
برای صحبت کردن حتما تماس چشمی برقرار کنید. مقابل فرزندتان بنشینید یا بایستید و از او بخواهید وقتی که دارید با او صحبت می کنید مستقیما به شما نگاه کند.با این کار نه تنها توجه کامل فرزندتان معطوف به شما می شود بلکه به او آداب رفتار صحیح و درست را می آموزید و به او یاد می دهید زمانی که فردی با او صحبت می کند با تمام وجود و به بهترین شکل به حرفهای او گوش کند.
به حرفهای فرزندتان خوب گوش کنید. مثل هر کار دیگری بچه ها در خوب گوش کردن هم از شما الگو برداری می کنند. اگر زمانی که فرزندتان با شما صحبت می کند با جان و دل به حرفهای او گوش کنید به احتمال زیاد زمانی که شما هم با او صحبت می کنید او هم همین رفتار را انجام می دهد.
سعی کنید بفهمید که چرا فرزندتان به حرف شما گوش نمی دهد. ببینید چرا فرزندتان به حرف شما گوش نمی کند و دلیلش را پیدا کنید.آیا از او تقاضایی دارید که از توانایی او به تنهایی خارج است؟ آیا او در انجام درخواست شما با مشکل مواجه است چون یا خسته است یا بد خلق؟ ببینید چه چیزی باعث رفتار فرزندتان است به جای اینکه فرزندتان را متهم کنید که رفتارش بی ادبانه است و عمدا به شما بی اعتنایی و بی توجهی می کند.
خونسردی تان را حفظ کنید. با وجودی که ممکن است از اینکه فرزندتان به حرف شما گوش نمی کند عصبانی و خشمگین باشید، اما سعی کنید خونسردی تان را حفظ کنید و در ضمن اینکه فرزندتان را به خوبی راهنمایی می کنید، از داد زدن و بد صحبت کردن بپرهیزید. به دو دلیل مهم: اول، زمانی که عصبانی می شوید به فرزندتان نشان می دهید که قادر نیستید خودتان را کنترل کنید و او با رفتارش می تواند شما را به راحتی کنترل کند و از کوره به در ببرد. و دوم، با فریاد زدن شاید در کوتاه مدت به هدف تان برسید اما در بلند مدت این شما هستید که متضرر می شوید.
یک کم تفریح و هیجان ایجاد کنید. اگر چنانچه با فرزندتان مدام درگیر و در تعارضید تا به حرف تان گوش کند، یک کم در تعاملات تان تحول ایجاد کنید و حس خوبی به رابطه تان بدهید. برای مثال، اگر از تنبلی و کند بودن فرزندتان کلافه و سرخورده اید و هیچ وقت برای مدرسه به موقع آماده نمی شود، یک مسابقه بگذارید تا ببینید که چه کسی اول به در می رسد یا از یک نمودار برچسب استفاده کنید و تا اگر او یک هفته یا بیشتر به موقع برای مدرسه رفتن آماده شد برچسب هدیه بگیرد. از خلاقیت و دانسته های تان استفاده کنید تا ببینید چه چیزهایی به فرزندتان انگیزه ی بیشتری برای گوش کردن به حرف شما را می دهد.
انتظار نداشته باشید یک شبه به خواسته تان برسید. ایجاد عادات ارتباطی خوب و درست فرایندی زمان بر و طولانی است. به جای اینکه از فرزندتان انتظار داشته باشید که به محض اینکه حرفی از دهان شما خارج می شود او از آن اطاعت و پیروی کند، به رشد مهارتهای خوب گوش کردن فرزندتان به عنوان بخشی از یک شالوده اصلی نگاه کنید که به شما و فرزندتان کمک می کند که طی سالها و برای همیشه رابطه ای خوب و دلچسب داشته باشید.