شفاف سازی درباره یک بیماری خاموش / مصرف گوشت قرمز و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب
تریتا نیوز ، بهناز عباسی مقدم ، کارشناس ارشد تغذیه ،مصرف زیاد گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده، برای کبد مضرند. مطالعات زیادی نشان دادهاند، احتمال ابتلا به کبد چرب در افرادی که عادت به مصرف مقادیر زیاد گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده نظیر سوسیس و کالباس دارند، ۵۰ درصد بیشتر از سایر افراد است. البته در این مطالعات با تمرکز بر روی نحوه پخت نیز مشخص شد پخت گوشت در درجات بالا به مدت طولانی نظیر گریل، سرخ کردن و یا کبابی نمودن گوشت، احتمال مقاومت به انسولین را دو برابر میکند. همانطور که میدانیم مقاومت به انسولین در افراد مبتلابه کبد چرب بسیار شایع است و موجب بدتر شدن آن میشود.
محققان چندین علت برای این مشکل فرض کردهاند. اول اینکه گوشت قرمز و فرآورده های آن حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع هستند که منجر به بروز التهاب میشود. گوشتهای فرآوری شده نیز حاوی نمک بوده و همچنین محتوای نیترات و نیتریت زیادی دارند که منجر به بروز التهاب در کبد میشوند. ازاینرو تمام گوشتهایی که جهت ایجاد طعم و مزه روی آنها فرآوری صورت میگیرد نظیرسالامی، گوشتهای نمکسود شده، گوشتهای دودی و …همه برای کبد مضر هستند.
توصیه محققان محدودیت مصرف گوشت قرمز طبق راهنمای رژیمی به یک تا دو سروینگ در هفته میباشد و اکیداً توصیه میکنند گوشتهای فراوریشده بشدت محدودشده و به یک یا دو سروینگ در ماه محدود شوند.
ماهی، مرغ، بوقلمون منابع پروتئینی بهتری بوده ضمن اینکه استفاده از روشهای پخت سالمتر نظیر بخارپز نمودن، آبپز کردن باید جایگزین روشهای سرخ کردن و یا کباب کردن شوند.
خوردن غذاهایی نظیر هاتداگ گریل یا گوشت گریل شده مشکل کبد را دوچندان میکند زیرا در درجات بالا مواد شیمیایی بنام آمینهای هتروسیکلیک تولید میشوند که دفع این مواد سمی فشار زیادی به کبد وارد میکند.
امروزه با توجه به رواج رژیمهای کم کربوهیدرات و مصرف بیرویه گوشت در رژیمهای خاص توصیه میشود حتیالامکان این افراد نیز مصرف گوشت قرمز خود را محدودتر نموده و از گوشت ماهی و یا گوشت سفید جایگزین آن نمایند.